10:52
8/2

Υπάρχουν 68 εκατομμύρια λόγοι για να προβληθεί η τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν

Ο δημιουργός μήνυσε την Amazon για τον πρόωρο τερματισμό της συνεργασίας τους, που δε βασίστηκε σε κάποια νέα κατηγορία, και ζητά 68 εκ. δολάρια.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

«Όπως σε όλες τις σχέσεις που μόλις ξεκινούν, υπάρχει ελπίδα, τρυφερότητα και πηγαία καλή θέληση - οι αγωγές έρχονται αργότερα». Την προφητική αυτή δήλωση έκανε ο Γούντι Άλεν το 2016, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία του με την Amazon που περιελάμβανε την παραγωγή και διανομή των ταινιών του, ξεκινώντας από το «Cafe Society». Tο τελευταίο, όπως και το «Wonder Wheel» αργότερα, βγήκαν κανονικά από την εταιρία, που αμέσως μετά υπέγραψε νέα συμφωνία για άλλες τέσσερις ταινίες, όμως η σχέση τελείωσε κάπου εκεί καθώς αν και ο Άλεν τελείωσε στην ώρα του το «A Rainy Day in New York» είδε την ταινία να μένει στο συρτάρι. Και μετά ήρθαν οι δικηγόροι.

Ο Άλεν λοιπόν κατέθεσε αγωγή κατά της Amazon ζητώντας 68 εκατομμύρια δολάρια με αφορμή την άρνηση της εταρίας να διανείμει την ταινία του αλλά και τον άμεσο τερματισμό της νέας συνεργασίας τους, απόφαση που βασίστηκε (σύμφωνα με την αγωγή) σε μια «προ 25ετίας κατηγορία, που δεν έχει κάποια νέα βάση και ήταν γνωστή πριν την υπογραφή της συμφωνίας».

«Η Amazon προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη της αναφέροντας μια κατηγορία 25 ετών εναντίον του Γούντι Άλεν, αλλά αυτή η κατηογρία ήταν ήδη γνωστή στην Amazon (και το κοινό) πριν υπογράψει τη συμφωνία για τις 4 ταινίες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βάση γι' αυτήν να την τερματίσει» αναφέρει η πλευρά του Άλεν. 

Το χρονικό της διαμάχης των 2 πλευρών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν εκπρόσωποι της Amazon συναντήθηκαν με τους αντίστοιχους του Άλεν για να εκφράσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στην εικόνα της εταιρίας η συνεργασία με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν αλλά και οι κατηγορίες του τότε επικεφαλή του Amazon Studios, Ρόι Πράις. Όλα αυτά, στην αυγή του κινήματος #MeToo οδήγησαν στην απόφαση της εταιρίας να καθυστερήσει για ένα χρόνο τη διανομή του «A Rainy Day in New York», κάτι που η πλευρά του Άλεν δέχτηκε. Τον Ιούνιο του 2018 όμως η εταιρία τερμάτισε πρόωρα τη συμφωνία με βάση «συγκεκριμένα γεγονότα, όπως την αναζωπύρωση των κατηγοριών εις βάρος του Άλεν, τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του και τη συνεχή άρνηση γνωστών ηθοποιών να δουλέψουν μαζί του.»

Η συνέχεια στα δικαστήρια.