Ζακλίν Λέντζου και Γιώργος Ζώης παρουσιάζουν τις νέες ταινίες τους στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών! - cinemagazine.gr
13:28
16/4

Ζακλίν Λέντζου και Γιώργος Ζώης παρουσιάζουν τις νέες ταινίες τους στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών!

Τα «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και «Third Kind» του Γιώργου Ζώη ήταν μέσα στις ταινίες που ανακοινώθηκαν πριν λίγο για το παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του επίσημου προγράμματος, ανακοινώθηκε σήμερα το πλήρες πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής, του παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Καννών, το οποίο έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη.

Δύο ελληνικές ταινίες θα βρίσκονται εκεί, αντίστοιχα δημιουργήματα δύο από τους πιο δραστήριους νέους σκηνοθέτες που έχουμε τα τελευταία χρόνια. 

Το «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου βρίσκεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους και σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη ακολουθεί τη Σοφία και το όνειρό της το οποίο δεν λέει σε κανέναν: ενώ περπατά σε μια έρημο διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται, δημιουργώντας το ερώτημα αν έχει χάσει ήδη την καρδιά της.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Σοφία Κόκκαλη και ο Νίκος Ζεγκίνογλου.

Η Ζακλίν Λέντζου (Αθήνα, 1989) αποφοίτησε το 2013 από το London Film School με την ταινία «Μπλε Δεκατρία». Η ταινία συμμετείχε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβαλ σε όλο τον κόσμο. Επίσης απέσπασε σημαντικά βραβεία όπως το Χρυσο Αυγό στο Φεστιβαλ του Ρέικιαβικ, το 1ο βραβείο στο Athens Film & Video Festival του Οχάιο της Αμερικής (Oscar Qualifying). Το 2014 κέρδισε το βραβείο του διαγωνισμού σεναρίου του φεστιβαλ της Πάτμου για το σεναριο της LUZ.

To 2014 συμμετείχε στα εκπαιδευτικά προγράμματα: Sarajevo Talents, RIFF Talent Lab και το 2015 στο Berlinale Talents και στο Berlinale Short Film Station με το σενάριο «Αλεπού». Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο Athens Film Lab των Νυχτών Πρεμιέρας με το HIWA και ήταν μια από τους 7 νικητές που έλαβαν χρηματοδότηση προς αποπεράτωση της ταινίας. Η «Αλεπού» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 69ο Φεστιβαλ του Λοκάρνο, όπου και απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας από την επιτροπή Νέων. Επίσης κέρδισε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Νίκος Ζεγκίνογλου) και Β΄Καλύτερης ταινίας στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Ακόμη, εκτός διαγωνιστικού θα προβληθεί το νέο μικρού μήκους φιλμ του Γιώργου Ζωή, «Third Kind». Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η Γη είναι πλέον ένα παρατημένο μέρος, καθώς η ανθρωπότητα έχει βρει καταφύγιο σε άλλους πλανήτες και 3 αρχαιολόγοι επιστρέφουν στον πλανήτη για να εξετάσουν ένα μυστηριώδες σήμα που έχουν λάβει. Η ταινία είναι επιστημονικής φαντασίας και γυρίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Ελληνας σκηνοθέτης μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει καλεστεί στο Φεστιβάλ Βενετίας, στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ και τώρα κατακτάει και το Φεστιβάλ των Καννών.

Πρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος Βαρδάξογλου, η Εffi Rabsilber, ο Νικόλας Χανακούλας και ο Miankhail Waris Awalgul.

Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Eθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους «Casus Belli» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας το 2010, πήρε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας 2010 και το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επιλέχτηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού  αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις. 

Η δεύτερη του ταινία «Τίτλοι Τέλους» έκανε την πρεμιέρα της στο 69ο Φεστιβάλ Βενετίας 2012 και κέρδισε το βραβείο EFA καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, ενώ ο ίδιος κέρδισε υποψηφιότητα για καλύτερο Ευρωπαίο σκηνοθέτη για το έτος 2012 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Ακολούθησε η μεγάλου μήκους ταινία «Interruption» (Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti, 72ο Φεστιβάλ Βενετίας) και η μικρού μήκους «8η Ήπειρος», που έκανε πανελλήνια πρεμιέρα στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. 

Η 57η Εβδομάδα Κριτικής θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 17 Μαΐου στις Κάννες. 

Φωτογραφίες από την πανελλήνια πρεμιέρα της «8ης Ηπείρου» του Γιώργου Ζώη
στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας