«Μια Φανταστική Γυναίκα», «Foxtrot», «Χωρίς Αγάπη» θα διεκδικήσουν το ξενόγλωσσο Όσκαρ - cinemagazine.gr
10:07
15/12

«Μια Φανταστική Γυναίκα», «Foxtrot», «Χωρίς Αγάπη» θα διεκδικήσουν το ξενόγλωσσο Όσκαρ

Η Ακαδημία ανακοίνωσε τις 9 ταινίες-φιναλίστ από τις οποίες θα προκύψει η τελική πεντάδα για το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.

Από τον Πάνο Γκένα

Η Ακαδημία ξεκαθάρισε πριν λίγες ώρες το τοπίο σε σχέση με την κατηγορία του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ανακοινώνοντας τις 9 τελικές υποψήφιες ταινίες, μετά από έναν κύκλο προβολών δίμηνης διάρκειας για τα μέλη της στο Λος Άντζελες. Η ελληνική υποψηφιότητα «Amerika Square» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σακαρίδη (Βραβείο Ίρις Kαλύτερου Mοντάζ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου) δε βρίσκεται μέσα σε αυτές.

Στην τελική επιλογή συμπεριλαμβάνονται μερικές από τις ξενόγλωσσες (μη αγγλόφωνες) ταινίες της χρονιάς που ξεχώρισαν στις φεστιβαλικές προβολές τους, αποσπώντας βραβεία, θετικές κριτικές και θερμά σχόλια. Στις εννιά ξεχωρίζουν το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «The Square» του Ρούμπεν Έστλουντ (Σουηδία), το «Μια Φανταστική Γυναίκα» του Σεμπαστιάν Λέλιο (Χιλή), το «Foxtrot» του Σάμουελ Μαόζ (Ισραήλ) και το «Χωρίς Αγάπη» του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ (Ρωσία). Οι τρεις τελευταίες έκαναν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ το «Foxtrot» συγκεκριμένα κέρδισε και το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών.

Από τη λίστα δυστυχώς απουσιάζουν το Μέγα Βραβείο των Καννών «120 Χτύποι το Λεπτό» του Ρομπέν Καμπιγιό, η σαγηνευτική «Thelma» του Χοακίμ Τρίερ, αλλά και το «Happy End» του βραβευμένου με Όσκαρ Μίκαελ Χάνεκε. 

Οι εννιά ταινίες (Φάση Ι) επιλέχθηκαν από επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου, αφού εξετάστηκαν οι αρχικές υποβολές στην κατηγορία από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Δεκέμβρη. Στη συνέχεια τα μέλη της Ακαδημίας για να έχουν δικαίωμα ψήφου που θα διαμορφώσει την τελική πεντάδα, πρέπει να πιστοποιήσουν την παρακολούθηση και των εννιά φιναλίστ, είτε σε αίθουσες στην Αμερική, είτε διαδικτυακά μέσα από αποκλειστικό streaming.

Οι υποψηφιότητες για την επετειακή 90ή τελετή των Βραβείων Όσκαρ θα ανακοινωθούν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, και η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ.

Αναλυτικά η λίστα με τις 9 ταινίες:

Μια Φανταστική Γυναίκα, Σεμπαστιάν Λέλιο (Χιλή)
Βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο Σεναρίου στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου και λίγες μέρες μετά τη σαρωτική εμφάνιση της πρωταγωνίστριας Ντανιέλα Βέγκα στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας, η νέα ταινία του Σεμπαστιάν Λέλιο έρχεται για να ανατρέψει τις προκαταλήψεις και να μετατρέψει μία «φανταστική γυναίκα» σε πραγματική ηρωίδα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

In the Fade, Φατίχ Ακίν (Γερμανία)
Σε μια εποχή που οι κοινωνίες παγκοσμίως βιώνουν καθημερινά μια πρωτόγνωρη έκρηξη βίας, κινηματογραφικές απόπειρες που σχολιάζουν αυτή την συγκεκριμένη συνθήκη είναι φυσικά απαραίτητες και ευπρόσδεκτες. Με την καινούρια του ταινία, ο Φατίχ Ακίν επιχειρεί μια επίκαιρη μεν, προφανή δε πολιτική δήλωση (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η Ψυχή και το Σώμα, Ίλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία)
Δύο εσωστρεφείς χαρακτήρες έρχονται κοντά όταν ανακαλύπτουν πως κάθε βράδυ βλέπουν τα ίδια όνειρα. Ένα ενήλικο, τραχύ και μαζί αιθέριο παραμύθι από την Ουγγαρία, το υπέροχο φιλμ της Ίλντικο Ενιέντι ήταν εκείνο που διέπρεψε στο περασμένο Φεστιβάλ Βερολίνου, κερδίζοντας απολύτως δίκαια τη Χρυσή Άρκτο (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Foxtrot, Σάμουελ Μαόζ (Ισραήλ)
Στο «Foxtrot», ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν τον κόσμο όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του φαντάρου γιου τους. Εκείνο που δεν ξέρουν, όμως, είναι ότι πρόκειται να βιώσουν ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

The Insult, Ζιαντ Ντουεΐρι, (Λίβανος)
Ο Λιβανέζος Κρίστιαν Τόνι και ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας Γιάσερ ανταλλάσσουν σκληρά λόγια, χωρίς σπουδαία αφορμή. Ο καβγάς τους θα οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα βίας και δικαστικών αντιπαραθέσεων που θα συλλάβει την προσοχή όλου του έθνους.

Χωρίς Αγάπη, Αντρέι Σβιάγκιντσεφ (Ρωσία)
Με το «Χωρίς Αγάπη», ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ των «Λεβιάθαν», «Ελένα» και «Η Επιστροφή», προσθέτει στην συλλογή του ένα ακόμη βραβείο του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Καννών και εμπλουτίζει την φιλμογραφία του με ένα μπεργκμανικής υφής οικογενειακό δράμα το οποίο -σε δεύτερο χρόνο- μετατρέπεται σε βραδυφλεγές θρίλερ μυστηρίου που καθηλώνει (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Félicité, Αλέν Γκομί (Σενεγάλη)
Ο Σενεγαλέζος σκηνοθέτης Αλέν Γκομί συνθέτει ένα εθνογραφικό πορτρέτο του Κονγκό και παράλληλα αφηγείται μια βαθιά προσωπική ιστορία που διαδραματίζεται μεν στις γειτονιές της πρωτεύουσάς του, αλλά εύκολα θα μπορούσε να συμβαίνει οπουδήποτε (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η Πληγή, Τζον Τρένγκοουβ (Ν. Αφρική)
Τα τραύματα της ενηλικίωσης είναι πολλά, αλλά κανένα δεν συγκρίνεται με την ukwaluka – πρόκειται για την τελετουργία της περιτομής που ακολουθούν οι έφηβοι της φυλής Xhosa της Νοτίου Αφρικής, περιμένοντας την πληγή στο σώμα και στην ψυχή τους να κλείσει από μόνη της. 

Το Τετράγωνο, Ρούμπεν Έστλουν (Σουηδία)
Επιβεβαιώνοντας τις υποσχέσεις που έδωσε πριν τρία χρόνια με το «Ανωτέρα Βία», ο ταλαντούχος Σουηδός σκηνοθέτης επιστρέφει κινηματογραφικά με μια ιδεολογική και άκρως απολαυστική tour de force ταινίας που εγκατέλειψε το πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών με τον Χρυσό Φοίνικα (διαβάστε περισσότερα εδώ).