Ο Κρίστοφερ Νόλαν θα ήθελε να κάνει μία ερώτηση στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ - cinemagazine.gr
14:42
28/11

Ο Κρίστοφερ Νόλαν θα ήθελε να κάνει μία ερώτηση στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Το κύκνειο άσμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» παραμένει ένα κινηματογραφικό αίνιγμα για πολλούς. Και για τον κο Νόλαν.

Από τον Πάνο Γκένα

Αν είχατε μια πιθανότητα να ρωτήσετε τον μεγάλο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κάτι, τι θα ήταν αυτό; Η αληθινή απάντηση είναι πως μια ευκαιρία σαν αυτή θα δημιουργούσε άπειρες ερωτήσεις για τον σπουδαίο σκηνοθέτη, που έχει συνδέσει το όνομά του με μερικά από τα πλέον εμβληματικά αριστουργήματα της 7ης τέχνης, όπως «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», η «Λάμψη», ο «Σπάρτακος», το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» κ.α.

Αν όμως ήσασταν ο Κρίστοφερ Νόλαν θα είχατε μία συγκεκριμένη ερώτηση. Και μάλιστα για το κύκνειο άσμα του Κιούμπρικ, το «Μάτια Ερμητικά Κλειστά».

Ο σκηνοθέτης του «Δουνκέρκη», που αναμένεται να πολυακουστεί στις φετινές απονομές βραβείων, εμφανίστηκε στο MTV για μία σύντομη συνέντευξη με αφορμή την επανακυκλοφορία της ταινίας, και σε σχετική ερώτηση είπε πως «Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι το πώς θα ολοκλήρωνε ο ίδιος το "Μάτια Ερμητικά Κλειστά". Πέθανε πριν ολοκληρωθεί η ηχογράφηση της μουσικής και μολονότι το στούντιο υποστηρίζει πως κυκλοφόρησε την εκδοχή της ταινίας όπως την ήθελε ο Κιούμπρικ, εκ πείρας γνωρίζω πως η περίοδος αυτή είναι μεγάλη».

Ο Νόλαν επίσης παραδέχεται ότι δεν ήταν άμεσα θαυμαστής της ταινίας («Δεν είχε δουλέψει για 'μένα την πρώτη φορά»), αλλά πως μετά από μία νέα προβολή της άρχισε να την ξανασκέφτεται και πλέον τη θεωρεί ένα «εξαιρετικό επίτευγμα». Απλά εξακολουθεί να παρατηρεί μικρές λεπτομέρειες που πιθανότατα δεν θα υπήρχαν, αν ο Κιούμπρικ είχε ολοκληρώσει ο ίδιος την ταινία πριν κυκλοφορήσει. «Είναι μερικές πολύ μικρές ατέλειες, σχεδόν τεχνικές, που είμαι σίγουρος ότι ο Κιούμπρικ θα τις είχε "λειάνει"».