Αποχώρησε ο σεναριογράφος του νέου «Ιντιάνα Τζόουνς» και η ιστορία ξαναφτιάχνεται από την αρχή - cinemagazine.gr
8:56
16/6

Αποχώρησε ο σεναριογράφος του νέου «Ιντιάνα Τζόουνς» και η ιστορία ξαναφτιάχνεται από την αρχή

Ο άνθρωπος που δούλευε τα τελευταία χρόνια μαζί με τον Σπίλμπεργκ το σενάριο της ταινίας, εξήγησε πως ήρθε η στιγμή να δοθεί η ευκαιρία στον Τζέιμς Μάνγκολντ να δώσει μια ολοκληρωτικά δική του εκδοχή. 

Από τον Πάνο Γκένα

Οι ζυμώσεις γύρω από το πρότζεκτ «Ιντιάνα Τζόουνς 5» συνεχίζονται αν και η τελευταία προσθήκη σε αυτές δε μοιάζει με έκπληξη. Ο Ντέιβιντ Κεπ, σεναριογράφος της τέταρτης ταινίας και κατά καιρούς συνεργάτης του Σπίλμπεργκ, ανέφερε σε συνέντευξή του πως πλέον δεν έχει καμία σχέση με το σενάριο της ταινίας. Ο Κεπ το είχε αναλάβει πριν λίγα χρόνια, το δούλεψε και το ξαναδούλεψε με τον Σπίλμπεργκ, όμως καμία πλευρά, ούτε η δική τους ούτε αυτή του Χάρισον Φορντ, ήταν ικανοποιημένη με το τελικό αποτέλεσμα.

Στην πορεία ήρθε η μερική αποχώρηση του Σπίλμπεργκ. Ο τελευταίος θα παραμείνει ως παραγωγός, όμως θα παρέδιδε για πρώτη φορά τη σκηνοθετική καρέκλα, που δόθηκε στον Τζέιμς Μάνγκολντ («Κόντρα σε Όλα») ο οποίος τρέχει ένα πολύ καλό σερί τα τελευταία χρόνια καθώς πέρα από το τελευταίο του φιλμ, τα είχε πάει περίφημα με το franchise των «X-Men» και το «Logan». 

Ο Μάνγκολντ μίλησε πρόσφατα για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης της ταινίας αναφέροντας αρχικά πως δεν μπορεί να αναφέρει λεπτομέρειες για τη δομή της ταινίας, έδωσε όμως συγκεκριμένες κατευθύνσεις με τις οποίες δουλεύει ο ίδιος. «Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή την εποχή που τα franchises έχουν γίνει ένα σύνηθες προϊόν, είναι να μπορείς να σερβίρεις το ίδιο πράγμα ξανά - αυτό τουλάχιστον αποκόμισα ως τώρα δουλεύοντας σε franchises. Να δώσεις στο κοινό την ευκαιρία να αισθανθεί όπως την πρώτη φορά. Οπότε πρέπει να πάρεις τα στοιχεία του και να τα τοποθετήσεις σε κάτι νέο, χωρίς να ξεχάσεις τους κεντρικούς λόγους για τους οποίους αγαπήθηκε αυτή η ιστορία. Νομίζω πως το Logan είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της λογικής, καθώς χτίστηκε πάνω σε ένα πολύ πιεσμένο franchise.»

Όλα αυτά έκαναν σαφή την εμπλοκή του στο σενάριο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κεπ. «Όταν μπήκε στο πρότζεκτ ο Τζέιμς Μάνγκολντ, πλέον αξίζει την ευκαιρία για τη δική του προσπάθεια. Έφτιαξα πολλές εκδοχές με τον Στίβεν. Και όταν αυτός έφυγε, κατάλαβα και εγώ πως είναι η σωστή ώρα να αποχωρήσω και να αφήσω τον Τζέιμς να το κάνει από την αρχή, είτε με δικό του άνθρωπο είτε μόνος του».

Ο φημισμένος αρχαιολόγος και εξερευνητής Ιντιάνα Τζόουνς έκανε το ντεμπούτο του το 1981 με τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» και αργότερα συνεπήρε το κοινό με τα «Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού» (1984) και «Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία» (1989), ενώ η επιστροφή του το 2008 με το «Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου», αν και ξύπνησε νοσταλγικές μνήμες, δεν ενθουσίασε κοινό και κριτικούς. Οι τέσσερις ταινίες έχουν αποφέρει κέρδος σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο box office.