Όταν ο Χανς Ζίμερ συναντά τους Pink Floyd... - cinemagazine.gr
11:39
17/9

Όταν ο Χανς Ζίμερ συναντά τους Pink Floyd...

...κάτι καλό θα συμβεί. Δείτε πώς ο διάσημος κινηματογραφικός συνθέτης, προσέφυγε στο Eclipse του θρυλικού Dark Side of the Moon, προκειμένου να χαρίσει μια συμπαντική διάσταση στο τρέιλερ του «Dune».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι σπάνιο φαινόμενο ο συνθέτης μιας ταινίας να ασχοληθεί με την μουσική επένδυση του τρέιλερ της ταινίας αυτής. Όμως ο Χανς Ζίμερ φαίνεται έχει επενδύσει πολλά πάνω στο opus του Ντενί Βιλνέβ. Έτσι αποφάσισε να σκηνοθετήσει το μουσικό περιβάλλον του εντυπωσιακού τρέιλερ.

Αρωγός του η τεχνολογία, θαυματουργή και απαραίτητη στην απομονωμένη εποχή που ζούμε. Ο συνθέτης αποφάσισε να προσφύγει στην θεϊκή παρέμβαση των Pink Floyd και του ορισμικού άλμπουμ τους, χρησιμοποιώντας το Eclipse, το κομμάτι που κορυφώνει την δραματουργία του άλμπουμ. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησε ένα χορωδιακό μέρος, με 32 μέλη μιας χορωδίας από το Λος Άντζελες, τα οποία και ηχογράφησε μέσω FaceTime ανά τέσσερα, ώστε να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα!

Η -ωραία- διασκευή μονταρίστηκε στο Remote Control στούντιο του συνθέτη στην Σάντα Μόνικα, ενώ την χορωδιακή διεύθυνση των οκτώ sessions, ανέλαβε ο συνεργάτης του στον «Βασιλιά των Λιονταριών», Έντι Λέμαν Μπόντικερ. Οι 12 χορωδοί τραγούδησαν τους στίχους, οι υπόλοιποι 20 ανέλαβαν το καθαρά μουσικό μέρος. Το αποτέλεσμα, καλοδιατυπωμένο και ευλαβικό στην κλασική αρχική μουσική, απογειώνει (βέβαια) το σύνολο, ενώ φαίνεται να αρμόζει και θεματικά στην ιστορία.

Όμως αυτό που αποτελεί ένα ιστορικό κλείσιμο ματιού στην όλη υπόθεση, είναι ένας ιδιωτικός φόρος τιμής στον Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι. Ο δημιουργός θέλησε στην δεκαετία του '70 να φτιάξει την δική του εκδοχή του βιβλίου. Και σχεδίαζε να ζητήσει από την βρετανική μπάντα να συνθέσει το score! Κάπως έτσι η Ιστορία κάνει τους κύκλους της, κάπως έτσι και τα μεγάλα πολιτισμικά γεγονότα (το Dark Side of the Moon) σημειώνουν την διαχρονικότητά τους.