Oscars 2017: Ηθοποιοί που διεκδίκησαν δυο φορές Όσκαρ με τον ίδιο ρόλο

2017-02-14 10:29:36
Από τον Πάνο Γκένα

Αν νομίζατε πως η πρόσφατη περίπτωση του Σιλβέστερ Σταλόνε ως Ρόκι Μπαλμπόα είναι μοναδική, ξανασκεφτείτε το! 

Στην ιστορία του θεσμού δεν έχουν υπάρξει μόνο ηθοποιοί διπλά υποψήφιοι, αλλά και χαρακτήρες. Για παράδειγμα ο Σιλβέστερ Σταλόνε, που πέρσι αποτελούσε το φαβορί για το Όσκαρ Β' Αντρικού με τη συμμετοχή του στην ταινία «Κριντ: Η Γέννηση ενός Θρύλου», (τελικά κέρδισε ο Μαρκ Ράιλανς για τη «Γέφυρα των Κατασκόπων») ως Ρόκι Μπαλμπόα, είχε ξαναπροταθεί το 1976 στην κατηγορία Α' Αντρικού (αλλά και  Πρωτότυπου Σεναρίου) με την πρόωτη ταινία της σειράς «Ρόκι». Η ταινία εκείνη τη χρονιά είχε κερδίσει 3 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου της Καλύτερης ταινίας.

Ο ταλαντούχος, γοητευτικός Πολ Νιούμαν είχε προταθεί για Όσκαρ 10 φορές, είχε κερδίσει ένα τιμητικό (1986) και ένα Α' Αντρικού ρόλου την επόμενη χρονιά με το «Χρώμα του Χρήματος» του Μάρτιν Σκορσέζε. Το 1961 είχε προταθεί για τον ίδιο ρόλο (του «γρήγορου» Έντι Φέστον) με την ταινία «The Hustler» («Ο Κόσμος είναι Δικός μου»).

Η δις βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ προτάθηκε 2 φορές για το ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ στα «Elizabeth» (1998) και «Elizabeth: Η Χρυσή Εποχή» (2007). Το ότι δεν το κέρδισε την πρώτη φορά, αποτελεί ένα από τα παράδοξα αστεία της Ακαδημίας (εκείνη τη χρονιά βραβεύτηκε η Γκουίνεθ Πάλτροου στο «Ερωτευμένος Σέξπιρ»).

Και μετά τον Βίτο (Μάρλον Μπράντο)), ο γιος Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο) βρέθηκε να διεκδικεί Όσκαρ για τις δυο πρώτες, αριστουργηματικές ταινίες της σειράς «Ο Νονός» (1972) και «Ο Νονός: μέρος 2» (1974).

O Πίτερ Ο' Τουλ, ο θρυλικός «Λόρενς της Αραβίας», προτάθηκε 8 φορές για Όσκαρ, αλλά δεν κέρδισε ποτέ. Αλήθεια. Δυο απ' αυτές ήταν για το ρόλο του Βασιλιά Ερρίκου ΙΙ για τις ταινίες «Becket» (1964) και «Το Λιοντάρι το Χειμώνα» (1968).

Ο Μπινγκ Κρόσμπι, ένας από τους εμπορικότερους τραγουδιστές του 20ου αιώνα με πωλήσεις που υπερβαίνουν τους 500 εκατομμύρια δίσκους, κέρδισε το Όσκαρ Α' Αντρικού ως Πάτερ Τσακ Ο' Μάλεϊ στο «Going My Way» («Ο Δρόμος της Αγάπης») του 1944 και ένα χρόνο μετά προτάθηκε για τον ίδιο χαρακτήρα στην ταινία «Οι Καμπάνες της Αγίας Μαρίας» (1945).

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις!

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ