To «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου είναι η επιλογή των Νυχτών Πρεμιέρας στο Φεστιβάλ Κιν/φου του Galway - cinemagazine.gr
15:55
26/6

To «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου είναι η επιλογή των Νυχτών Πρεμιέρας στο Φεστιβάλ Κιν/φου του Galway

Το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου αποτελεί την ταινία-πρόταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο διαγωνιστικό τμήμα «Peripheral Visions» του 32ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Galway.

Από τον Πάνο Γκένα

To 32o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Galway ανακοίνωσε το πρόγραμμά του, στο οποίο οι Νύχτες Πρεμιέρας συμμετέχουν με την επιλογή του «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου στο διαγωνιστικό τμήμα «Peripheral Visions». Το τμήμα συνδιαμορφώθηκε με προτάσεις από τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ που συμμετέχουν στο δίκτυο Europa Film Festivals, στο οποίο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελεί συνιδρυτικό μέλος.

Φέτος το τμήμα «Peripheral Visions» έχει θεματική «Γλώσσα, Τοπίο και Μετανάστευση». Οι ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες για θέαση διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Galway (7 - 12 Ιουλίου 2020) και η ταινία που θα διακριθεί θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας € 3.000.

Το «Kala Azar» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 49ο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (2020) και είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Τζάνις Ραφαηλίδου. Η ταινία περιγράφεται ως ένας στοχασμός στο παράδοξο του κύκλου της ζωής των οργανισμών ανάμεσα σε διαφορετικά είδη, ένα φιλμ για την ύπαρξη, τα όρια ανάμεσα στο ζωντανό και το νεκρό, το ανθρώπινο και μη ανθρώπινο. πρωταγωνιστούν η Πηνελόπη Τσιλίκα και ο Δημήτρης Λάλος.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Στις παρυφές μιας πόλης κάπου στη νότια Ευρώπη, ένα νεαρό ζευγάρι έχει ως δουλειά να συλλέγει τα νεκρά κατοικίδια από τα σπίτια των ιδιοκτητών τους, ώστε να τα μεταφέρει στο αποτεφρωτήριο και να τους επιστρέφει τις στάχτες τους. Έξω από αυτό το επαγγελματικό πλαίσιο, συλλέγουν και αποτεφρώνουν νεκρά ζώα, τα οποία βρίσκουν στις άκρες του δρόμου, καθώς οδηγούν με το αυτοκίνητό τους που μοιάζει να είναι και το ίδιο τους το σπίτι. Σε αυτόν τον ατέρμονο κύκλο ζωής, άνθρωποι και ζώα συνυπάρχουν αρμονικά, μέχρι τη στιγμή που το ζευγάρι γίνεται υπεύθυνο για το θάνατο ενός ζώου.

Τοποθετημένο σε ένα οπτικά εντυπωσιακό και ερημωμένο τοπίο με έναν απόκοσμο αισθησιασμό, το Kala azar είναι μια ταινία για τον ίδιο το θάνατο και τη ζωή.

 

Το ζευγάρι έχει μια περίεργη σχέση με το θάνατο που αποκαλύπτεπει σταδιακά. Ζει σε μια πόλη γεμάτη αδέσποτα ζώα και πολλά που χτυπιούνται στον αυτοκινητόδρομο. Κατά τη διάρκεια των συνεχών εξορμήσεών τους στα προάστια, εξερευνούν τους δρόμους για πτώματα, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν τη γεωγραφία του μέρους μαζεύοντας και αφήνοντας ξανά τα άψυχα σώματα μέσα από ένα συγκεκριμένο τελετουργικό. Στο ίδιο μέρος ζουν και οι γονείς της Κάλα, ένα ζευγάρι μεσήλικων περιτριγυρισμένο από τα σκυλιά του, στα οποία ο πατέρας της, Τάσος, διαβάζει δυνατά επιστημονικά και φιλοσοφικά κείμενα. 

Η Τζάνις Ραφαηλίδου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Εκτέλεσε το πτυχίο (2006) και μεταπτυχιακό (2007) της στη Σχολή Καλών Τεχνών Ιστορίας Τέχνης & Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λίντς, όπου σήμερα ολοκληρώνει τη διδακτορική της διατριβή (2011). Η έρευνα εστιάζει στη μετανάστευση, τη μετακίνηση και τις σύγχρονες μορφές βίντεο-ντοκιμαντέρ. H Art & Humanities Research Council (AHRC) υποστήριξε μέσω υποτροφιών τις σπουδές της τα τελευταία τέσσερα έτη. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Λίγα λόγια για το Europa Film Festivals

To Europa Film Festivals αποτελεί ένα νέο φεστιβαλικό δίκτυο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελέι ένα από τα 12 ιδρυτικά Φεστιβάλ - μέλη και εκπροσωπεί την Ελλάδα στη σπουδαία αυτή πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Το Europa Film Festivals ξεκίνησε σαν ένα έργο της Galway Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα συνέδριο κατά τη διάρκεια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Galway (Galway Film Fleadh) το 2017. Η συνάντηση αυτή έθεσε τα θεμέλια για μια συνεργασία μεταξύ κινηματογραφικών Φεστιβάλ διαφορετικού χαρακτήρα και οδήγησε σε μια πρώτη χαρτογράφηση περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις βασικές του αξίες.

Ο πρωταρχικός σκοπός του δικτύου είναι να επισημοποιήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, στρατηγικής και τρόπου σκέψης ανάμεσα στα Φεστιβάλ-μέλη τα οποία θα εκπροσωπούν μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Το Δίκτυο θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα συμφωνήσει σε κοινές θέσεις και προοπτικές πάνω σε καίρια ζητήματα. Θα είναι ικανό να αναπτύσσει πόρους, επιχειρηματικά μοντέλα, καλές πρακτικές και υποδομές ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να υποστηρίζει μέλη στο ανερχόμενο κινηματογραφικό οικοσύστημα, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία ενδυνάμωσης των κινηματογραφικών Φεστιβάλ.