Μία λέξη, πολλές διευκρινήσεις: Ο Βίγκο Μόρτενσεν απολογείται για όσα είπε σε Q&A του «Green Book» - cinemagazine.gr
10:41
12/11

Μία λέξη, πολλές διευκρινήσεις: Ο Βίγκο Μόρτενσεν απολογείται για όσα είπε σε Q&A του «Green Book»

Τελικά ο ρατσισμός συνδέεται με τον δημόσιο λόγο; 'Η κρύβεται πίσω από την πολιτική ορθότητα; Μια λέξη που χρησιμοποίησε ο Μόρτενσεν ξανανοίγει αυτή τη συζήτηση. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στις ΗΠΑ της υστερίας γύρω από την πολιτική ορθότητα όπου δεν έχει σημασία τί πραγματικά πιστεύεις αλλά τί λες δημοσίως, η επαναφορά μιας ετεροχρονισμένης, γεμάτης πληγές από το παρελθόν, λέξης από τον Βίγκο Μόρτενσεν κατά τη διάρκεια ενός Q&A που ακολούθησε προβολή του «Green Βooκ» ήταν αρκετή για να προκαλέσει τον ανάλογο θόρυβο.

Tο «Green Book» αναφέρεται σε ένα οδοιπορικό που κάνει ο διάσημος αφροαμερικανός πιανίστας και συνθέτης Ντον Σιρλεϊ το 1962 στον αμερικανικό Νότο. Ο Σίρλεϊ έχει ως οδηγό του έναν λευκό ιταλοαμερικανό και οι 2 τους θα παραμερίσουν τις διαφορές τους και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να αποφύγουν τους κινδύνους αυτού του ταξιδιού, καθώς η φήμη του Σίρλεϊ δεν είναι ακόμη αποδεκτή στον Νότο. 

Οι Βίγκο Μόρτενσεν και Μαχέρσαλα Άλι έχουν τους 2 βασικούς ρόλους και βρέθηκαν μαζί με τον σκηνοθέτη Πίτερ Φαρέλι σε Q&A μετά από προβολή της ταινίας στις ΗΠΑ. Στη συζήτηση ο Μόρτενσεν χρησιμοποίησε την υποτιμητική λέξη «nigger» (ή «n-word» όπως την αναφέρον πλέον τα αμερικανικά μέσα) με την αφορμή της χρήσης της στην ταινία, καθώς αυτή διαδραματίζεται στον Αμερικανικό Νότο στις αρχές του '60. Ένα tweet και κάποιες αντιδράσεις του κοινού έφτασαν για να γίνει αμέσως θέμα, με τον Μόρτενσεν να δίνει, λίγες ώρες αργότερα, δήλωση μέσω εκπροσώπου όπου διασαφηνίζει την κατάσταση.

«Αν και η πρόθεσή μου ήταν να μιλήσω ανοιχτά κατά του ρατσισμού, δε μπορώ καν να φανταστώ τις πληγές που ανοίγει αυτή η λέξη, ειδικά όταν ακούγεται από το στόμα ενός λευκού. Δε τη χρησιμοποιώ ποτέ, ούτε δημόσια ούτε στην ιδιωτική μου ζωή. Λυπάμαι πολύ που την χρησιμοποίησα στο Q&A» δήλωνε ο Μόρτενσεν με τον Μαχέρσαλα Άλι να παραδέχεται πως ένοιωσε άβολα εκείνη τη στιγμή αλλά δέχεται την συγγνώμη του πρωταγωνιστή του, γνωρίζοντας καλά τις προθέσεις του.

Η πιο χρήσιμη προσθήκη όμως σε αυτή την ιστορία ήταν μια συμπληρωματική χθεσινή δήλωση του Μόρτενσεν που ξέφευγε ελαφρώς από τη συνηθισμένη ξύλινη συγγνώμη. Αφού ανέφερε ξανά το λάθος του, συμπλήρωσε: «Αυτό που δεν είχα κάνει ξεκάθαρο στη χθεσινή μου δήλωση ήταν πως προσπάθησα να τονίσω ότι η απάνθρωπη ασχήμια που συνοδεύει τη λέξη που είπα και η γεμάτη μίσος συμπεριφορά που τη δημιούργησε, δεν έχουν εξαφανιστεί επειδή ο κόσμος δε τη χρησιμοποιεί πλέον δημόσια ως προσβολή. Ειπώθηκε πως αφελώς προσπάθησα να συνδέσω την εξαφάνιση του ρατσισμού με την αντίστοιχη της λέξης. Αντιθέτως, μιλούσα για το γεγονός ότι η διάκριση εξελίσσεται, αλλάζει όρους και λέξεις και γι' αυτό πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε.»

Όλα αυτά πάντως βοήθησαν για να δημιουργηθεί λίγο μεγαλύτερος θόρυβος για την ταινία, που βρίσκεται ψηλά στις προβλέψεις για αυτές που θα ηγηθούν της φετινής οσκαρικής κούρσας. Το «Green Book» θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 10 Ιανουαρίου.