#OscarsNoHost: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τα Όσκαρ δεν θα έχουν οικοδεσπότη! - cinemagazine.gr
10:24
10/1

#OscarsNoHost: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τα Όσκαρ δεν θα έχουν οικοδεσπότη!

Η Ακαδημία έμεινε χωρίς επιλογές και τελικά έκανε τη μοναδική επιλογή που μπορούσε: η φετινή τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ δεν θα έχει βασικό οικοδεσπότη.

Από τον Πάνο Γκένα

Κρίνοντας από τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, τις κακές ή αδιάφορες (και αυτό ίσως είναι χειρότερο) εμφανίσεις παρουσιαστών σε Τελετές όπως τα Όσκαρ και οι Χρυσές Σφαίρες, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μία δύσκολη δουλειά εκεί έξω και μάλιστα δεν τη θέλει πλέον κανείς: οικοδεσπότης τελετής απονομής βραβείων.

Ένα μήνα πριν η Ακαδημία ανακοίνωσε τον Κέβιν Χαρτ στο ρόλο του βασικού παρουσιαστή της φετινής τελετής, αλλά μετά από δύο μέρες παρελθόντα σχόλια και tweets του Κέβιν Χαρτ για την LGBTQ κοινότητα επέστρεψαν για να οδηγήσουν στην παραίτησή του. Στην αρχή της χρονιάς μία εμφάνιση του Χαρτ στην εκπομπή της Έλεν Ντε Τζένερις επανέφερε χαλαρά την επανατοποθέτησή του στην παρουσίαση, αλλά οι εξηγήσεις και η συμπάθεια της Έλεν δεν αντέστρεψαν το κλίμα.

Ο χρόνος όμως περνά, βρισκόμαστε μόλις 46 μέρες πριν την Τελετή Απονομής και η Ακαδημία έπρεπε να πάρει μία απόφαση. Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από τρεις δεκαετίες, το Variety αναφέρει πως η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου θα προχωρήσει χωρίς βασικό οικοδεσπότη στα φετινά Όσκαρ και αντ' αυτού προσανατολίζεται σε εμφανίσεις πρωτοκλασσάτων ηθοποιών σε ένα σόου που θα βασίζεται αρκετά στην εμπλοκή και εμφάνιση διάσημων τραγουδιστών που πιθανότατα θα είναι και υποψήφιοι (Lady Gaga, Κέντρικ Λαμάρ, Ντόλι Πάρτον, Άνι Λένοξ κ.α.).

Η βαρετή εμφάνιση στη σκηνή του Τζέιμς Φράνκο, οι μέτριες δοκιμές των Νιλ Πάτρικ Χάρις, Κρις Ροκ, το σκάνδαλο Moonlight - La La Land, η αμφιλεγόμενη παρουσίαση του Σεθ ΜακΦάρλαν και η ανακοίνωση/απόσυρση του Όσκαρ Δημοφιλίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που δεν έχει λύσει ακόμα η Ακαδημία και αφορούν στο λαμπερό σόου της χρονιάς, ενώ η μοναδική άξια παρουσίαση της πρόσφατης μνήμης είναι εκείνη του Χιου Τζάκμαν το 2009, 10 χρόνια πίσω!

Την τελευταία φορά που τα Όσκαρ δεν είχαν παρουσιαστή ήταν το 1989, μία απονομή που έχει χαραχτεί στη μνήμη των Οσκαρόφιλων (και μη) ως αυτή με την πιο αμήχανη, ανέμπνευστη και άβολη έναρξη των βραβείων. Στην εισαγωγή του σόου η νεαρή τότε ηθοποιός Αϊλίν Μπόουμαν ντυμένη Χιονάτη κατέληξε να χορεύει έξαλλα στη σκηνή, παρέα με τον Ρομπ Λόου να τραγουδά, σε ένα σουρεάλ 11λεπτο που κατέστρεψε καριέρες και προκάλεσε τη μήνη ηθοποιών και σκηνοθετών, οι οποίοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην Ακαδημία δηλώνοντας πως «αποτελούσε ντροπή για ολόκληρη την κινηματογραφική κοινότητα».

Λέτε φέτος να συμβεί το αντίθετο; Μήπως η έλλειψη οικοδεσπότη χαρίσει στο σόου έναν διαφορετικό ρυθμό και φρέσκες ιδέες, που τόσο πολύ έχει ανάγκη; Το βασικό πρόβλημα είναι πως το οσκαρικό σόου θέλει να βασίζεται στη σάτιρα και το κοινό πλέον (όπως αποδεικνύεται με τα χρόνια) δεν νιώθει ασφάλεια με τί να γελάσει. Από την άλλη το σίγουρο είναι πως οι εποχές των Γούπι Γκόλντμπεργκ, Στιβ Μάρτιν και Μπίλι Κρίσταλ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι απορίες θα λυθούν στις 24 Φεβρουαρίου 2019.