«Οι Άθλιοι»: Το Βραβείο Κοινού των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας έρχεται στις αίθουσες - cinemagazine.gr
15:16
11/11

«Οι Άθλιοι»: Το Βραβείο Κοινού των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας έρχεται στις αίθουσες

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Λατζ Λι «Οι Άθλιοι», που απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και δυο βραβεία στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας (Βραβείο Κοινού και ΠΕΚΚ), έρχεται αυτή την Πέμπτη στους κινηματογράφους από την Seven Films. 

Ο Στεφάν παίρνει μετάθεση σε μια ειδική μονάδα καταπολέμησης του εγκλήματος στο Παρίσι όπου καλείται να συνεργαστεί με τον ξενοφοβικό Κρις και τον αφρικανικής καταγωγής Γκουαντά. Κατά την διάρκεια μιας σύλληψης, οι αστυνομικοί δέχονται επίθεση από μια ομάδα αγοριών και όσα ακολουθούν απειλούν να τινάξουν την εξαιρετικά εύθραυστη κοινωνική ισορροπία στον αέρα.

Γέννημα θρέμμα των γκέτο του Παρισιού, ο Λατζ Λι εμπνέεται απ’ την εξέγερση του 2005 και υπογράφει ένα ψυχωμένο ντεμπούτο, αντλώντας τις αναφορές του απ’ το εμπρηστικό ταμπεραμέντο του «Κάνε το Σωστό» και την εξεγερσιακή αύρα του «Μίσους». Με φόντο έναν μικρόκοσμο που αποτελείται αποκλειστικά από τους χαμένους ενός ξοφλημένου συστήματος, και σε συνεχή διάλογο με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βικτόρ Ουγκό, οι «Άθλιοι» σερβίρουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κινηματογραφικής δράσης και ρεαλιστικής σκιαγράφησης των σύγχρονων μητροπολιτικών αντιθέσεων.

Η ταινία ήρθε στη χώρα μας από τις Κάννες έχοντας κερδίσει εκεί το Βραβείο της Επιτροπής και προβλήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στο πλαίσιο των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας, κερδίζοντας 2 βραβεία (Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και Βραβείο Κοινού), για τα οποία ο σκηνοθέτης Λατζ Λι έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

Το σκεπτικό της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τη βράβευση ήταν:  «Για τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει το μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».

Η ταινία «Οι Άθλιοι» θα προβάλλεται από την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Seven Films.