Επόμενη στάση τα Όσκαρ! Το «Nomadland» κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο - cinemagazine.gr
11:42
21/9

Επόμενη στάση τα Όσκαρ! Το «Nomadland» κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Λίγες μέρες μετά τον Χρυσό Λέοντα στην Βενετία, το «Nomadland» της Κλόι Ζάο κέρδισε το βραβείο «οσκαρικό βαρόμετρο» της χρονιάς: το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Από τον Πάνο Γκένα

Υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα «οσκαρική παράδοση» σχετικά με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Την τελευταία δεκαετία το 90% των ταινιών που κερδίζουν το συγκεκριμένο βραβείο προτείνονται για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (τρεις απ' αυτές μάλιστα - «Ο Λόγος του Βασιλιά», «12 Χρόνια Σκλάβος», «Το Πράσινο Βιβλίο» - έφυγαν με το βραβείο) ή κερδίζουν σε μεγάλη κατηγορία, όπως το «Τζότζο» (περσινός νικητής του Τορόντο) που απέσπασε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου πριν μερικούς μήνες.

Φέτος, το «Nomadland», το λυρικό, κινηματογραφικό οδοιπορικό της Κλόι Ζάο με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, κέρδισε χθες το Βραβείο Κοινού στο Τορόντο «σφραγίζοντας» έτσι μετά τη νίκη του στη Βενετία (Χρυσός Λέοντας) μία σίγουρη οσκαρική «στάση» τον Απρίλιο του 2021. Διόλου τυχαία το Variety, που έχει ήδη δημοσιεύσει οσκαρικά προγνωστικά, στοιχηματίζει το «Nomadland» στις περισσότερες κατηγορίες (περισσότερα στο άρθρο εδώ).

Τα βραβεία κοινού του Τορόντο σημείωσαν επίσης φέτος μία εξαιρετική, ιστορική πρωτιά. Όλα δόθηκαν σε ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες, υπογραμμίζοντας την καλλιτεχνική ποιότητα ταινιών σε σύνδεση με την κοινωνική επικαιρότητα. Αναλυτικά:

Βραβείο Κοινού: «Nomadland» της Κλόι Ζάο
A' Επιλαχούσα ταινία: «One Night in Miami» της Ρετζίνα Κινγ (διαβάστε περισσότερα εδώ)

B' Επιλαχούσα ταινία: «Beans»
Βραβείο Κοινού (Ντοκιμαντέρ): «Inconvenient Indian» της Μισέλ Λάτιμερ
Βραβείο Κοινού (Midnight Madness): «Shadow in the Cloud» της Ροζάν Λιάνγκ

Όπως έχουμε ανακοινώσει, το «Nomadland» της Κλόι Ζάο αποτελεί την Ταινία Έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νϋχτες Πρεμιέρας που θα πραγματοποιηθεί 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου στις θερινές αίθουσες ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, CINE ΑΝΕΣΙΣ, CINE ΑΘΗΝΑΙΑ, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΛΑΪΣ - ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΣΤΕΛΛΑ. 

Ευχαριστούμε πολύ τις ODEON και FOX SEARCHLIGHT για την παραχώρηση της ταινίας.

Διαβάστε ακόμη:
«Nomadland»: Το Χρυσό Λιοντάρι του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας είναι η Ταινία Έναρξης των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας!​
26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ανακοίνωση σχετικά με την Πολιτική Επιστροφής Εισιτηρίων & Νέα Προπώληση