Oscars 2018: 13 υποψηφιότητες για τη «Μορφή του Νερού», 7 για το φαβορί «Τρεις Πινακίδες» - cinemagazine.gr
15:10
23/1

Oscars 2018: 13 υποψηφιότητες για τη «Μορφή του Νερού», 7 για το φαβορί «Τρεις Πινακίδες»

Το υδάτινο, ρομαντικό παραμύθι του οραματιστή Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο «Η Μορφή του Νερού» συγκέντρωσε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη φετινή ταινία.

Από τον Πάνο Γκένα

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες της επετειακής 90ης τελετής των Βραβείων Όσκαρ, με τη «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο να ηγείται των υποψηφιοτήτων με 13, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία βραβεύσεών της που ξεκίνησε άλλωστε με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας. Η απόκοσμη ιστορία αγάπης ενός αμφίβιου άντρα και μιας γυναίκας, με φόντο την Αμερική του Ψυχρού Πολέμου, κέρδισε τις εντυπωσεις των μελών της Ακαδημίας και φαίνεται πως θα φέρει το Όσκαρ σκηνοθεσίας στα χέρια ενός ακόμη Μεξικανού μετά τις βραβεύσεις των Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου («Birdman», «Επιστροφή») και Αλφόνσο Κουαρόν («Gravity») τα τελευταία χρόνια.

Η αγαπημένη ταινία των ηθοποιών, το «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, το σιωπηλό αουτσάιντερ που ξεκίνησε φεστιβαλική καριέρα (Βενετία και Τορόντο) και έφτασε να κερδίζει 4 Χρυσές Σφαίρες, πλήθος υποψηφιοτήτων σε βραβεία Σωματείων και υψηλές θέσεις σε λίστες Ενώσεων Κριτικών, συγκέντρωσε 7 υποψηφιότητες, αλλά ο Μακ Ντόνα δεν προτάθηκε (έκπληξη!) στη σκηνοθεσία. Η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επαναλάβει τη νίκη της στην κατηγορία Α’ Γυναικείου ρόλου, 20 χρόνια μετά το «Φάργκο», ενώ μεγάλες πιθανότητες έχει και ο συμπρωταγωνιστής της Σαμ Ρόκγουελ (Β’ Αντρικός), ο οποίος παίρνει προβάδισμα έναντι του Γουίλεμ Νταφό του «The Florida Project», ενώ στην ίδια κατηγορία προτάθηκε και ο Γούντι Χάρελσον.

Σε ένα σύνολο 9 υποψήφιων ταινιών, στην κατηγορία της Καλύτερης ταινίας τα δυο φαβορί, «Μορφή του Νερού» και «Τρεις Πινακίδες», συναντούν αναμενόμενους τίτλους όπως η «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν (8 υποψηφιότητες), η οποία τελικά δεν θα είναι η οσκαρική επέλασή του, μιας και θα περιοριστεί σε τεχνικές βραβεύσεις, το αριστουργηματικό «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου», που συγκέντρωσε 4 υποψηφιότητες στο σύνολο, με πιθανότερη νίκη αυτή του Διασκευασμένου Σεναρίου, το νεανικό coming-of-age story της Γκρέτα Γκέργουικ «Lady Bird» (5 υποψηφιότητες) και η ταινία της χρονιάς «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ (4 υποψηφιότητες) που άνοιξε έναν ευρηματικό διάλογο ανάμεσα στη σάτιρα, το θρίλερ και τις φυλετικές διακρίσεις. Την κατηγορία συμπληρώνει το επίκαιρο δράμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά», η γοητευτική «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Άντερσον και «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» του Τζο Ράιτ. Δυστυχώς το ακαταμάχητο «The Florida Project» του Σον Μπέικερ, το ανεξάρτητο διαμάντι που ξεχώρισε στις Κάννες, δεν έφτασε στις μεγάλες κατηγορίες, έχοντας μοναδικη υποψηφιότητα τον Γουίλεμ Νταφό.

Στα ευχάριστα η  πεντάδα της σκηνοθεσίας, μαζί με τους Ντελ Τόρο και Πολ Τόμας Άντερσον, συμπεριλαμβάνει επιτέλους μία γυναίκα σκηνοθέτη, τη Γκρέτα Γκέργουικ («Lady Bird»), τον Κρίστοφερ Νόλαν («Δουνκέρκη») και τον Τζόρνταν Πιλ του «Τρέξε!». Σχετικά με τον Κρίστοφερ Νόλαν, η υποψηφιότητά του στην κατηγορία Σκηνοθεσίας αποτελεί την πρώτη του στη συγκεκριμένη κατηγορία, μιας και τις προηγούμενες τρεις φορές υπήρξε υποψήφιος για σενάριο («Memento», «Inception») και παραγωγή («Inception»). Δυστυχώς ο Λούκα Γκουαντανίνο του «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ του «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» δεν είδαν τελικά τα ονόματά τους στις υποψηφιότητες.

Η Ρέιτσελ Μόρισον, η Διευθύντρια Φωτογραφίας του «Mudbound» του Netflix, σε σκηνοθεσία Ντι Ρις, έγραψε ιστορία, μιας και έγινε η πρώτη (κι όμως!) γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που προτείνεται στην κατηγορία. Μπορεί να έχει έντονο ανταγωνισμό, κυρίως από τον βετεράνο Ρότζερ Ντίκινς (14η υποψηφιότητα για το «Blade Runner 2049»), τον Ντάν Λάουστσεν («Η Μορφή του Νερού») και τον Χόιτε βαν Χοϊτέμα («Δουνκέρκη»), αλλά η υποψηφιότητά της είναι ήδη μία προσωπική, επαγγελματική και καλλιτεχνική νίκη. 

Ο Γκάρι Όλντμαν, σκανδαλωδώς μονάχα μια φορά υποψήφιος για Όσκαρ στο παρελθόν με το εξαιρετικό «Ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», φαίνεται πως ως Ουίνστον Τσόρτσιλ στο «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» θα κερδίσει και τον «πόλεμο» του Α’ Αντρικού, αφήνοντας πίσω τον νεαρό Τιμοτέ Σαλαμέ του «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου». Ο Τζέιμς Φράνκο του σαρωτικού «The Disaster Artist» δεν  βρέθηκε τελικά υποψήφιος στην πεντάδα ( η ταινία έχει μόνο μία υποψηφιότητα σεναρίου). Να σημειώσουμε πως οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που τον βαραίνουν, δεν σχετίζονται με την απουσία του μιας και η περίοδος ψηφοφορίας των μελών της Ακαδημίας είχε ολοκληρωθεί σχεδόν, πριν την δημοσίευσή τους. Ο μοναδικός ηθοποιός με τρία Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου, ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, βρίσκεται ξανά στην πεντάδα για τον τελευταίο (όπως έχει δηλώσει) ρόλο της καριέρας του στην «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Άντερσον. Ομολογουμένως ιδανική κατακλείδα μιας σπουδαίας καριέρας.

Ο Τζον Γουίλιαμς με το «Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι» κατάφερε την 51η(!) υποψηφιότητά του, ένα ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα καταφέρει κάποιος να καταρρίψει. Παρομοίως η βετεράνα Μέριλ Στριπ βρέθηκε ξανά στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων Α’ Γυναικείου για το «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά», παρά τον έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να σπάει το (δικό της) οσκαρικό ρεκόρ με τη φετινή 21η υποψηφιότητά της. Στον Β’ Γυναικείο τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα με δυο «μάνες» να μονομαχούν για την τελική βράβευση, με το φαβορί Άλισον Τζάνεϊ (η βιτριολική μάνα του «Εγώ, η Τόνια») να βρίσκεται σε αβανταδόρικη θέση αντί της μητέρας «Lady Bird» Λόρι Μέτκαλφ.

Στις φετινές υποψηφιότητες, οι 23ες Νύχτες Πρεμιέρας δηλώνουν παρούσες με κινηματογραφικές πρεμιέρες ταινιών που βρίσκονται επάξια στις πεντάδες των καλύτερων της χρονιάς. Το «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, το «Μια φανταστική Γυναίκα» του Σεμπαστιάν Λέλιο (Χιλή), το «Χωρίς Αγάπη» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Ρωσία), το ντοκιμαντέρ «Last Men in Aleppo» του Φέρας Φαγιάντ και τα μικρού μήκους «DeKalb Elementary», «Negative Space» είναι, μαζί με το «The Florida Project» του Σον Μπέικερ, ταινίες που οι θεατές απόλαυσαν πρώτοι σε προβολές-πρεμιέρες που επιμελήθηκαν οι προγραμματιστές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Οι φετινές υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν με τη βοήθεια του μετρ των CGI-ερμηνειών Άντι Σέρκις, της ανερχόμενης Τίφανι Χαντίς, αλλά και των Ροζάριο Ντόουσον, Γκαλ Γκαντότ, Σάλμα Χάγιεκ, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Πριγιάνκα Τσόπρα, Μόλι Σάνον, Μισέλ Γεό, Ρέμπελ Γουίλσον και Ζόι Σαλντάνα, που συμμετείχαν σε καλαίσθητα, ευρηματικά εισαγωγικά βίντεο των κατηγοριών (δείτε τα όλα παρακάτω).

Οικοδεσπότης της Τελετής Απονομής των 90ων Όσκαρ θα είναι ο Τζίμι Κίμελ, ο πρώτος εδώ και 20 χρόνια που παρουσιάζει δυο σερί απονομές (με τελευταίο τον Μπίλι Κρίσταλ στα 69α και 70α βραβεία Όσκαρ). Μπορεί τα περσινά Όσκαρ να επισκιάστηκαν από το απίστευτο φιάσκο της ανακοίνωσης του μεγάλου βραβείου Καλύτερης ταινίας, αλλά ο Κίμελ βγήκε αλώβητος αποσπώντας καλές κριτικές για το σύνολο της εμφάνισής του και για τη διαχείριση του σκανδάλου Moonlight-La La Land. Διατηρώντας το εύθυμο ύφος «Τι μπορεί να πάει λάθος;» (όπως γράφει το επίσημο πόστερ) ο Κίμελ είχε δηλώσει για την επιστροφή του: «Αν νομίζετε ότι στο φετινό φινάλε τα καταστρέψαμε όλα, περιμένετε να δείτε τι σας ετοιμάσαμε για την 90ή επετειακή τελετή!».

Μέσα σε ένα Χόλιγουντ που φαίνεται να αλλάζει μετά τις αποκαλύψεις των σεξουαλικών σκανδάλων, τις ομολογίες των ιστοριών #MeToo και την ανάδειξη του κινήματος #TimesUp, τα Όσκαρ μετά τις αμφιλεγόμενες, παρελθούσες  #oscarssowhite υποψηφιότητες, οφείλουν να αποδείξουν πως είναι καλλιτεχνικά  και πολιτικά επίκαιρα.

Υπομονή μέχρι την 90η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά παγκοσμίως την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 σε περισσότερες από 225 χώρες.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
Να Με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
Η Πιο Σκοτεινή Ώρα
Δουνκέρκη
Τρέξε!
Lady Bird
Αόρατη Κλωστή
The Post: Απαγορευμένα Μυστικά
Η Μορφή του Νερού
Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Κρίστοφερ Νόλαν, Δουνκέρκη
Τζόρνταν Πιλ, Τρέξε!
Γκρέτα Γκέργουικ, Lady Bird
Πολ Τομας Άντερσον, Αόρατη Κλωστή
Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Η Μορφή του Νερού

Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Τιμοτέ Σαλαμέ, Να Με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Αόρατη Κλωστή
Ντάνιελ Καλούγια, Τρέξε!
Γκάρι Όλντμαν, Η Πιο Σκοτεινή Ώρα
Ντένζελ Γουάσινγκτον, Roman Israel, Esq.

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Σάλι Χόκινς, Η Μορφή του Νερού
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι
Μαργκό Ρόμπι, Εγώ, η Τόνια
Σίρσα Ρόναν, Lady Bird
Μέριλ Στριπ, The Post: Απαγορευμένα Μυστικά

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Έρωτας μετ' Εμποδίων
Τρέξε!
Lady Bird
Η Μορφή του Νερού
Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Να Με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
The Disaster Artist
Logan
Molly’s Game
Mudbound

Β' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γουίλεμ Νταφό, The Florida Project 
Γούντι Χάρελσον, Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι
Ρίτσαρντ Τζένκινς, Η Μορφή του Νερού
Κρίστοφερ Πλάμερ, Όλα τα Λεφτά του Κόσμου
Σαμ Ρόκγουελ, Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι

B' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, Mudbound
Λέσλι Μάνβιλ, Αόρατη Κλωστή
Άλισον Τζάνεϊ, Εγώ, η Τόνια
Λόρι Μέτκαλφ, Lady Bird
Οκτάβια Σπένσερ, Η Μορφή του Νερού

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Μια Φανταστική Γυναίκα, Σεμπαστιάν Λέλιο (Χιλή)
The Insult, Ζιαντ Ντουεΐρι, (Λίβανος)
Χωρίς Αγάπη, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Ρωσία)
Η Ψυχή και το Σώμα, Ίλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία)
Το Τετράγωνο, Ρούμπεν Έστλουν (Σουηδία)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Boss Baby
Coco
The Breadwinner
Φερδινάνδος
Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ

ΜΟΝΤΑΖ
Δουνκέρκη
Baby Driver
Εγώ, η Τόνια
Η Μορφή του Νερού
Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Η Μορφή του Νερού
Mudbound
Blade Runner 2049
Δουνκέρκη
Η Πιο Σκοτεινή Ώρα

ΜΟΥΣΙΚΗ
Χανς Ζίμερ, Δουνκέρκη
Αλεξάντερ Ντεσπλά, Η Μορφή του Νερού
Κάρτερ Μπέργουελ, Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι
Τζόνι Γκρίνγουντ, Αόρατη Κλωστή
Τζον Γουίλιαμς, Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
«Mighty River», Mudbound
«Mystery Of Love», Να Με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου
«Remember Me», Coco
«This Is Me», The Greatest Showman
«Stand Up For Something», Marshall

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Η Μορφή του Νερού
Blade Runner 2049
Δουνκέρκη
Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Η Πιο Σκοτεινή Ώρα

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Αόρατη Κλωστή
Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Η Μορφή του Νερού
Βικτώρια και Αμπντουλ
Η Πιο Σκοτεινή Ώρα

ΗΧΟΣ
Baby Driver
Blade Runner 2049
Δουνκέρκη
Η Μορφή του Νερού
Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι

ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ
Η Μορφή του Νερού
Δουνκέρκη
Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι
Blade Runner 2049
Baby Driver

 

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Abacus: Small Enough to Jail
Faces Places
Icarus
Last Men in Aleppo
Strong Island

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Edith+Eddie 
Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Heroin(e) 
Knife Skills 
Traffic Stops

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Dear Basketball
Garden Party
Lou
Negative Space
Revolting Rhymes

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
DeKalb Elementary  
The Eleven O'Clock  
My Nephew
The Silent Child
Watu Wote/All of Us

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Oscars 2018:  13 υποψηφιότητες για τη «Μορφή του Νερού», 7 για το φαβορί «Τρεις Πινακίδες»
  • Oscars 2018:  13 υποψηφιότητες για τη «Μορφή του Νερού», 7 για το φαβορί «Τρεις Πινακίδες»