17:07
9/9

Νέο τρέιλερ: Γουίλεμ Νταφό και Ρόμπερτ Πάτινσον ανάβουν έναν «Φάρο» στα όρια της τρέλας

Τέσσερα χρόνια μετά το πολύ πετυχημένο ντεμπούτο του «The Witch», ο Ρόμπερτ Έγκερς ρίχνει ανατριχιαστικό φως σε δυο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές.

Από τον Πάνο Γκένα

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη προβολή του «The Witch» στο Sundance και ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς επιστρέφει με τον «Φάρο», ένα νέο εφιάλτη που αποτέλεσε και μία από τις καλύτερες ταινίες του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. 

Η ταινία διαδραματίζεται στα τέλη του 1890 με βασικούς πρωταγωνιστές δυο φαροφύλακες ενός μυστηριώδους νησιού της Νέας Αγγλίας. Οι Γουίλεμ Νταφό και Ρόμπερτ Πάτινσον βρίσκονται στη μέση του πουθενά και ακροβατούν ερμηνευτικά στα όρια της παράνοιας.

Σύμφωνα με την κριτική του Λουκά Κατσίκα (διαβάστε το άρθρο εδώ): «Στόχος είναι η είσοδος του θεατή σε έναν ζοφερό και ερεβώδη κόσμο ο οποίος ζει και αναπνέει κάτω από το αχνό τρεμόπαιγμα των κεριών καθώς η ομίχλη και η υγρασία περικυκλώνουν τα πάντα. Τα στοιχεία της φύσης συνηγορούν στον υφέρποντα φόβο, η φωτογραφία στήνει κατανυκτικά παιχνίδια με το χειμωνιάτικο φως και το βαθύ σκοτάδι, η πανούργα χρήση του ήχου δίνει μια επιπλέον παραισθησιογόνα διάσταση στα δρώμενα και οι σωματικές ερμηνείες των ηθοποιών συλλαμβάνουν γλαφυρά το ντελίριο δυο ανθρώπων που βρίσκονται στο κατώφλι της ιδιωτικής τους κόλασης».

Ο «Φάρος» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Ένωση Κριτικών (FIPRESCI) στις Κάννες με τις περισσότερες κριτικές αναφέρονται με διθυραμβικά σχόλια στις ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών, ενώ η δαιμόνια εταιρεία διανομής Α24 («Ο Αστακός», «Moonlight», «Hereditary») έχει ξεκινήσει ήδη την προωθητική καμπάνια.

Δείτε το ζοφερό, εξαιρετικό τρέιλερ και υπομονή μέχρι να ανάψει ο «Φάρος» και στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Ιανουαρίου.