Το «Contagion» του Στίβεν Σόντερμπεργκ ξανά στο προσκήνιο - cinemagazine.gr
10:19
31/1

Το «Contagion» του Στίβεν Σόντερμπεργκ ξανά στο προσκήνιο

Θα ήταν θέμα χρόνου. Η γνωστότερη ταινία-επιδημίας των τελευταίων χρόνων, ανεβαίνει εκθετικά στα charts του iTunes, λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η ταινία του 2011, με το διαστρικό καστ (Ντέιμον, Πάλτροου, Λο, Γουίνσλετ, Κοτιγιάρ, Χοκς, Κράνστον, Φίσμπερν) και θέμα της την επιδημία ενός ιού που ξεσπά στο Χονγκ-Κονγκ και ραγδαία μεταφέρεται σκοτώνοντας 26 εκατομμύρια ανθρώπους, επιστρέφει μακάβρια στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας ανεβαίνοντας στις πρώτες θέσεις δημοφιλίας στο iTunes.

Ταινίες περί επιδημιών ήταν..επιδημία την τελευταία (εσχατολογική) 20ετία του περασμένου αιώνα, αρέσουν σταθερά φυσικά στο πάντα έγκυρο στις μεταφράσεις της κοινωνικής αγωνίας είδος του horror και προβλέπεται να κάνουν και νέα εξαργύρωση μόλις με το καλό ηρεμήσουν τα πράγματα με τον κοροναϊό.

Το «Contagion», η παλαιότερη ταινία στις υψηλές θέσεις δημοφιλίας του iTunes (κατακλυσμένες φυσικά από ότι βγήκε...φέτος), ήταν μεγάλη επιτυχία, κριτικά και εισπρακτικά, στην χρονιά της, υπερβαίνοντας τα 130 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ είχε κάνει την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ της Βενετίας.

Άλλες ταινίες πάντως που μπορεί κανείς να δει, πέραν των κλασικών «12 Πιθήκων», του franchise των 28 Ημερών και Εβδομάδων και πανδημικά ασόβαρων Resident Evil και εντελώς ανεδαφικών μιμήσεων «REC» τύπου «Quarantine», είναι το γνωστό «Outbreak» (ε.τ. «Ξέσπασμα») του 1995 με τον Ντάστν Χόφμαν και το, δυσεύρετο μα έξοχο, «Variola Vera» του Γκόραν Μάρκοβιτς από το 1982, που εξιστορεί και μια αληθινή ιστορία επιδημίας ευλογιάς στην Γιουγκοσλαβία της δεκαετίας του '70.