Αναταραχή για το κόψιμο της νέας ταινίας του Ζαν Γιμού από την Μπερλινάλε - cinemagazine.gr
14:32
13/2

Αναταραχή για το κόψιμο της νέας ταινίας του Ζαν Γιμού από την Μπερλινάλε

Κι ενώ στις αφίσες του φιλμ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι που αναγράφει πως η ταινία θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό του τρέχοντος Φεστιβάλ του Βερολίνου, το έργο «μυστηριωδώς» εξαφανίστηκε από το πρόγραμμα και στην θέση του θα παιχθεί, εκτός διαγωνιστικού προφανώς, ο περίφημος «Ήρωας» του σκηνοθέτη.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Λίγες μέρες πριν την πολυαναμενόμενη παρουσίαση της νέας ταινίας, «One Second», του μεγάλου Κινέζου σκηνοθέτη (τον έχουμε παρουσιάσει εκτεταμένα εδώ), ιθύνοντες και κοινή γνώμη απορούν για την απόσυρση της ταινίας από το πρόγραμμα «για τεχνικούς λόγους».

Τώρα κι ενώ οι φήμες δίνουν και πέρνουν να πούμε πως η έννοια των «τεχνικών λόγων» δεν είναι παρά ένας ευφημισμός, όχι μόνο διότι αποκλείεται μια ταινία να δηλωθεί σ' ένα φεστιβάλ τέτοιου βεληνεκούς και να μην είναι τεχνικά έτοιμη, όσο και γιατί το final cut των κινεζικών ταινιών δεν είναι υπόθεση καλλιτεχνική αλλά πολιτική. Κατά συνέπεια το πιθανότερο είναι πως ο Ζαν Γιμού και η τοποθετημένη στην εποχή της «πολιτιστικής επανάστασης» ταινία του αντιμετώπισε προβλήματα με την ακλυδώνιστα σκληρή κομμουνιστική λογοκρισία της χώρας του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμα και στην φετινή σοδειά ο σκηνοθέτης Λε Γιου, παρουσιάζοντας το «Shadow Play» υποστήριξε πως η ταινία χρειάστηκε μια διετία για να ελευθερωθεί από την λογοκρισία. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως ο έλεγχος των ταινιών πλέον στην Κίνα έχει περάσει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Προπαγάνδας, πράγμα που φανερώνει βέβαια μια ιδεολογική σκλήρυνση σε ζητήματα ελέγχου και των πολιτιστικών προϊόντων.

Ο Γιμού έχει και βεβαρυμένο ιστορικό αφού και στο απώτερο παρελθόν είχε σταλεί για «αναμόρφωση» από το μαοϊκό καθεστώς και το «Να Zεις» του είχε απαγορευθεί στην Κίνα και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου είχε δεχθεί γιατί έκανε παραπάνω από ένα παιδί όπως είναι ο νόμος στη χώρα.

Στην φετινή Μπερλινάλε αυτή είναι η δεύτερη κινεζική ταινία που δεν θα παρουσιαστεί, η άλλη είναι το «Better Days» του Τσανγκ Τσουνγκ Κβοκ. Καιρός οι προγραμματιστές να αρχίσουν να προσέχουν περισσότερο την «Σφραγίδα του Δράκου», αυτήν που αν δεν μπει από τις κινεζικές αρχές, το προϊόν δεν έχει μέλλον εκτός των τειχών.