Γράμμα από το Αφεντικό: Τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ που θα συνοδεύει τον νέο δίσκο του Μπρους Σπρίνγκστιν - cinemagazine.gr
11:36
6/10

Γράμμα από το Αφεντικό: Τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ που θα συνοδεύει τον νέο δίσκο του Μπρους Σπρίνγκστιν

Την επόμενη Παρακευή κυκλοφορούν τα «Letter to You», τίτλος του νέου δίσκου και του ντοκιμαντέρ από τον άνθρωπο που κρατά ενωμένους τους σπονδύλους δύο γενιών.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Για τους λάτρεις, το ότι το «Letter to You» είναι ο πρώτος δίσκος που το Αφεντικό φτιάχνει ζωντανά με την θρυλική E Street Band από τον καιρό του «Born in the USA», 36 ολόκληρα χρόνια πριν, λέει πολλά. Κι ευτυχώς, μαζί με τα τραγούδια, θα υπάρχει κι ένα ντοκιμαντέρ-πολλαπλό τεκμήριο. Το «Letter to You», που θα προβληθεί από την Apple TV+ ταυτόχρονα με την έξοδο του δίσκου, είναι δύο πράγματα - τουλάχιστον: Μια απαράμιλλη είσοδος στα ενδότερα της δημιουργικής διαδικασίας και ένα ακόμα κεφάλαιο στην αυτοβιογράφηση του Αφεντικού.

Για το πρώτο αδημονούμε, παρά τις ευτυχώς ελάχιστες αριθμητικές απουσίες του θρυλικού σχήματος. Ο Τομ Ζίμνι, brother in arms εδώ και χρόνια του Μπρους, θα παρακολουθήσει την ηχογράφηση, θα μας δείξει το final take 10 καινούργιων τραγουδιών, θα δείξει εικόνες αρχείου και ανέκδοτου υλικού, θα πλησιάσει μέσω Μπρους τις συνδέσεις του δίσκου με όλη του την διαδρομή.

Το δεύτερο, μετά την γραπτή αυτοβιογραφία («Born to Run»), το «Springsteen on Broadway» και τον προηγούμενο δίσκο, «Western Stars», είναι ένα ακόμη κεφάλαιο μιας σημαντικής ζωής, ένας ακόμα τρόπος να βλέπουμε την εν τη γενέσει αυτοκαταγραφή του σύγχρονου πολιτισμού σε ένα κεφάλαιο που πολλοί από μας παρακολουθούμε από τότε που διανύονταν αυτή η ανηφορική διαδρομή. Η τύχη μας με περιπτώσεις «ποπ αστέρων» που υπερβαίνουν τον μειωτικό χαρακτηρισμό, είναι ότι συμβαίνουν σε μια εποχή που και η δημιουργία τους και οι μηχανισμοί αναγνώρισής τους διέρχονται τεράστια, ίσως μοιραία, κρίση.

Ο Μπρους, με τα 20 Γκράμμι του, το Όσκαρ, το Τόνι (!) και τις δύο Χρυσές Σφαίρες του, ακόμα περισσότερο με τα 19 άλμπουμ και τις θρυλικές ζωντανές του εμφανίσεις, έχει υπερβεί τις τρέχουσες σημασίες όπως ορίζονται στον βιαστικό κι όχι και πολύ καλοφτιαγμένο κόσμο μας. Η σημασία του «Letter to You», ενός τίτλου ήδη βαρυφορτωμένου συμβολικά, είναι αναπόφευκτα μεγάλη και αμφότερα τα σχέδια αναμένονται ως φορείς ελπίδας και ανθρώπινης προσέγγισης. Στις 23 Οκτωβρίου περιμένουμε Γράμμα.