«Ο καλύτερος όλων των εποχών»: Το American Film Institute τίμησε τον Ντενζέλ Γουάσινγκτον - cinemagazine.gr
12:36
10/6

«Ο καλύτερος όλων των εποχών»: Το American Film Institute τίμησε τον Ντενζέλ Γουάσινγκτον

Σε μια σχεδόν τρίωρη τελετή όπου παραβρέθηκαν δεκάδες συνεργάτες του, ο Γουάσινγκτον αποθεώθηκε από όλους του παρευρισκομένους ως μια φιγούρα που ενώνει και εμπνέει τη νεότερη γενιά. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η βραδιά της Πέμπτης στο Dolby Theatre ήταν μια σημαντική αφορμή για να βρεθεί μαζί ένα σύνολο από κορυφαίους ηθοποιούς (κυρίως) της εποχής μας για να τιμήσουν αυτόν που η Τζούλια Ρόμπερτς αποκάλεσε λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης απλά και τίμια, greatest of any time. Ο Ντενζέλ Γουάσινγκτον ήταν εκεί, συγκινημένος και πανευτυχής μαζί με την οικογένειά του, ακούγοντας για πολλή ώρα τους συναδέλφους του να λένε τα καλύτερα για εκείνον και τη δουλειά του. 

Η τελετή που διοργάνωσε το American Film Institute  ξεκίνησε με την απονομή του δεύτερου βραβείου της βραδιάς, το Franklin J. Schaffner Award στην ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτιδα μουσικών βίντεο Μελίνα Ματσούκας. Η έκπληξη εδώ ήταν η παρουσία της Beyoncé στη σκηνή, που δεν είχε επιβεβαιωθεί πριν το ξεκίνημα της εκδήλωσης, καθώς οι δυο τους έχουν συνεργαστεί σε πολλά βίντεο της τραγουδίστριας. 

Όταν ξεκίνησε το κομμάτι που ήταν αφιερωμένο στον Γουάσινγκτον, αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του Τσάντγουικ Μπόουσμαν που θύμισε ότι ήταν ένα από τα εννιά παιδιά που κέρδισαν υποτροφία για να σπουδάσουν υποκριτική στην Οξφόρδη με έξοδα του Γουάστινγκτον και πως κάποια στιγμή χάρηκε που βρέθηκαν από κοντά και μπόρεσε να τον ευχαριστήσει: «Δε θα υπήρχε το “Black Panther” χωρίς τον Ντενζέλ Γουάσινγκτον. Όχι μόνο εξαιτίας μου, όλη η γενιά του καστ στέκεται στους ώμους σου» συμπλήρωσε ο Μπόουσμαν. 

Ο Μαχέρσαλα Άλι, ο μοναδικός άλλος αφροαμερικανός ηθοποιός που έχει πάρει δυο Όσκαρ, χαρακτήρισε την άνοδο του Γουάσινγκτον ως ένα «σεισμικό γεγονός για τη γενιά του». «Είναι δύσκολο να περιγράψεις την υπερηφάνεια που όλοι νιώθαμε βλέποντας έναν από εμάς να παίρνει πρωταγωνιστικούς ρόλους δουλεύοντας στο υψηλότερο επίπεδο. Έφτιαξες το δρόμο, μας έδειξες το μονοπάτι όμως αυτό που είναι πραγματικά μοναδικό στην επιρροή σου είναι το γεγονός ότι αυτή πια ξεπερνά τα φυλετικά όρια χωρίς να τα αρνείται.»

Αντουάν Φουκουά, Τζόντι Φόστερ, Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν μίλησαν ακόμη για τον φίλο και συνεργάτη τους, αφήνοντας για τελικό παρουσιαστή τον Σπάικ Λι: «Έχουν γίνει πολλές αναφορές σήμερα στον όρο GOAT (greatest of any time). Μιλάμε για τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Φρανκ Σινάτρα, την Έλα Φιτζέραλντ, τον Μάιλς Ντέιβις. Αυτό είναι το κλειστό κλάμπ όπου ζει ο Ντενζέλ Γουάσινγκτον. Αυτό που έκανε ο Ντενζέλ στο "Malcolm X" για μένα δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Μπορεί να είμαι προκατειλημμένος, αλλά αυτή είναι η καλύτερη ερμηνεία που δόθηκε ποτέ.»

Ο Γουάσινγκτον παρέλαβε συγκινημένος το βραβείο του ζητώντας από το κοινό να δώσει το δυνατότερο χειροκρότημα στη σύζυγό του, Πολέτα: «Το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή μου. 40 χρονιά μαζί, 40 χρόνια θυσιών και συγχώρεσης. Μου έμαθε την πίστη, την πνευματικότητα, την ανιδιοτελή αγάπη. Δε θα ήμουν ζωντανός σήμερα χωρίς την Πολέτα Γουάσινγκτον. Δε θα είχα επιβιώσει.»

 Η εκδήλωση θα προβληθεί στην αμερικανική τηλεόραση την επόμενη εβδομάδα.