Berlinale 2019: Το «The Ground Beneath My Feet» είναι ένα διεισδυτικό δράμα για τη μοναξιά και το στίγμα της ασθένειας - cinemagazine.gr
12:34
10/2

Berlinale 2019: Το «The Ground Beneath My Feet» είναι ένα διεισδυτικό δράμα για τη μοναξιά και το στίγμα της ασθένειας

Μέσα από τη ζωή μιας 30χρονης εργασιομανούς, η Μαρί Κρόιτσερ από την Αυστρία παραδίδει ένα επίκαιρο φιλμ που αντικρίζει με θάρρος τα μυστικά και τα ψέματα μιας καλοκουρδισμένης καθημερινότητας.

Αποστολή στο Βερολίνο: Νεκτάριος Σάκκας

Η Μαρί Κρόιτσερ είναι μία από τις σκηνοθετικές φωνές του φετινού, εκ πρώτης όψεως υποτονικού Διαγωνιστικού που δείχνουν ότι θα συζητηθούν. Αιτία για αυτό η τέταρτη ταινία της με τίτλο «The Ground Beneath My Feet», ένα φαινομενικά παγερό κι απόμακρο αλλά στη βάση του ικανά διεισδυτικό δράμα για μία εργασιομανή 30χρονη σε υπαρξιακή κρίση.

Αν κάτι επικρατεί εμφανώς στο φιλμ της Κρόιτσερ είναι το γυναικείο στοιχείο. Άλλωστε πέραν της ίδιας της σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου, της φωτογράφου Λίνα Κόπε και της μοντέρ Ουρλίκε Κόφλερ, τρεις γυναικείοι χαρακτήρες είναι αυτοί που κινούν τα νήματα στην ταινία. Όμως ό,τι παραδίδει εδώ η 42χρονη Αυστριακή που πρωτοσυστήθηκε στο ευρύ φεστιβαλικό κύκλωμα πριν οκτώ χρόνια εδώ στο Βερολίνο με το «The Fatherless» (2011) είναι ένα επίκαιρο δράμα που μιλά πέρα από φύλα, πραγματεύεται την πνιγηρή διάσταση της μοναξιάς και ακολουθεί τη βασική ηρωίδα της στην αντιμετώπιση των βαθύτερών της φόβων, έστω και μέσα από την επίμονη άρνησή τους.

Η Κρόιτσερ αποδεικνύεται ικανή στο να αποδώσει ακριβώς αυτόν τον ανησυχητικά αποσταθεροποιητικό παράγοντα που ο τίτλος περιγράφει, «το έδαφος ανάμεσα στα πόδια» που η ηρωίδα φοβάται πως θα χαθεί από λεπτό σε λεπτό

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την Λόλα (δοσμένη στο ρόλο της η Βαλερί Πάχνερ), μία επιτυχημένη σύμβουλο επιχειρήσεων που αφιερώνει εξαντλητικό χρόνο στη δουλειά, στα μίτινγκ και στα ακριβά δείπνα με πελάτες. Στον ίδιο, απόλυτα ελεγχόμενο ρυθμό κινείται και η προσωπική της ζωή, από το γυμναστήριο μέχρι τη σχέση της με την προϊστάμενή της, Ελίζ, με την τελευταία να μοιάζει λίγο με έναν καθρέφτη της τον οποίο διαρκώς ανταγωνίζεται αντί να βιώνει εκείνη την χαλαρωτική εγγύτητα που συνήθως παρατηρείται μεταξύ δύο συντρόφων. Η χαρακτηριστική εσωστρέφεια της Λόλα αναφορικά με τα προσωπικά της ωστόσο αφορά κυρίως την Κόνι, τη μεγαλύτερη αδερφή της η οποία παραμένει σε ψυχιατρική κλινική έχοντας διαγνωστεί με παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Και τελικά είναι η παρουσία της Κόνι εκείνη που απειλεί διαρκώς να αποσταθεροποιήσει την κατά τα φαινόμενα άψογα εδραιωμένη ζωή της Λόλα.

Η Κρόιτσερ αποδεικνύεται ικανή στο να αποδώσει ακριβώς αυτόν τον ανησυχητικά αποσταθεροποιητικό παράγοντα που ο τίτλος περιγράφει, «το έδαφος ανάμεσα στα πόδια» που η ηρωίδα φοβάται πως θα χαθεί από λεπτό σε λεπτό. Πίσω από το αυστηρό, στιβαρό παρουσιαστικό, την ικανότητα να εργάζεται 48 ώρες σερί δίχως ύπνο και να παίρνει «σκληρές» αποφάσεις προκειμένου να σώσει τις επιχειρήσεις-πελάτες της που χρειάζονται αναδιάρθρωση (κάτι που συνεπάγεται απολύσεις εργαζομένων), η Λόλα ζει μια βαθιά μοναχική ζωή, συναισθηματικά αποκομμένη από τους γύρω της, αδυνατώντας να έρθει σε ειρήνη με την ασθένεια της αδερφής της, την κληρονομική πιθανότητα της οποίας τρέμει.

Στο «The Ground Beneath My Feet» η Βαλερί Πάχνερ ενσαρκώνει με επιτυχία τις φοβίες μιας ηρωίδας που ζει με σιδηρούν προσωπείο. Και αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την τυπική «κεντροευρωπαϊκή» ψυχρότητα που επικρατεί στο κάδρο (η απολύτως παγερή χρωματική παλέτα στη φωτογραφία της Κόπε κάνει εδώ δίνει τον τόνο) γίνεται στα χέρια της Κρόιτσερ μια ιδανική συνθήκη προκειμένου να μιλήσει για το βαθύ υπαρξιακό χάσμα της μοναξιάς μέσα από το φόβο της ασθένειας και του στίγματος. Το γεγονός μάλιστα ότι αυτό το η Κρόιτσερ επιλέγει να το αποτυπώσει ελαφρά σε τόνους μυστηρίου όταν η Λόλα αρχίζει να πιστεύει πως υποφέρει από παραισθήσεις, προσδίδει στην ταινία της έναν χαρακτήρα θρίλερ που στην προκειμένη περίπτωση της ταιριάζει γάντι.

Το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 7-17 Φεβρουαρίου 2019 και το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr σας υπόσχεται καθημερινά τις πιο ζεστές ανταποκρίσεις!

Διαβάστε ακόμη:
Berlinale 2019: «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι η πιο ενδιαφέρουσα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα​
Berlinale 2019: Ζητήματα πίστης και ηθικής στη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν «Με τη Χάρη του Θεού»
Berlinale 2019: Το Φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!
Η Ζιλιέτ Μπινός, πρόεδρος της επιτροπής της Μπερλινάλε 2019
«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»: Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα έχει τρέιλερ (και πρεμιέρα στο Βερολίνο)