Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Torino Film Lab στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του ΕΚΚ - cinemagazine.gr
17:51
26/3

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Torino Film Lab στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του ΕΚΚ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά η εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο πλαίσιο της φιλοξενίας του Torino Film Lab.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, πάνω από 400 σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, εκπρόσωποι φεστιβάλ, φοιτητές και φοιτήτριες και άλλες επαγγελματικές ειδικότητες της κινηματογραφικής κοινότητας της Ελλάδας συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (EKK) στο πλαίσιο της φιλοξενίας του Torino Film Lab (TFL) στην Ελλάδα.  

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΕΚΚ, σημειώνοντας: «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργάζεται και φιλοξενεί το Torino Film Lab στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εξωστρέφειας που έχει σκοπό να διευκολύνει τους επαγγελματίες του κινηματογράφου της χώρας μας αφενός να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του Torino Film Lab και αφετέρου να δικτυωθούν με ανερχόμενους και καταξιωμένους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που και φέτος ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας». 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μια γνωριμία με τα εργαστήρια και την ευρύτερη δραστηριότητα του Torino Film Lab με έμφαση στη συμβουλευτική σεναρίου και συζητήθηκαν οι ποικίλες δημιουργικές δυνατότητες που παρέχει στους επαγγελματίες η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα διεθνή προγράμματα ανάπτυξης σεναρίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι εκπαιδευτές του Script Lab, ενός από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά προγράμματα του TFL, Nadja Dumouchel (Γαλλία), Franz Rodenkirchen (Γερμανία) και Francoise Von Roy (Γερμανία) και ο Δημήτρης Εμμανουηλίδη, σύμβουλος σεναρίου από την Ελλάδα, με συντονίστριες τις Isabelle Fauvel (Γαλλία) και Eva Svenstedt Ward (Σουηδία).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ένα masterclass για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη κοινού σε σχέση με το κινηματογραφικό έργο με τίτλο: Audience Design – Creating Meaning» με εισηγήτρια την Joanna Solecka (Πολωνία). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα την ουσιαστική σημασία της δημιουργίας στρατηγικών ανάπτυξης κοινού από τα πρώτα κιόλας στάδια υλοποίησης ενός κινηματογραφικού σχεδίου, με στόχο να προσελκύσουν και να ευαισθητοποιήσουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες κοινού να ενδιαφερθούν για το καλλιτεχνικό τους έργο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βασίλης Βαφέας, Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΚ Νίκος Μικελίδης, Σταυρούλα Παπαδημητρίου, Νίκος Πουρσανίδης και Παναγιώτης Σασλίδης.

Στο κοκτέιλ που ακολούθησε μετά το τέλος της εκδήλωσης, δόθηκε η δυνατότητα στον κινηματογραφικό κόσμο της Ελλάδας να γνωρίσει και να διασυνδεθεί με την ευρύτερη δυναμική κοινότητα καταξιωμένων εκπαιδευτών και συμβούλων του κινηματογράφου με τους οποίους συνεργάζεται το TFL και με τους 24 νέους σεναριογράφους και σκηνοθέτες από διάφορες χώρες του κόσμου που συμμετέχουν στο Script Lab 2019. Η πρώτη φάση του φετινού Script Lab πρόκειται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στο Σούνιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στοχεύει να συνεχίσει στο μέλλον αντίστοιχες συνέργειες, αλλά και να αναπτύξει δικές του πρωτοβουλίες και προγράμματα για την πολυεπίπεδη εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Torino Film Lab

Το Torino Film Lab ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 και έκτοτε διακρίνεται για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη που δείχνει σε νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο, θέτοντας μάλιστα στο επίκεντρο κινηματογραφιστές οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας της πρώτης ή/και δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας τους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του έχουν να κάνουν με την κατάρτιση, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και τη διανομή κινηματογραφικών έργων.

Ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά προγράμματα του TFL είναι το Script Lab, του οποίου η πρώτη φάση για δεύτερη φορά φέτος πραγματοποιείται στο Σούνιο με τη φιλοξενία του ΕΚΚ. Επιπλέον, το ΕΚΚ έχει εξασφαλίσει την απαλλαγή από το κόστος των διδάκτρων για την ελληνική συμμετοχή που θα προκρινόταν στη φετινή διοργάνωση, ενώ ακόμα δύο ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια που έφτασαν ως το τέλος της διαδικασίας επιλογής θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια εμπεριστατωμένη γνώμη πάνω στο σενάριό τους σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις διάρκειας μιάμισης ώρας για το καθένα στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Το ελληνικό project που επιλέχθηκε να συμμετέχει στις εργασίες του Script Lab 2019 είναι το «Novak», του Χάρη Λαγκούση.