Γέλιο και αισιοδοξία: Ο Έντγκαρ Ράιτ δημοσιεύει λίστα με τις 100 αγαπημένες του κωμωδίες - cinemagazine.gr
14:01
26/3

Γέλιο και αισιοδοξία: Ο Έντγκαρ Ράιτ δημοσιεύει λίστα με τις 100 αγαπημένες του κωμωδίες

Ο Βρετανός σκηνοθέτης και μανιακός κινηματογραφικός θεατής, ανέβασε στο Letterbox μια χορταστική λίστα με όσα τον έκαναν να γελά από παιδί μέχρι σήμερα. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Μας χαρίζει γέλιο απλόχερα από την εποχή που η σειρά «Spaced» ξεκίνησε να παίζεται στη βρετανική τηλεόραση, το 1999, με τη φήμη του να εκτοξεύεται από τη στιγμή που μπήκε στην κινηματογραφική αγορά με την τριλογία του Cornetto («Shaun of the Dead», «Hot Fuzz», «The World's End») που συνδημιούργησε με τους Σάιμον Πεγκ και Νικ Φροστ. Πρωτίστως όμως, ο Έντγκαρ Ράιτ παραμένει ένας φανατικός θεατής, που μεγάλωσε βλέποντας πάρα πολύ σινεμά και τηλεόραση, υλικά σημαντικά για την αισθητική εκπαίδευσή του, πριν έρθει η τεχνική. 

Η μανία του για τις οπτικοακουστικές τέχνες (επεκτείνεται και στη μουσική) τον έχει κάνει ιδιαίτερα δραστήριο στα social media όπου συχνά μοιράζεται με κόσμο δικές του αναφορές ή ενδιαφέροντα πράγματα που αλιεύει από το διαδίκτυο. Στο κλίμα της εποχής και στην ανάγκη για κάποιου είδους απόδραση, ο Ράιτ ανέβασε μέσω του Letterbox μια λίστα με τις 100 αγαπημένες του κωμωδίες. Η λίστα φυσικά περιέχει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, από αριστουργήματα του βωβύ σινεμά ως ζόμπι-κωμωδίες της εποχής μας και φυσικά δεν περιλαμβάνει τις δικές του ταινίες. 

Παρουσιάζεται σε χρονολογική σειρά και στα πρώτα φιλμ συναντάμε το διάσημο «Safety Last« του Χάρολντ Λόιντ, αριστουργήματα του Τσάπλιν όπως το «Gold Rush» το «Circus» και το «City Lights», του Κίτον, των Λόρελ και Χάρντι. Στην τελευταία δεκαετία συναντούμε το καταπληκτικό «The Trip» του Μάικλ Γουίντερμποτομ, το «Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον, το «What We Do in the Shadows» του φίλου του Τάικα Γουαϊτίτι, το «Mistress America» του Νόα Μπάουμπακ. 

Μπορείτε να δείτε όλη τη λίστα εδώ.