Η Κίνα καλωσορίζει το «Spirited Away» με 18 χρόνια καθυστέρηση - cinemagazine.gr
12:05
29/5

Η Κίνα καλωσορίζει το «Spirited Away» με 18 χρόνια καθυστέρηση

Το φιλμ του Χαγιάο Μιγιαζάκι θα προβληθεί για πρώτη φορά επίσημα στη χώρα, λίγους μήνες μετά από την επίσης πρώτη προβολή του «Οι Περιπέτειες του Τοτόρο» που αγκαλιάστηκαν από το κοινό της Κίνας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το «Spirited Away» πρωτοκυκλοφόρησε το 2001, πήγε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου κερδίζοντας τη Χρυσή Άρκτο το 2002 και η χάρη του έφτασε ως τα Όσκαρ κερδίζοντας αυτό του Καλύτερου Animation το 2003 - η μοναδική μη αγγλόφωνη ταινία που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Θεωρείται φυσικά classic του είδους σήμερα, με τρομερές εισπράξεις στην Ιαπωνία και τον τίτλο του πιο εμπορικά πετυχημένου anime ως το 2017, όταν και έχασε τη θέση από το «Your Name».

Το φιλμ του Χαγιάο Μιγιαζάκι μπορεί όμως τώρα, 18 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, να ξανανέβει στην κορυφή των εισπράξεων για το είδος, καθώς θα προβληθεί αυτές τις μέρες για πρώτη φορά στην Κίνα, σε ένα κοινό που αγαπά πολύ το anime, έχοντας συμβάλλει αρκετά στην επιτυχία του «Your Name». Οι περισσότερες ταινίες από την Ιαπωνία δεν προβάλλονταν στην Κίνα λόγω των σχέσεων των 2 χωρών, όμως η ένταση μεταξύ τους έχει μειωθεί τουλάχιστον σε επίπεδο ανταλλαγής προϊόντων και θεαμάτων.

Πέρυσι, το κοινό της Κίνας είδε για πρώτη φορά επίσημα ταινία από το στούντιο Ghibli χάρη στην κυκλοφορία του «Οι Περιπέτειες του Τοτόρο» και μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, το «Spirited Away» αναμένεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερα έσοδα. Οι ταινίες πάντως του στούντιο ήταν προσβάσιμες στην Κίνα εδώ και χρόνια μέσα από πειρατικά DVD, δείγμα του ότι καμία εμπορική σχέση χωρών δε μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση που έχει ένα θέαμα από το κοινό.