Ο Ντάρεν Αρονόφσκι παραδίδει τον Δεκάλογο του Ανεξάρτητου Δημιουργού - cinemagazine.gr
15:49
12/3

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι παραδίδει τον Δεκάλογο του Ανεξάρτητου Δημιουργού

Οδηγίες προς νέους σκηνοθέτες σε μια συνάντηση του σκηνοθέτη του «mother!» με το κοινό του South by Southwest Festival στο Τέξας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι έδωσε μέσα στο 2017 μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες της χρονιάς, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε παρουσία του σε φεστιβάλ ή εκδήλωση, η κουβέντα για το «mother!» δε τελειώνει ποτέ. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο South by Southwest του Τέξας, ένα φεστιβάλ που πλέον έχει αποκτήσει δυναμική αντίστοιχη με του Sundance, όπου μίλησε για την τελευταία του ταινία αλλά και για το σύνολο της καριέρας του, δίνοντας τη δική του οπτική για το πως πρέπει να δουλεύει ένας ανεξάρτητος σκηνοθέτης σήμερα.

Ο Αρονόφσκι δεν έρκυψε αρχικά την ενόχληση για το ότι όλο και περισσότεροι βλέπουν αποκλειστικά ταινίες σε μικρές οθόνες. «Ξοδεύω πάρα πολύ χρόνο για να παραδώσω μια ταινία που θα κάνει την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα σινεμά, μοναδική. Προφανώς αν δει κάποιος το "mother!" σε ένα iPhone δεν θα του φανεί ωραίο. Έχει γίνει πολλή δουλειά στη μουσική επένδυση. Ο ήχος είναι το ίδιο σημαντικός με την εικόνα.»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Αρονόφσκι διάβασε τις Δέκα Εντολές που πρέπει να ακολουθεί κάθε ανεξάρτητος δημιουργός ώστε να φτάσει στο στόχο του. Αυτές είναι:

1. Κάνε το φιλμ που μόνο εσύ μπορείς
2. Η επιμονή είναι το 90% του παιχνιδιού
3. Δούλεψε με την οικογένειά σου
4. Κάνε καλά τη δουλειά σου στο σπίτι πριν πας στα γυρίσματα
5. Προσαρμόσου στην πραγματικότητα
6. Μη φοβάσαι τους ηθοποιούς σου
7. Μην ξεχνάς το κοινό σου
8. Να μένεις πιστός στο όραμά σου
9. Άσε το δημιούργημά σου ελεύθερο
10. Να ενδιαφέρεσαι

Ο Αρονόφσκι μίλησε αναλυτικότερα για την 8η εντολή, αναφέροντας τα προβλήματα που είχε το «Νώε» κυριώς με Ευαγγελιστές Χριστιανούς, τα οποία όμως δεν τον οδήγησαν σε αλλαγές στο περιεχόμενό του: «Όποια ταινία έκανα είναι πραγματικά δική μου ταινία. Κάθε cut που παρέδωσα, το αποφάσισα εγώ. Αν είμαι για κάτι περήφανος είναι αυτό, πως δεν έχω χάσει από τον έλεγχό μου ως τώρα κάποιο φιλμ.»

«Είμαι το περιεχόμενο των ταινιών μου. Είμαι ο παλαιστής, η μπαλαρίνα, οι χαρακτήρες του Μπαρδέμ και της Λόρενς. Είμαι κάθε χαρακτήρας της κάθε ταινίας μου» είπε ο σκηνοθέτης που αναφέρθηκε παραπάνω και στην τελευταία εντολή («Να ενδιαφέρεσαι») λέγοντας πως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία σήμερα για να κάνει κάποιος «άδειες ταινίες». 

Μιλώνας για το «mother!» ο Αρονόφσκι έδωσε την εξήγησή του για όσα γίνονται στην ταινία: «Ήθελα να κάνω ένα φιλμ για τη Μητέρα Φύση και πως Της φερόμαστε. Όπως το βλέπω εγώ, Της φερόμαστε χωρίς καθόλου σεβασμό, τη λεηλατούμε και τη βιάζουμε.Μελέτησα  τη Βίβλο και συγκεκριμένα πως σκιαγραφείται ο Θεός στη Παλαιά Διαθήκη. Όταν το σκεφτείς, συμβαίνει πάντα το ίδιο πράγμα, όταν δε προσεύχεσαι στον Θεό, αυτός σε σκοτώνει. Τι είδους χαρακτήρας κάνει κάτι τέτοιο; Για μένα ήταν σαν να το μετατρέπω αυτό σε ανθρώπινο συναίσθημα».