Τρέιλερ «Psychomagic»: Η νέα ταινία του Χοδορόφσκι και το σινεμά ως θεραπεία σε έναν «άρρωστο κόσμο» - cinemagazine.gr
11:14
15/6

Τρέιλερ «Psychomagic»: Η νέα ταινία του Χοδορόφσκι και το σινεμά ως θεραπεία σε έναν «άρρωστο κόσμο»

Ο Χιλιανό-Γάλλος δημιουργός παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, «Psychomagic, A Healing Art», πάνω στην θεραπεία του ψυχικού τραύματος, ενώ μια ρετροσπεκτίβα των 5 καλύτερων ταινιών του εγκαινιάζεται σε video on demand.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Κάθε ανακοίνωση καινούργιας δουλειάς από τον οραματιστή δημιουργό του «El Topo» είναι ελπιδοφόρο νέο. Πόσο μάλλον που συμβαίνει σε καιρούς μεγάλης αναταραχής και πολλαπλά εννοούμενου τραύματος. Με το οποίο «τραύμα» ο δημιουργός καταπιάνεται ευθέως στο καινούργιο του ντοκιμαντέρ. Το «Psychomagic, A Healing Art», που θα προβληθεί στο Alamo On Demand αυτό το καλοκαίρι, ο Χοδορόφσκι βάζει σε εφαρμογή μια ζωή μελέτης του πάνω στην θεωρία του της θεραπείας του τραύματος. Δια μέσω της τέχνης της αναπαράστασης, ο Χοδορόφσκι αναπτύσσει ένα μοναδικό concept που σκοπό του έχει να αντισταθμίσει την βαθιά ψυχική υποφορά με κυριολεκτικές «πράξεις αντιμετώπισης» στην καθημερινότητα.

Ο Χοδορόφσκι αποστάζει εδώ μια ισόβια μελέτη φιλοσοφίας, ψυχολογίας, εθνολογίας και θρησκειολογίας, από τον Φρόιντ ως τους Σαμάνους κι από την Καμπάλα ως τον Γκουρτζίεφ και δουλεύει με ανθρώπους σε βάσανο που θέλουν να αντιμετωπίσουν και να υπερβούν την προσωπική τους αντιξοότητα μέσω αναπαραστατικής τεχνοθεραπείας. Η ταινία φωτίζει οράματα που ο σκηνοθέτης πραγματεύεται από την αρχή του έργου του, διαλύοντας το τείχος ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αναπαράσταση. Ο σκοπός σύμφωνα με τη σύνοψη όχι λιγότερο φιλόδοξος: «Η πρόταση στην ανθρωπότητα μιας συλλογικής κάθαρσης προς μιας υψηλότερη συνειδητότητα».

«Ο κόσμος είναι άρρωστος», λέει ο Χοδορόφσκι για το έργο του. «Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερο θεραπευτικές ταινίες. Αν η τέχνη δεν είναι θεραπευτική για την κοινωνία, τότε είναι δηλητήριο».

Η Alamo on Demand ξεκινά το φιλμ στις 7 Αυγούστου. Όμως το κέρασμα για την σινεφίλ κοινότητα θα έχει προηγηθεί από την 1η Αυγούστου. Μια ρετροσπεκτίβα 5 ταινιών του σκηνοθέτη! Τα «Fando y Lis», «Holy Mountain», «El Topo», «Χορός της Πραγματικότητας» και «Ποίηση Χωρίς Τέλος» θα προηγηθούν σε ένα αφιέρωμα που θα οδηγηθεί στις 7 Αυγούστου στην πρεμιέρα της νέας δουλειάς του 91χρονου σκηνοθέτη καθώς και σε ένα virtual masterclass στις 8 του μήνα! 

Όλα αυτά ενώ η γιορτή Χοδορόφσκι θα συνεχιστεί στις 21 Αυγούστου με ένα box set πολυτελείας των κλασικών ταινιών του σκηνοθέτη σε 4Κ αποκατεστημένες κόπιες. Στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται, εκτός των άλλων, το μικρού μήκους «Le Cravate» του 1957, η πρώτη δουλειά του cult σκηνοθέτη. Καλά νέα, το σινεμά εξακολουθεί να γιορτάζει.