Ποια πρωτόγονα ένστικτα ξυπνά η υψηλή τέχνη; Το αποκλειστικό κλιπ από το «Τετράγωνο» δίνει την απάντηση - cinemagazine.gr
14:00
6/12

Ποια πρωτόγονα ένστικτα ξυπνά η υψηλή τέχνη; Το αποκλειστικό κλιπ από το «Τετράγωνο» δίνει την απάντηση

Λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας του Ρούμπεν Έστλουντ που θριάμβευσε φέτος στις Κάννες, πάρτε μια μικρή γεύση από το ιδιαίτερο χιούμορ της;

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να αποτελέσει ουσιαστική παρέμβαση στις κοινωνικές αδικίες της εποχής μας; Ή είναι μια υποκριτική λύση που βρήκε η ανώτερη τάξη για να κρύψει την παντελή αδιαφορία της για όσα συμβαίνουν γύρω της; Ο Ρούμπεν Έστλουντ παρουσίασε φέτος μια δυναμική σάτιρα που εμπνέεται από αυτές τις ερωτήσεις, παρουσιάζοντας με χιουμοριστικό τρόπο το θέατρο που παίζεται καθημερινά πίσω από το κακομαθημένο κύκλωμα της υψηλής τέχνης της οποίας τα μέλη δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο όταν πραγματικά ενοχληθούν από αυτήν. 

Στο «Τετράγωνο», ο ευφυής και ωραίος Christian (Claes Bang) είναι καταξιωμένος επιμελητής σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Διαζευγμένος και αφοσιωμένος πατέρας δύο παιδιών, οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο και υποστηρίζει κοινωφελείς οργανισμούς. Η επόμενη έκθεση που επιμελείται, με τίτλο The Square, είναι μια εγκατάσταση που προσκαλεί τους περαστικούς στον αλτρουισμό, υπενθυμίζοντας την ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Αλλά καμιά φορά είναι δύσκολο να ανταποκριθείς στα ίδια σου τα ιδεώδη. Ο ίδιος ο Christian αντιδρά αλλόκοτα στην κλοπή του κινητού του και μπλέκεται σε ντροπιαστικές καταστάσεις. Σε παράλληλη δράση, η ομάδα δημοσίων σχέσεων του μουσείου έχει δημιουργήσει μια αναπάντεχη καμπάνια για το The Square. Η ανταπόκριση είναι υπερβολική και ο Christian, αλλά και το ίδιο το μουσείο, οδηγούνται σε υπαρξιακή κρίση.

Ο ίδιος ο Έστλουντ, μιλώντας στο cinemagazine, δε κρύφτηκε πίσω από την κάμερα του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σύγχρονη τέχνη σήμερα είναι εσωτερική διακόσμηση για πλούσιους». Υπάρχουν όμως και οι στιγμές που οι πλούσιοι νοιώθουν το συναίσθημα της απειλής από αυτήν. Και τότε όλα μπορεί να συμβούν. Δείτε παρακάτω το αποκλειστικό clip που εξασφαλίσαμε από την ταινία και θα καταλάβετε.

To «Τετράγωνο» κυκλοφορεί από την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment.