10:44
11/6

Από αυτή την Πέμπτη το ΣΙΝΕΜΑ πηγαίνει Μουντιάλ!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ξεκινά στη Ρωσία και το συντροφεύουμε σε όλη τη διάρκειά του με μια σειρά άρθρων που βλέπουν την ιστορία του θεσμού μέσα από ένα κινηματογραφικό πρίσμα.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο κινηματογράφος και το ποδόσφαιρο, ως δύο φαινόμενα του 20ου αιώνα που στόχευσαν πρωταρχικά στην ψυχαγωγία της μεγάλης μάζας, συνδέθηκαν αναπόφευκτα πάρα πολλές φορές. Οι πρωταγωνιστές και των δύο πεδίων αντιμετωπίζονται ως ινδάλματα, ενώ πίσω από το θέαμα κρύβονται χιλιάδες γλυκόπικρες ιστορίες που αποδεικνύουν τη σαρωτική τους επιρροή. Η σπουδαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο, κατάφερε από νωρίς να αντιληφθεί πως το λαοφιλές αυτό σπορ μπορεί να φτιάξει μια ξεχωριστή ιστορία και να δημιουργήσει μύθους, σαν αυτούς που το σινεμά πάντα έψαχνε για τις ιστορίες που αφηγούνταν.

Γυρνώντας σήμερα το χρόνο πίσω, οι ταινίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Μουντιάλ δεν είναι πάρα πολλές, έχουν όμως τη δική τους ξεχωριστή σημασία γιατί αφηγήθηκαν ιστορίες υπέρβασης, είδαν το ποδόσφαιρο ως πεδίο έμπνευσης αλλά και ως στενό συγγενή πολιτικών και κυβερνήσεων που προσπάθησαν να κλέψουν κάτι από τη λάμψη του.  Ξεκινώντας από τη πρώτη διοργάνωση στην Ουρουγουάη το 1930 ως την πιο πρόσφατη στη Βραζιλία το 2014, μέσα από μια σειρά 22 άρθρων, ανακαλύπτουμε μικρές και μεγάλες ιστορίες που ενώνουν τον θρύλο με την πραγματικότητα, ντοκιμαντέρ που βλέπουν πέρα από τις γραμμές του γηπέδου, ποδοσφαιριστές-ηθοποιούς, την αθέατη σχέση του αθλήματος με την πολιτική, αλλά και πολλές ανθρώπινες ιστορίες που συμβαίνουν αθόρυβα τη στιγμή που όλος ο πλανήτης ζει στο ρυθμό της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. 

Ξεκίνημα την Πέμπτη με τα πρώτα βήματα, το Μουντιάλ της Ουρουγουάης το 1930 και την εμπειρία του να κάνεις τότε ένα υπερατλαντικό ταξίδι.