Oscars 2017: Ανακοίνωσαν λάθος νικητή! Στο «Moonlight» η ταινία και στο «La La Land» 6 βραβεία

2017-02-27 08:30:09
Από τον Πάνο Γκένα

Ολοκληρώθηκε η 89η τελετή των βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου, με ένα φινάλε... σκάνδαλο!

Στα Όσκαρ, το φαβορί «La La Land» έζησε τελικά το φινάλε του, όπου το happy end μένει στη φαντασία! Αν και η αλήθεια είναι πως τη φετινή τελετή δεν θα τη θυμόμαστε ούτε για το «La La Land», ούτε για το «Moonlight». Η 89η τελετή των βραβείων Όσκαρ θα μείνει στη μνήμη μας για το σοκαριστικό, ανατρεπτικό φινάλε με τους Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ να ανακοινώνουν ως μεγάλο νικητή της βραδιάς το «La La Land», ενώ ήταν το «Moonlight»!

Ο φάκελος που τους είχε δοθεί είχε κατά λάθος το χαρτί που αφορούσε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου, οπότε ακούστηκε το «La La Land», λίγα λεπτά πριν είχε προηγηθεί η νίκη της Έμα Στόουν. O Τζόρνταν Χόροβιτς, παραγωγός του «La La Land» διαπίστωσε το λάθος στη σκηνή και ενώ οι πανηγυρικοί λόγοι είχαν ήδη ξεκινήσει, πλησίασε το μικρόφωνο δηλώνοντας «έγινε λάθος, έχουμε χάσει» και οτι νικητής είναι το «Moonlight»!

Εκεί λοιπόν που θεωρούμε τα Όσκαρ δεδομένα, τόσο από άποψη επιλογών-βραβεύσεων όσο και εύρυθμης παραγωγής, φαίνεται τελικά πως οι εκπλήξεις είναι εκεί για να τονώσουν τη βραδιά και γιατί όχι, να φρεσκάρουν το ενδιαφέρον για τα κινηματογραφικά βραβεία της Ακαδημίας. Η βραδιά των φετινών Όσκαρ θύμισε λίγο το σκάνδαλο της νίκης της Μαρίζα Τομέι το 1993 για το «Ξαδελφάκι μου ο Βίνι», όταν ο Τζακ Πάλανς την ανακοίνωσε ως νικήτρια Β’ Γυναικείου, προς έκπληξη όλων. Απλά τότε δεν ήταν το μεγάλο βραβείο της βραδιάς!

Το «Moonlight» λοιπόν με τρία βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και της Καλύτερης ταινίας, φώτισε την 89η απονομή αφήνοντας το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ να κερδίζει τα περισσότερα σε αριθμό, έξι βραβεία στο σύνολο. Παράλληλα, το «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» απέφερε το βραβείο Α' Αντρικού ρόλου στον Κέισι Άφλεκ, αλλά και Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ ο παρουσιαστής της απονομής Τζίμι Κίμελ τα πήγε περίφημα.

Το κοινό χειροκροτεί όρθιο την «ανέμπνευστη, υπερεκτιμημένη» ηθοποιό Μέριλ Στριπ

Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ άνοιξε την τελετή με το υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι «Can’t Stop the Feeling» από τους «Ευχούληδες», ξεσηκώνοντας μέσα στην αίθουσα το κοινό, δηλωτικό ότι τα Όσκαρ για την βιομηχανία είναι ένα πάρτι. Η ιδέα του κινηματογραφικού προλόγου, με αποσπάσματα από τις ταινίες της χρονιάς, εγκαταλείφθηκε μιας και η εισαγωγή των Χρυσών Σφαιρών τον προηγούμενο μήνα, μία παρωδία του Τζίμι Φάλον εμπνευσμένη από το «La La Land» δεν είχε αφήσει και πολλά περιθώρια.

Στον μονόλογό του ο Τζίμι Κίμελ στάθηκε διακριτικά σε σημεία που είχαν πολιτική χροιά, καλλιτεχνικό σχολιασμό και σόου-μπιζ κουτσομπολιό, σχολιάζοντας πως «η μετάδοση γίνεται σε εκατομμύρια Αμερικάνους και σε περισσότερες από 225 χώρες, χώρες που τώρα μας μισούν». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Μελ Γκίμπσον («βλέπω πως η Σαϊεντολογία κάνει δουλειά»), στον άσπονδο εχθρό του Ματ Ντέιμον («Τον ξέρω καιρό. Όταν τον γνώρισα ήμουν εγώ ο χοντρός»), την «ανέμπνευστη, υπερεκτιμημένη» Μέριλ Στριπ (προκαλώντας ένα στιγμιαίο standing ovation) και φυσικά τον Ντόναλντ Τραμπ («Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Τραμπ...πέρσι φαίνονταν τα Όσκαρ ρατσιστικά»)!

Ο μονόλογος του οικοδεσπότη Τζίμι Κίμελ

Φυσικά και η τελετή θα είχε mean tweets!

Το κοινό βρέθηκε να σηκώνεται όρθιο για τους νικητές πολλάκις. Σχολιάζοντας την περσινή oscars so white επίδειξη των Όσκαρ, καταχειροκρότησε τη νίκη του «Moonlight» δείχνοντας την αποδοχή της ταινίας. O Μπάρι Τζένκινς, σκηνοθέτης του «Moonight» και βραβευμένος με το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου της χρονιάς, δήλωσε πως στα «επόμενα τέσσερα χρόνια δεν είστε μόνοι», ενώ ο Μαχερσάλα Άλι έγινε ο πρώτος Μουσουλμάνος ηθοποιός που βραβεύεται με Όσκαρ (Β’ Αντρικού) λέγοντας συγκινημένος: «...είναι οι χαρακτήρες που υπηρετείς και είμαι ευλογημένος που είχα αυτή την ευκαιρία. Ευχαριστώ τον Μπάρι Τζένκινς και τους ανθρώπους που με οδήγησαν εδώ. Ευχαριστώ την γυναίκα μου, μόλις γέννησε την κόρη μας πριν από τέσσερις μέρες!».

Ο Ντάμιεν Σαζέλ του «La La Land», που του πήραν την μπουκιά Καλύτερης ταινίας κυριολεκτικά από το στόμα, έγινε ο νεότερος σκηνοθέτης (32 ετών) που κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας υποστηρίζοντας για την ταινία του πως «είναι για την αγάπη. Και χαίρομαι που την βρήκα ενώ την γύριζα», αναφερόμενος στη γυναίκα του. Το Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου απέσπασε τελικά η Έμα Στόουν η «Μία» του «La La Land», και όχι η Ιζαμπέλ Ιπέρ του «Εκείνη». Να θυμίσουμε πως τελευταία φορά που κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο ταινία μιούζικαλ, ήταν το «Καμπαρέ» με τη Λάιζα Μινέλι το 1972. Το «La La Land» κέρδισε επιπλέον και δικαιωματικά τα βραβεία Μουσικής στον Τζάστιν Χούρβιτς, Τραγουδιού («City of Stars»), Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

Το «Fences» του Ντένζελ Γουάσινγκτον έδωσε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου στη σπουδαία Βαϊόλα Ντέιβις, στην τρίτη της υποψηφιότητα μετά τα «Αμφιβολία» και «Οι Υπηρέτριες». «Είμαι ευγνώμον που είμαι καλλιτέχνης και χαίρομαι που συνέβη, γιατί είναι ένα επάγγελμα που αξιώνει τη ζωή», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η Ντέιβις στον ευχαριστήριο λόγο της. Ο Κίμελ σχολίασε πως η Βαϊόλα «μόλις προτάθηκε για Emmy με τον λόγο της»!

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής η 16χρονη Αουλί Κραβάλο τραγούδησε άψογα το «How Far l I’ll Go» από την «Βαϊάνα» της Ντίσνεϊ, με μία εισαγωγή-ραπάρισμα του Λιν Μανουέλ Μιράντα, ο Sting το «The Empty Chair’» από το ντοκιμαντέρ «Jim: The James Foley Story», για τον δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ που σκοτώθηκε το 2014 από τρομοκράτες του ISIS και ο John Legend τα δυο υποψήφια τραγούδια του «La La Land» σε ένα μελωδικό mash-up.

Η επιστροφή του ασώτου, του βραβευμένου με Όσκαρ (Σκηνοθεσίας για το «Braveheart») Μελ Γκίμπσον, στους κόλπους της Ακαδημίας με τον «Αντιρρησία Συνείδησης» έδωσε οσκαρικά πυρομαχικά στην καριέρα του Αυστραλού σκηνοθέτη/ηθοποιού με τα βραβεία Μοντάζ και Ήχου. Η χαριτωμένη κοινωνική σάτιρα της «Ζωούπολης» επικράτησε του «Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές» και «Η Κόκκινη Χελώνα». «Χαιρόμαστε που το κοινό παγκοσμίως αγκάλιασε μία ιστορία όπου η ανεκτικότητα είναι σημαντικότερη από τον φόβο απέναντι στο διαφορετικό», δήλωσαν οι δημιουργοί της ταινίας.

Η Κολίν Άτγουντ πρόσθεσε μαγικά, άλλο ένα Όσκαρ στη συλλογή της (4 νίκες με 12 υποψηφιότητες) μιας και το «Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται» κέρδισε το Όσκαρ Κοστουμιών. Η ίδια φάνηκε να μην το πιστεύει και δεν είχε ετοιμάσει καν λόγο, ενώ το σπουδαίο ντοκιμαντέρ «O.J.: Made in America», μαζί με τα «Άφιξη» (Μοντάζ Ηχητικών Εφέ), το «Βιβλίο της Ζούγκλας» (Οπτικά Εφέ) και η «Ομάδα Αυτοκτονίας» (Μακιγιάζ & Κομμώσεις) κέρδισαν από ένα βραβείο.

 

Ο John Legend στα τραγούδια του «La La Land»

Σε μία σπουδαία πολιτική κίνηση η Ακαδημία έδωσε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας στον «Εμποράκο» του Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί.  Εκπρόσωπος του Φαραντί, που δεν μπορούσε να βρεθεί στην τελετή μετά το διάταγμα Τραμπ,  διάβασε εκ μέρους του σκηνοθέτη πως: «...είναι μεγάλη τιμή να λαμβάνω αυτό το βραβείο για δεύτερη φορά. Δεν είμαι εκεί μαζί σας, αλλά δεν είναι λόγω ασέβειας. Χωρίζοντας τον κόσμο σε ”εμείς” και “οι εχθροί μας” προκαλείς τον φόβο...Οι σκηνοθέτες μπορούν να συλλαμβάνουν με την κάμερα τις ιστορίες των ανθρώπων. Να προκαλούν συμπόνοια. Συμπόνοια που έχουμε ανάγκη αυτή την εποχή». Η τέχνη, όπως οφείλει, δεν έχει «σύνορα, γλώσσα, θρησκεία», δήλωσε εμφατικά η Πρόεδρος της Ακαδημίας Τσέριλ Μπουν Άιζακς. Την φετινή τελετή άλλωστε δεν βοηθούσαν μοντέλα, όπως άλλες χρονιές, αλλά σπουδαστές. Τα βίντεο που μεσολαβούσαν των παρουσιάσεων περιείχαν ευχαριστήριους λόγους παλαιότερων νικητών και κινηματογραφικές προτάσεις από σινεφίλ σε διαφορετικές χώρες του κόσμου, 
 
Στη διάρκεια των τεσσάρων σχεδόν ωρών που κράτησε η τελετή σημειώσαμε αρκετά highlights: είδαμε γλυκά, μπισκότα και ντόνατς (!) να πέφτουν ως μάννα εξ ουρανού κατά παραγγελία του Κίμελ πάνω στους σταρς, τον παρουσιαστή να τουιτάρει στον Ντόναλντ Τραμπ “Meryl says hi”, να αναπαριστά τον πρόλογο του «Lion King» με τον μικρό πρωταγωνιστή του «Lion», αλλά και μία από τις  καλύτερες και πιο ευρηματικές ιδέες σε οσκαρική τελετή, τον Κίμελ να βάζει ανυποψίαστους τουρίστες από ένα tour bus μέσα στην αίθουσα, την ώρα που εκείνοι νόμιζαν πως θα δουν απλά φορέματα! 
 

Φέτος η τελετή των Όσκαρ που είδαμε στην COSMOTE TV, κράτησε με τις βραβεύσεις της μια αγαστή ισορροπία αλλά ξεπέρασε σε εντυπώσεις τους νικητές της. Το αριστουργηματικό «Moonlight» έριξε φως, το «La La Land» σίγουρα δεν έμεινε στη σκιά, αλλά τα 89α Όσκαρ θα τα θυμόμαστε (δυστυχώς) για μια παρεξήγηση. Για δες που κανείς δεν ξέρει όντως τα αποτελέσματα!

Συγκεντρωτικά οι νικητές της 89ης τελετής των Βραβείων Όσκαρ:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
La La Land
Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα
Moonlight
Η Άφιξη
Lion
Hidden Figures
Πάση Θυσία 
Αντιρρησίας Συνείδησης 
Fences

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Damien Chazelle, La La Land
Barry Jenkins, Moonlight
Kenneth Lonergan, Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα
Denis Villeneuve, Η Άφιξη
Mel Gibson, Αντιρρησίας Συνείδησης

Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Casey Affleck, Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα
Denzel Washington, Fences
Andrew Garfield, Αντιρρησίας Συνείδησης
Ryan Gosling, La La Land
Viggo Mortensen, Captain Fantastic

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Natalie Portman, Jackie
Emma Stone, La La Land
Isabelle Huppert, Εκείνη
Meryl Streep, Φάλτσο Σοπράνο
Ruth Negga, Loving

Β' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Πάση Θυσία
Dev Patel, Lion
Lucas Hedges, Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα
Michael Shannon, Νυκτόβια Πλάσματα

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Michelle Williams, Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Τόνι Έρντμαν (Germany)
Ο Εμποράκος (Iran)
Tanna (Australia)
Ο Κύριος Όβε (Sweden)
Land of Mine (Denmark)

ΜΟΥΣΙΚΗ
La La Land - Justin Hurwitz
Passengers - Thomas Newman
Lion – Dustin O’Halloran and Hauschka
Moonlight – Nicholas Britell
Jackie – Mica Levi

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
«Audition» - La La Land
«Can’t Stop the Feeling!» - Οι Ευχούληδες
«City of Stars» - La La Land
«How Far I’ll Go» - Βαϊάνα
«The Empty Chair’» - Jim: The James Foley Story

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Kenneth Lonergan, Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα
Damien Chazelle, La La Land
Taylor Sheridan, Πάση Θυσία
Yorgos Lanthimos/Efthimis Filippou, Ο Αστακός
Mike Mills, 20th Century Women

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Barry Jenkins, Moonlight
Eric Heisserer, Η Άφιξη
August Wilson, Fences
Allison Schroeder, Theodore Melfi, Hidden Figures
Luke Davies, Lion

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Ζωούπολη
Κούμπο και οι Δυο Χορδές
Βαϊάνα
Η Κόκκινη Χελώνα
Εγώ, ο Κολοκυθακης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
La La Land
Η Άφιξη
Lion
Moonlight
Σιωπή

ΜΟΝΤΑΖ
La La Land
Η Άφιξη
Moonlight
Πάση Θυσία
Αντιρρησίας Συνείδησης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
La La Land
Η Άφιξη
Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται
Χαίρε Καίσαρ!
Passengers

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
La La Land
Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται
Φάλτσο Σοπράνο
Σύμμαχοι
Jackie

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
Ο Κύριος Όβε
Star Trek Beyond
Ομάδα Αυτοκτονίας

ΗΧΟΣ
La La Land
Η Άφιξη
Αντιρρησίας Συνείδησης
Rogue One: A Star Wars Story
13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ
La La Land
Sully
Αντιρρησίας Συνείδησης
Η Άφιξη
Deepwater Horizon

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Deepwater Horizon
Το Βιβλίο της Ζούγκλας
Rogue One: A Star Wars Story
Doctor Strange
Κούμπο και οι Δυο Χορδές

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
OJ: Made in America
13th
Life Animated
I'm not Your Negro
Φωτιά στη Θάλασσα

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Extremis 
4.1 Miles
Joe’s Violin
Watani: My Homeland
The White Helmets

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
La Femme et le TGV
Sing (Mindenki)
Timecode
Silent Nights
Ennemis Intérieurs

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Blind Vaysha
Borrowed Time
Pear Cider and Cigarettes
Pearl
Piper

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ