Ένα θαυμάσιο κινηματογραφικό ταξίδι: Το Netflix κυκλοφόρησε νέο, εντυπωσιακό τρέιλερ για το «ROMA» - cinemagazine.gr
10:17
14/11

Ένα θαυμάσιο κινηματογραφικό ταξίδι: Το Netflix κυκλοφόρησε νέο, εντυπωσιακό τρέιλερ για το «ROMA»

Μετά το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Gravity», ο Αλφόνσο Κουαρόν κυκλοφορεί την πιο προσωπική ταινία της καριέρας του.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο σπουδαίος Μεξικανός σκηνοθέτης επιστρέφει. Μετά τα «Παιδιά των Ανθρώπων» και το θρίαμβο του «Gravity», o Αλφόσνο Κουαρόν επιχειρεί ένα ταξίδι στην προσωπική και ιστορική μνήμη με φόντο την πατρίδα του, το Μεξικό. 

«Το να επιστρέψω στη χώρα μου με το συγκεκριμένο έργο ήταν κάτι πολύ προσωπικό, γιατί γυρίσαμε μια ταινία που τοποθετείται στη δεκαετία του '70, με πολλά στοιχεία και εμπειρίες της παιδικής μου ηλικίας», δήλωσε ο Κουαρόν. Η ταινία ονομάζεται «ROMA», λόγω της ομώνυμης γειτονιάς - βασικό στοιχείο της πλοκής, αλλά και του τρόπου με τον οποίο ο Κουαρόν βλέπει την εξέλιξη της Πόλης του Μεξικού. «Η επιστροφή στο Μεξικό για αυτή την ταινία ήταν μια αναγκαιότητα».

Προιν μερικούς μήνες ο σκηνοθέτης είχε εξομολογηθεί ένα «ανέκδοτο» που αφορά τον φίλο του - και οσκαρούχο πλέον σκηνοθέτη - Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. «Μου είπε πως ορισμένες ταινίες είναι σαν ένα κουτί δημητριακών που περιλαμβάνουν ένα δώρο, πρέπει να το φας όλο μέχρι να δεις τι κέρδισες. Το "Gravity" ήταν για μένα αυτό το μικρό παιχνίδι, και πήρα την απόφαση να το χρησιμοποιήσω για να επιστρέψω πίσω στο Μεξικό και να κάνω την ταινία που ονειρευόμουν από πάντα».

Σκηνοθέτης μεγάλων προσδοκιών, μαγικός παραμυθάς που ξορκίζει τους δαίμονες της ενηλικίωσης, τεχνικά πρωτοπόρος, αισθητικά αψεγάδιαστος και ουμανιστής με βαρύτητα, ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε με το «ROMA» τον Χρυσό Λέοντα του φετινού φεστιβάλ Βενετίας. «Υπάρχουν ιστορικές περίοδοι που σημαδεύουν κοινωνίες και στιγμές στη ζωή που μας μεταμορφώνουν ως άτομα» είχε δηλώσει λίγο πριν την πρεμιέρα. Το σημαντικό με την φιλμογραφία του Κουαρόν είναι πως κάνει ταινίες που μας καθορίζουν και ως θεατές.

To cinemagazine.gr είδε το «ROMA» στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μπορείτε να διαβάσετε εδώ την κριτική της ταινίας.

Το «ROMA» θα κυκλοφορήσει 13 Δεκεμβρίου στις ελληνικές αίθουσες από τη Seven Films, και διαδικτυακά από το Netflix.