Τρέιλερ «Δρ. Ύπνος»: Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ «ξυπνά» τον εφιάλτη στο σίκουελ της «Λάμψης» - cinemagazine.gr
9:13
9/9

Τρέιλερ «Δρ. Ύπνος»: Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ «ξυπνά» τον εφιάλτη στο σίκουελ της «Λάμψης»

Redrum! Ο μικρός Ντάνι επιστρέφει μετά την εμπειρία του Overlook Hotel και έχει το πρόσωπο του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

Από τον Πάνο Γκένα

Η απέχθεια του Στίβεν Κινγκ για την κινηματογραφική μεταφορά της «Λάμψης» δια χειρός Κιούμπρικ είναι γνωστή και παροιμιώδης. Σχετικά πρόσφατα άλλωστε, στάθηκε αφορμή για μία ευρηματική σκηνή στο «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ώρα να μάθουμε τι θα πει για τη διασκευή του «Δόκτωρ Ύπνος»!

Το μυθιστόρημα «Doctor Sleep» κυκλοφόρησε το 2013 και αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης «Λάμψης», βιβλίου που έγραψε ανατριχιαστική ιστορία ως best-seller και φυσικά σφράγισε τους εφιάλτες μας. Αποτέλεσε το 61ο(!) μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Κινγκ, κέρδισε το βραβείο Bram Stoker καλύτερου μυθιστορήματος και την πρώτη θέση των πιο ευπώλητων στους New York Times εκείνη τη χρονιά.

Το βιβλίο σηματοδοτεί την επιστροφή του Κινγκ στους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες της «Λάμψης», και ακολουθεί τον μεσήλικα (πλέον) Ντάνι Τόρανς καθώς αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με ένα πολύ ξεχωριστό δωδεκάχρονο κορίτσι. Στοιχειωμένος ακόμα από την εμπειρία του Ξενοδοχείου Overlook όταν ήταν παιδί, o Ντάνι θα αντιμετωπίσει ξανά τους δαίμονες που αποφεύγει εδώ και δεκαετίες. Χρησιμοποιώντας τη «λάμψη» θα αποφασίσει να προσφέρει ύστατη ανακούφιση στους ετοιμοθάνατους ενός οίκου ευγηρίας και θα γίνει ο «Δρ. Ύπνος».

Στη νέα ταινία, ο αγαπητός Γιούαν ΜακΓκρέγκορ υποδύεται τον ενήλικα Ντάνι και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάικ Φλάναγκαν («Oculus», «Before I Wake»), που πρόσφατα διασκεύασε άλλο ένα μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, για λογαριασμό του Netflix, το «Gerald's Game». Το τρέιλερ του «Δρ. Ύπνου» φαίνεται πως είναι ένας φόρος τιμής στην ταινία του Κιούμπρικ. Ο σκηνοθέτης δήλωσε άλλωστε πως η ταινία είναι μεν μεταφορά του βιβλίου του Κινγκ, αλλά κινηματογραφικά συνυπάρχει στο σύμπαν της εμβληματικης δημιουργίας του Κιούμπρικ. Σε συνεργασία μάλιστα με τους κληρονόμους του μεγάλου σκηνοθέτη, ο Φλάναγκαν χρησιμοποιήσε σχέδια της ταινίας του 1980 για να ξαναγυρίσει όσο πιο πιστά γίνεται σκηνές της. Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, ό,τι βλέπετε στο τρέιλερ του «Ύπνου» είναι νέο υλικό εκτός από τη σκηνή με τα ποτάμια αίματος στα ασανσέρ. Ο Φλάναγκαν υπόσχεται πως η ταινία του δεν θα υιοθετήσει τη φθηνή λογική των jump scares, αλλά τον ψυχολογικό τρόμο που υπαγορεύει η αριστουργηματική «Λάμψη».

Με δεδομένη την αποστροφή του Κινγκ και από τη στιγμή που το κινηματογραφικό σίκουελ κρατά τις συνδέσεις, την αισθητική και την ατμόσφαιρα της ταινίας του Κιούμπρικ, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τη γνώμη του.

Η συγκεκριμένη διασκευή είναι μία από τις πάμπολλες που ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή και αφορούν μεταφορές των μυθιστορημάτων του Στίβεν Κινγκ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους «Νυχτερίτες» και το τηλεοπτικό «Dark Tower» του Amazon, ενώ το «Αυτό: Κεφάλαιο 2» (διαβάστε τη γνώμη μας εδώ) σπάει ήδη ταμεία.

Το «Δόκτωρ Ύπνος» αναμένεται στις 8 Νοεμβρίου. Redrum!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Τρέιλερ «Δρ. Ύπνος»: Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ «ξυπνά» τον εφιάλτη στο σίκουελ της «Λάμψης»
  • Τρέιλερ «Δρ. Ύπνος»: Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ «ξυπνά» τον εφιάλτη στο σίκουελ της «Λάμψης»