#OscarsNoHost: Τα Όσκαρ επιλέγουν ξανά να μην έχουν οικοδεσπότη - cinemagazine.gr
11:46
9/1

#OscarsNoHost: Τα Όσκαρ επιλέγουν ξανά να μην έχουν οικοδεσπότη

Μετά το σχετικά επιτυχημένο περσινό πείραμα, η Ακαδημία προχωρά ξανά χωρίς βασικό οικοδεσπότη στη φετινή τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εκεί έξω μία δύκολη δουλειά που φαίνεται να μην τη θέλει κανείς: οικοδεσπότης τελετής απονομής κινηματογραφικών βραβείων. Και ειδικά των Όσκαρ. Γιατί μπορεί ο Ρίκι Τζερβέις να είπε το «ναι» στις πιο χαλαρές Χρυσές Σφαίρες, επαναλαμβάνοντας συνεχώς κατά τη διάρκεια του σόου το μότο «είναι η τελευταία φορά», τα Όσκαρ όμως είναι θεσμός πιο παραδοσιακός που δεν χωρά άβολες σιωπές ως απάντηση στα αστεία του εκάστοτε παρουσιαστή.

Μετά την περσινή απομάκρυνση του Κέβιν Χαρτ και το πείραμα της «ακέφαλης» τελετής, η Ακαδημία ανακοίνωσε ένα μήνα πριν τη μετάδοση των φετινών Όσκαρ πως θα προχωρήσει ξανά χωρίς οικοδεσπότη - οικοδέσποινα, προσανατολιζόμενη σε εμφανίσεις πρωτοκλασσάτων ηθοποιών και μη. Να θυμίσουμε πως το περσινό σόου άνοιξε με Queen, η Lady Gaga κέρδισε τις εντυπώσεις με τον Μπράντλεϊ Κούπερ στην ερμηνεία του «Shallow» και η τηλεθέαση έδειξε άνοδο σε σχέση με τις προπερσινές μετρήσεις.

«Αναμένουμε πως θα έχουμε πιο εμπορικές υποψηφιότητες και πολλά ξεχωριστά στοιχεία, που θα μας δώσουν ένα πολύ ψυχαγωγικό σόου ξανά», δήλωσε η Κάρεϊ Μπερκ, επικεφαλής του ABC Entertainment. Οι υποψηφιότητες της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα 13 Ιανουαρίου. «Ο βασικός στόχος θα είναι να κρατήσουμε την Τελετή στις 3 ώρες. Οι παραγωγοί αποφάσισαν σοφά να μην έχουν παρουσιαστή και να προβάλουν αντ' αυτού τους stars και τις ταινίες», συμπλήρωσε η Μπερκ.

Η βαρετή εμφάνιση στη σκηνή των Τζέιμς Φράνκο - Αν Χάθαγουεϊ, οι μέτριες δοκιμές των Νιλ Πάτρικ Χάρις, Κρις Ροκ, το σκάνδαλο Moonlight - La La Land, η αμφιλεγόμενη παρουσίαση του Σεθ ΜακΦάρλαν,  η ανακοίνωση/απόσυρση του Όσκαρ Δημοφιλίας, οι αλλαγές που αφορούν την υποδοχή των streaming ταινιών και το μετονομαζόμενο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν την Ακαδημία και αφορούν στο πιο λαμπερό σόου της χρονιάς. Σκεφτείτε πως η μοναδική άξια παρουσίαση της πρόσφατης μνήμης είναι εκείνη του Χιου Τζάκμαν το 2009, 11 χρόνια πίσω!

Με εξαίρεση την περσινή Τελετή, την τελευταία φορά που τα Όσκαρ δεν είχαν παρουσιαστή ήταν το 1989, μία απονομή που έχει χαραχτεί στη μνήμη των Οσκαρόφιλων (και μη) ως αυτή με την πιο αμήχανη, ανέμπνευστη και άβολη έναρξη των βραβείων. Στην εισαγωγή του σόου η νεαρή τότε ηθοποιός Αϊλίν Μπόουμαν ντυμένη Χιονάτη κατέληξε να χορεύει έξαλλα στη σκηνή, παρέα με τον Ρομπ Λόου να τραγουδά, σε ένα σουρεάλ 11λεπτο που κατέστρεψε καριέρες και προκάλεσε τη μήνη ηθοποιών και σκηνοθετών, οι οποίοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην Ακαδημία δηλώνοντας πως «αποτελούσε ντροπή για ολόκληρη την κινηματογραφική κοινότητα».

Η επιλογή της «ακέφαλης» Τελετής δεν παύει όμως να είναι μία ασφαλής κίνηση. Το βασικό πρόβλημα είναι πως το οσκαρικό σόου θέλει να βασίζεται στη σάτιρα και το κοινό πλέον (όπως αποδεικνύεται με τα χρόνια) δεν νιώθει ασφάλεια με τί να γελάσει. Ο Ρίκι Τζερβέις είπε χαρακτηριστικά στον εισαγωγικό του μονόλογο στις Χρυσές Σφαίρες απευθυνόμενος στους χολιγουντιανούς stars: «Θα γελάσουμε εις βάρος σας. Όλοι θα πεθάνουμε σύντομα και δεν έχει σίκουελ». Από την άλλη το σίγουρο είναι πως οι εποχές των Γούπι Γκόλντμπεργκ, Στιβ Μάρτιν και Μπίλι Κρίσταλ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

 

Μην χάσεις την 92η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR, ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV την Κυριακή 9/2.

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις!

Οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί, το pre show από τη 1.30πμ με αποκορύφωμα την Τελετή Απονομής  που μπορείς να απολαύσεις στο COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο ή το COSMOTE CINEMA 2HD με live σχολιασμό από τον  Γ.Σατσίδη & τη Χρ.Μπίθα απευθείας από το Λος Άντζελες. Την έχασες; Κανένα πρόβλημα. Απόλαυσε την στις 10/2 στις 21.00 στο COSMOTE CINEMA 1HD με ελληνικούς υπότιτλους.