«Ο Ιρλανδός» και Κουέντιν Ταραντίνο κέρδισαν τα βραβεία του National Board of Review - cinemagazine.gr
10:39
4/12

«Ο Ιρλανδός» και Κουέντιν Ταραντίνο κέρδισαν τα βραβεία του National Board of Review

Το National Board of Review άνοιξε παραδοσιακά τον κύκλο των βραβεύσεων βραβεύοντας μερικά από τα δεδομένα φαβορί της χρονιάς.

Από τον Πάνο Γκένα

Η παλιοπαρέα και το παλιό Χόλιγουντ παίρνουν την εκδίκησή τους! Οι Σκορσέζε, Ντε Νίρο, Πατσίνο, Πέσι στον «Ιρλανδό» και η παραμυθένια αναπόληση του Κουέντιν Ταραντίνο στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ», ήταν οι μεγάλοι νικητές του National  Board of Review που εγκαινίασε επίσημα το χορό των φετινών κινηματογραφικών βραβεύσεων.

Ο επικός «Ιρλανδός» του Σκορσέζε κέρδισε την Καλύτερη Ταινία και το Διασκευασμένο Σενάριο, ο Κουέντιν Ταραντίνο τη Σκηνοθεσία και ο Μπραντ Πιτ το βραβείο Β' Αντρικού ρόλου. Να θυμήσουμε πως το National Board of Review είχε προβάλει από νωρίς πέρσι την οσκαρική δυναμική του «Πράσινου Βιβλίου» δίνοντάς του τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Α' Αντρικού ρόλου στον Βίγκο Μόρτενσεν.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε τον "Ιρλανδό" ως Καλύτερη ταινία - το αριστουργηματικό έπος για τη μαφία του Μάρτιν Σκορσέζε, μία πλούσια, συγκινητική, γοητευτική ταινία που αντιπροσωπεύει το καλύτερο δείγμα που μπορεί να είναι το σινεμά», δήλωσε η Πρόεδρος του NBR Άνι Σκούλοφ. Επιπλέον το National Board of Review θα τιμήσει φέτος τους Μάρτιν Σκορσέζε, Ρόμπερτ ΝτεΝίρο και Αλ Πατσίνο με το NBR Icon Award, ενώ η νίκη του «Ιρλανδού» λίγο μετά την επικράτηση της «Ιστορίας Γάμου» στα Gotham, πριμοδοτεί δυναμικά το Netflix στη φετινή κούρσα.

Η επιστροφή του Άνταμ Σάντλερ στο ανεξάρτητο σινεμά με το «Uncut Gems» των αδερφών Μπένι και Τζος Σάφντι τον αντάμειψε με το βραβείο Α' Αντρικού ρόλου (μία κατηγορία με πολύ έντονο ανταγωνισμό φέτος), η Κάθι Μπέιτς ξεχώρισε στην κατηγορία Β' Γυναικείου με τη «Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζιούελ» σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ και ένα από τα φετινά φαβορί, η Ρενέ Ζελβέγκερ, είπε ένα τραγούδι νίκης στον Α' Γυναικείο ως «Τζούντι».

Το ευαίσθητο «Πως να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3» κέρδισε τον «παγωμένο» ανταγωνισμό του «Ψυχρά κι Ανάποδα 2» στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων, το πολυαναμενόμενο «1917» του Σαμ Μέντες έφερε στον μάγο του φωτός Ρότζερ Ντίκινς ακόμη μία διάκριση Φωτογραφίας και το απολαυστικό «Στα Μαχαίρα» του Ράιαν Τζόνσον απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Καστ.

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Παράσιτα», η ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο που άνοιξε το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, κέρδισε δικαίως στην κατηγορία Ξενόγλωσσης ταινίας.

Το National Board of Review, η πρώτη ένωση κριτικών που ξεκινά παραδοσιακά τον προ-οσκαρικό κύκλο βραβεύσεων, αποκάλυψε και τη λίστα των 10 καλύτερων ταινιών της χρονιάς (σε αλφαβητική σειρά), επισημαίνοντας έτσι τίτλους όπως τα «Κόντρα σε Όλα», «Jojo Rabbit», «Ιστορία Γάμου» και «Waves».

Αξίζει να επισημάνουμε πως τo NBR, που αποτελούν μέλη Ακαδημαϊκών, σινεφίλ και επαγγελματιών του χώρου, δεν τηρεί από την άλλη την καλύτερη παράδοση σωστών προβλέψεων σχετικά με τα Όσκαρ. Τα τελευταία χρόνια το NBR έχει βραβεύσει τα «The Post», «Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», «A Most Violent Year» και τις χρονιές πριν απ' αυτά τα «Zero Dark Thirty», «Her» και «The Social Network», ταινίες που μπορεί να βρέθηκαν λίγο ή πολύ στις οσκαρικές υποψηφιότητες, αλλά δεν κέρδισαν το μεγάλο βραβείο.

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία παρακάτω και κρατήστε σημειώσεις για τις ταινίες που αναμένετε στις αίθουσες προσεχώς. Ο χορός των κινηματογραφικών βραβείων της φετινής σεζόν ξεκίνησε και επίσημα!

Καλύτερη Ταινία: Ο Ιρλανδός
Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο, Κάποτε στο Χόλιγουντ
Α' Αντρικός: Άνταμ Σάντλερ, Uncut Gems
Α' Γυναικείος: Ρενέ Ζελβέγκερ, Τζούντι
Β' Αντρικός: Μπραντ ΠΙτ, Καποτε στο Χόλιγουντ
Β' Γυναικείος: Κάθι Μπέιτς, Η Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζιούελ
Πρωτότυπο Σενάριο: Uncut Gems
Διασκευασμένο Σενάριο: Ο Ιρλανδός
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Πως να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3
Πρωτοεμφανιζόμενος Ηθοποιός: Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Η Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζιούελ
Σκηνοθετικό Ντεμπούτο: Μελίνα Ματσούκας, Queen & Slim
Ξενόγλωσση ταινία:  Παράσιτα
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:  Maiden
Καλύτερο Καστ:  Στα Μαχαίρια
Καλύτερη Φωτογραφία: 1917
NBR Icon Award: Μάρτιν Σκορσέζε, Ρόμπερτ ΝτεΝίρο και Αλ Πατσίνο
Βραβείο NBR για την Ελευθερία της Έκφρασης: στις ταινίες «For Sama» και «Just Mercy»

Καλύτερες ταινίες της χρονιάς (αλφαβητικά)
1917
Dolemite is My Name
Ford v Ferrari
Jojo Rabbit
Knives Out
Marriage Story
Once Upon a Time…in Hollywood
Richard Jewell
Uncut Gems
Waves

Top 5 Ξενόγλωσσης ταινίας
Atlantics
Invisible Life
Pain and Glory
Portrait of a Lady on Fire
Transit

Top 5 Ντοκιμαντέρ
American Factory
Apollo 11
The Black Godfather
Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese
Wrestle

Top 10 Ανεξάρτητων ταινιών
The Farewell
Give Me Liberty
A Hidden Life
Judy
The Last Black Man in San Francisco
Midsommar
The Nightingale
The Peanut Butter Falcon
The Souvenir
Wild Rose