Ισορροπία στην Δύναμη! Ο Ράιαν Τζόνσον επαινεί τα πρίκουελ του «Star Wars» - cinemagazine.gr
15:48
1/7

Ισορροπία στην Δύναμη! Ο Ράιαν Τζόνσον επαινεί τα πρίκουελ του «Star Wars»

Σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ κοντινό, ο σκηνοθέτης του αμφιλεγόμενου επεισοδίου των σίκουελ, υπερθεματίζει τη Δύναμη των (πιο) αμφιλεγόμενων πρίκουελ.

Από τον Πάνο Γκένα

Μετά την χλιαρή επίγευση που άφησε η ολοκλήρωση του Έπους των Σκαϊγουόκερ από την Ντίσνεί, αρκετοί φανατικοί (και μη) των «Star Wars» επαναξιολόγησαν τα πρίκουελ του Τζορτζ Λούκας που είχαν χτυπηθεί (δικαίως) από την κριτική. Γιατί μπορεί τα Επεισόδιο Ι-ΙΙΙ να συπλήρωσαν την προϊστορία του πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα του μακρινού σύμπαντος του «Πολέμου των Άστρων», το έκαναν όμως με τη λογική μιας ψηφιακής παιχνιδούπολης. Αυτό που κάποτε ήταν συλλογική εμπειρία, μεταλλάχθηκε σε μία εκθαμβωτική παρέλαση με εντυπωσιακές μάχες, ακροβατικές φωτοσπαθο-μαχίες, γυαλισμένες μεγαλουπόλεις και χάρτινους χαρακτήρες, που δεν αφορούσαν κανένα. Ακόμα και η πνευματική διάσταση της μυστικιστικής Δύναμης δικαιολογήθηκε, χωρίς λόγο, με βιολογικά κριτήρια. O «Πόλεμος των Άστρων» απέκτησε μία ψηφιακή καρδιά και έχασε κάτι από την οργανική ψυχή του, ενώ ταλαντούχοι ηθοποιοί όπως ο Λίαμ Νίσον, η Νάταλι Πόρτμαν και ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ εξαφανίστηκαν με την παρουσία του εντυπωσιακού, την οπερετική δουλειά στα κοστούμια της Τρίσα Μπίγκαρ και την εξαιρετική (για άλλη μια φορά) μουσική του Τζον Γουίλιαμς, να ήταν τα μόνα που διασώθηκαν.

Όσοι όμως βρίσκουν στοιχεία εξιλέωσης στα πρίκουελ, μπορούν να υπερηφανεύονται πως ο Ράιαν Τζόνσον, ο οποίος πολεμήθηκε αρκετά από το fanbase (αδίκως) για το «Οι Τελευταίοι Τζεντάι» συντάσσεται μαζί τους.

Σε πρόσφατο tweet του, ο Τζόνσον έγραψε πως:

«Ο Λούκας έκανε μία πανέμορφη ταινία διάρκειας 7 ωρών για παιδιά σχετικά με το πώς η εξουσία και ο φόβος της απώλειας μετατρέπουν καλούς ανθρώπους σε φασίστες, και το έκανε ως επικεφαλής κάθε τεχνολογικής αλλαγής που συνέβη στη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων 30 ετών».

Μπορεί ο Τζόνσον να ερμηνεύει σωστά τις προθέσεις του Λούκας, από την άλλη το θέαμα των Επεισοδίων Ι - ΙΙΙ δεν αποτελούσε a priori θέμα ανήλικης αφήγησης. Σωστά Τζαρ-Τζαρ Μπινγκς;