Μεγάλη νίκη με 8 βραβεία! «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου σάρωσε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου - cinemagazine.gr
23:35
7/12

Μεγάλη νίκη με 8 βραβεία! «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου σάρωσε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου αποδείχθηκε και ευνοούμενη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου κερδίζοντας 8 βραβεία συνολικά, φανερώνοντας πως διατηρεί ακόμα τη δυναμική της 15 μήνες μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Από τον Πάνο Γκένα

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου πραγματοποίησε στο Βερολίνο την Τελετή Απονομής των φετινών της βραβείων υπογραμμίζοντας κινηματογραφικούς τίτλους που έχουν διαγράψει μία εξαιρετική φεστιβαλική πορεία και αντιπροσωπεύουν την υψηλή ποιότητα και εξωστρέφεια του ευρωπαϊκού σινεμά.

Η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου σάρωσε πραγματικά με 8 συνολικά βραβεύσεις, με τον Λάνθιμο να επικρατεί στη δύσκολη κατηγορία Ευρωπαίου Σκηνοθέτη απέναντι σε Αλμοδόβαρ, Πολάνσκι, Σιαμά και Μπελόκιο.

Συγκεκριμένα η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, μετά τον οσκαρικό θρίαμβο της Ολίβια Κόλμαν, επανήλθε δριμύτερη με βραβεία στις κατηγορίες: Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Κωμωδίας, Ευρωπαίου Σκηνοθέτη, Ευρωπαίας Ηθοποιού (Κόλμαν), ενώ πριν μερικές εβδομάδες είχαν ήδη ανακοινωθεί τα βραβεία Καλύτερης Φωτογραφίας για τη δουλειά του Ρόμπι Ράιαν, Μοντάζ στον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Κοστουμιών στη Σάντι Πάουελ και Μακιγιάζ - Κομμώσεων στη Νάντια Στέισι.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας έγινε ο άξιος πρεσβευτής της ταινίας «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, κερδίζοντας το βραβείο Ευρωπαίου Ηθοποιού (είχε αποσπάσει Ανδρικής Ερμηνείας και στις Κάννες ενώ πρόσφατα επικράτησε στα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Νέας Υόρκης), το «Babylon Berlin» των Τομ Τίκβερ, Ακίμ φον Μπόρις και Χενκ Χαντλόγκτεν έγινε η πρώτη τηλεοπτική παραγωγή που βραβεύει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία, το συγκλονιστικό «For Sama» της 26χρονης Γουάντ Άλ-Κατίμπ από τη Συρία κέρδισε στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ και ο περσινός νικητής Πάβελ Παβλικόφσκι (είχε κερδίσει 4 μεγάλα βραβεία EFA) επέστρεψε φέτος με τον «Ψυχρό Πόλεμο» κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού.

Το «Πορτραίτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» ξεχώρισε στην κατηγορία Σεναρίου όπως και στις Κάννες, ο Λαντζ Λι με το κινηματογραφικό του ντεμπούτο «Οι Άθλιοι» βραβεύτηκε ως Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη της χρονιάς και το κινούμενο σχέδιο «Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες» επικράτησε στο Καλύτερο Ευρωπαϊκό Κινούμενο Σχέδιο. Αξίζει να σημειώσουμε πως τις παραπάνω ταινίες τις απολαύσατε σε πρώτη πανελλήνια προβολή στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ κέρδισε πέρα από το βραβείο του Μπαντέρας ένα ακόμη για την καλλιτεχνική διεύθυνση, το «System Crasher» για καλύτερη μουσική, το «A Twelve-Year Night» για καλύτερο ήχο και το «About Endlessness» του Ρόι Άντερσον τα καλύτερα ειδικά εφέ. 

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βιμ Βέντερς παρέδωσε Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον μεγάλο σκηνοθέτη και συμπατριώτη του Βέρνερ Χέρτσογκ, ο οποίος δήλωσε επι σκηνής: «Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που δεν υπάρχει αυτό που λέμε ευρωπαϊκό σινέμα με ένα μόνο ύφος. Χαίρομαι που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έδωσε δυνατότητα στις μικρές χώρες να δημιουργήσουν θαυμάσιες ταινίες».

Η Κλερ Ντενί προλόγισε με τη σειρά της το Βραβείο Ευρωπαϊκής αναγνώρισης για το παγκόσμιο σινεμά στη Ζιλιέτ Μπινός με την οποία συνεργάστηκαν στα «High LIfe» και «Η Λιακάδα Μέσα μου». Η Μπινός παραλαμβάνοντας το βραβείο σχολίασε: «Πιστεύω πως η τέχνη βοηθά να ανακαλύπτεις ένα νέο κόσμο. Θέλω να δώσω μία συμβουλή στις νέες ηθοποιούς: επιλέξτε υπεύθυνα τις ταινίες σας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

Από τις εκπλήξεις της τελετής ήταν η παρουσία του Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε βρεθεί αδίκως σε φυλακή στη Ρωσία. Ο Σεντσόφ είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2015 στην Κριμαία μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του για τη προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, αλλά και για την βοήθεια που παρείχε σε στρατιώτες μπλοκαρισμένους σε βάσεις της Κριμαίας δίνοντας τους τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε ως τρομοκράτης, παρότι αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Η ευρωπαϊκή καλλιτεχνική κοινότητα είχε κοινοποιήσει άμεσα το ανήσυχο, πολιτικό μήνυμα συμπαράστασης στον Σεντσόβ, ενώ μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είχαν δηλώσει τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Σεντσόφ είναι επιτέλους ελεύθερος και έχει επιστρέψει στην πατρίδα του.

Δείτε παρακάτω τους νικητές και δείτε βίντεο από την τελετή απονομής.

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία 2019
J' Accuse
Les Misérables
Pain and Glory
System Crasher
The Favourite
The Traitor

Καλύτερος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης 2019
Pedro Almodóvar («Pain and Glory»)
Marco Bellocchio («The Traitor»)
Yorgos Lanthimos («The Favourite»)
Roman Polanski («J' Accuse»)
Céline Sciamma («Portrait of a Lady on Fire»)

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός 2019
Olivia Colman («The Favourite»)
Trine Dyrholm («Queen of Hearts»)
Noémie Merlant and Adèle Haenel («Portrait of a Lady on Fire»)
Viktoria Miroshnickenko («Beanpole»)
Helene Zengel («System Crasher»)

Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός 2019
Antonio Banderas («Pain and Glory»)
Jean Dujardin («J' Accuse»)
Pierfrancesco Favino («The Traitor»)
Levan Gelbakhiani («And Then We Danced»)
Alexander Scheer («Gundermann»)
Ingvar E. Sigurðsson («A White, White Day»)

Καλύτερο Σενάριο Ευρωπαϊκής Ταινίας 2019
Pain and Glory
The Traitor
J' Accuse
Les Misérables
Portrait of a Lady on Fire

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ 2019
For Sama
Honeyland
Putin’s Witnesses
Selfie
The Disappearance of My Mother

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία 2019
Ditte & Louise
The Favourite
Tel Aviv on Fire

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων 2019
Bunuel in the Labyrinth of the Turtles

I Lost My Body
Marona’s Fantastic Tale
The Swallows of Kabul

Ευρωπαϊκή ανακάλυψη - Βραβείο Fipresci
Aniara
Atlantics
Blind Spot
Irina
Les Misérables
Ray & Liz

Ευρωπαϊκή Μικρού Μήκους
Dogs Barking at Birds (Πορτογαλία)
Reconstruction (Τσεχία)
The Christmas Gift (Ρουμανία, Ισπανία)
The Marvelous Misadventures of the Stone Lady (Γαλλία, Πορτογαλία)
Watermelon Juice (Ισπανία)