10:05
15/12

Απόψε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου: Φαβορί ο «Ψυχρός Πόλεμος» με 5 υποψηφιότητες

Η ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι που άνοιξε τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας οδηγεί την κούρσα των υποψηφιοτήτων και μοιάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Απόψε στη Σεβίλλη της Ισπανίας η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου θα απονείμει τα φετινά κινηματογραφικά βραβεία της με τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Πάβελ Παβλικόφσκι να προηγείται ως φαβορί με 5 υποψηφιότητες, στις κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Γυναικείας και Ανδρικής Ερμηνείας, λίγα χρόνια μετά τον αντίστοιχο θρίαμβο του σκηνοθέτη στα Ευρωπαϊκά Βραβεία με την «Ida». 

Μαζί με τον «Ψυχρό Πόλεμο», που ήταν η ταινία η οποία άνοιξε φέτος τις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας, στην πεντάδα των ταινιών που συμπληρώνουν την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας συναντάμε το «Border» του Αλί Αμπάσι, το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε, το «Happy as Lazzaro» της Άλις Ρορβάχερ και το «Girl» του Λούκας Ντοντ. 

Στην Τελετή θα τιμηθούν οι Έλληνες παραγωγοί Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης της Heretic, οι οποίοι διακρίθηκαν με το EURIMAGES Co-Production Award, πρώτη φορά που το εν λόγω βραβείο απονέμεται σε Έλληνες παραγωγούς. Πριν από πέντε χρόνια, αδιαφορώντας για τα εμπορικά στεγανά μιας νοοτροπίας που δεν αισιοδοξούσε για νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα της κρίσης, η Heretic έκανε τα πρώτα της βήματα. Πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για τη συμμετοχή της σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές που διακρίθηκαν σε φεστιβάλ παγκοσμίως και εδραίωσαν τη φήμη της ως μία από τις πλέον ανερχόμενες και καλλιτεχνικά δραστήριες εταιρείες της Ευρώπης.

«Νιώθουμε ειλικρινά ευγνώμονες απέναντι στο Eurimages και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Για εμάς αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο μια προσωπική διάκριση αλλά κυρίως μια ύψιστη αναγνώριση για όλους τους συνεργάτες μας στα χρόνια αυτά που κάνουμε ταινίες. Είναι πραγματικά σπουδαίο και συγκινητικό» δηλώνουν ο Γιώργος Καρναβάς και ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης.

Το Βραβείο που απονέμεται από το Eurimages, επίσημο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, θεσπίστηκε το 2007 θέλοντας να αναδείξει «τον αποφασιστικό ρόλο των συμπαραγωγών στην ανάπτυξη διεθνών δεσμών και ανταλλαγών». Σύμφωνα με το σκεπτικό της
επιτροπής, η φετινή βράβευση των Ελλήνων παραγωγών «αναγνωρίζει τον σημαντικό τους ρόλο στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία καθώς και  την συμβολή τους στην ανάπτυξη και προώθηση του κλάδου των συμπαραγωγών και κατ΄επέκταση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας».

Δείτε αναλυτικά παρακάτω όλες τις υποψηφιότητες. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στη Σεβίλλη.

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία 2018

«Cold War» 
«Border» 
«Dogman» 
«Girl» 
«Happy as Lazzaro»

Καλύτερος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης 2018

Αλί Αμπάσι για το «Border» 
Ματέο Γκαρόνε για το «Dogman» 
Σάμουελ Μάοζ για το «Foxtrot» 
Πάβελ Παβλικόφσκι για το «Cold War» 
Αλίτσε Ρορβάκερ για το «Happy as Lazzaro»

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός 2018

Μαρί Μπάουμερ για το «3 Days in Quiberon» 
Χαλντόρα Γκεϊχαρουσντότιρ για το «Woman at War» 
Τζοάνα Κούλιγκ για το «Cold War» 
Μπάρμπαρα Λένι για το «Petra» 
Εύα Μελάντερ για το «Border» 
Αλμπα Ρορβάκερ για το «Happy as Lazzaro»

Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός 2018

Τζέικομπ Σεντέργκεν για το «The Guilty» 
Ρούπερτ Εβερετ για το «The Happy Prince» 
Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» 
Σβέριρ Γκουντνάσον για το «Borg/Mcenroe» 
Τόμας Κοτ για το «Cold War» 
Βίκτορ Πόλστερ για το «Girl»

Καλύτερο Σενάριο Ευρωπαϊκής Ταινίας 2018

«Border» 
«Dogman» 
«The Guilty» 
«Cold War» 
«Happy as Lazzaro»

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ 2018

«A Woman Captured» 
«Bergman - A Year in a Life» 
«Of Fathers and Sons» 
«A Distant Barking of Dogs» 
«The Silence of Others»

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία 2018

«Le Sens de la Fete» 
«Diamantino» 
«The Death of Stalin»

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων 2018

«Another Day of Life» 
«Early Man» 
«The Breadwinner» 
«White Fang»