Our Favourite! Κέιτ Μπλάνσετ καλεί Γιώργο Λάνθιμο - cinemagazine.gr
10:14
14/11

Our Favourite! Κέιτ Μπλάνσετ καλεί Γιώργο Λάνθιμο

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έχει στο καλλιτεχνικό της στόχαστρο μία μελλοντική συνεργασία με τον Έλληνα σκηνοθέτη.

Από τον Πάνο Γκένα

Νικόλ Κίντμαν, Ρέιτσελ Βάις, Έμα Στόουν, Ολίβια Κόλμαν... Κέιτ Μπλάνσετ; Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Λάνθιμος έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια ένα εξαιρετικό σερί συνεργασιών με ταλαντούχες γυναίκες ηθοποιούς της βιομηχανίας, οπότε μία συνεργασία με την δις βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ δεν είναι καθόλου απίθανη. 'Η μάλλον είναι πολύ πιθανή!

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο IndieWire, κατά τη διάρκεια του press tour για την «Ευνοούμενη» στη Νέα Υόρκη, η Κέιτ Μπλάνσετ τον είχε προσεγγίσει πολύ πριν το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με τον «Αστακό». «Η Κέιτ Μπλάνσετ ήταν η πρώτη που με προσέγγισε. Είμαι ακόμα σε επικοινωνία μαζί της και προσπαθούμε να βρούμε κάτι για να συνεργαστούμε».

Η Μπλάνσετ, όπως και οι περισσότεροι της αμερικανικής βιομηχανίας, πρόσεξε τον Λάνθιμο μετά τον «Κυνόδοντα», ταινία που τον οδήγησε στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, μετά το θριαμβευτικό της άνοιγμα στις Κάννες (Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα, 2009). Οι Κάννεςμάλιστα έχουν αποδειχθεί κοινό πεδίο εργασιών τόσο του Λάνθιμου, όσο και της Μπλάνσετ, μιας και τη χρονιά του «Αστακού» διαγωνιζόταν στο Φεστιβάλ και το «Κάρολ» του Τοντ Χέινς. Στη συνέντευξή του ο Λάνθμιμος προσθέτει πως και η Ρέιτσελ Βάις τον προσέγγισε πολύ άμεσα, μετά την Μπλάνσετ.

Γιατί όμως οι γυναίκες ηθοποιοί ενδιαφέρονται τόσο για μία συνεργασία μαζί του; Ο σκηνοθέτης απαντά πως: «Δεν ξέρω τι λέει αυτό για τη δουλειά μου, για τις δουλειές που αποδέχονται ή τι σημαίνει για τους άντρες ηθοποιούς. Και είναι αλήθεια πως έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα, πρέπει να έχεις επώνυμους ηθοποιούς για να καταφέρεις να ολοκληρώσεις μία αγγλόφωνη ταινία. Φροντίζω όμως να είμαι σίγουρος πως όλοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μία ταινία μου, θέλουν να είναι μέρος της».

Η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, που απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες στα British Independent Film Awards και έχει ήδη δημιουργήσει μία «οσκαρική» Αυλή.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες τον Φεβρουάριο από την Odeon.