11:48
4/4

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ξανασυναντά τον Χιου Λόρι στο «Catch-22»

Το απολαυστικό βιβλίο του Χέλερ είχε γίνει κινηματογραφική ταινία το 1970 από τον Μάικ Νίκολς και τώρα ο Κλούνεϊ το μετατρέπει σε μίνι σειρά 6 επεισοδίων για το Hulu.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Πριν καιρό γράφαμε για την προσπάθεια που κάνει ο Τζορτζ Κλούνεϊ, μέσω της εταιρίας παραγωγής του, να μεταφέρει στην τηλεόραση το σατιρικό βιβλίο του Τζόζεφ Χέλερ, «Catch-22». Ο Κλούνεϊ σκόπευε να αναλάβει βασικό ρόλο και σκηνοθεσία και ενώ τα είχε βρει με τη Paramount, το project δεν έπαιρνε οριστικά το πράσινο φως καθώς δεν είχε βρει τηλεοπτική «στέγη». Αυτό συνέβη πρόσφατα, αφού το γνωστό αμερικανικό δίκτυο Hulu ανακοίνωσε πως θα προβάλει τη σειρά, θέλοντας να προσθέσει στο οπλοστάσιό του άλλον ένα τίτλο που προέρχεται από σπουδαίο βιβλίο, μετά το «The Handmaid’s Tale».

Το ανατρεπτικό βιβλίο του Χέλερ κυκλοφόρησε το 1961 και παρουσίαζε τις περιπέτειες μιας φανταστικής στρατιωτικής μονάδας των ΗΠΑ στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφήνοντας έξω ιστορίες ηρωισμού και αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους της ομάδας έψαχναν τρόπους να αποφύγουν αποστολές που έμοιαζαν ως σίγουρη αυτοκτονία. Ο τίτλος του παραπέμπει στον παράδοξο ύφαλο που σκόνταυαν τα μέλη της μοίρας που ήθελαν να πάρουν απαλλαγή και να μην πιλοτάρουν στρατιωτικά αεροπλάνα, καθώς ενώ όποιο μέλος της συγκεκριμένης αποστολής μπορούσε να ισχυριστεί αδυναμία και να το πετύχει, υπήρχε ο γενικότερος στρατιωτικός κανονισμός που υπαγόρευε πως όποιο μέλος θεωρούσε πως δεν θα ήταν αρκετά ασφαλές να πετάξει, αυτόματα θεωρούνταν πως σκέφτονταν λογικά και έτσι μπορούσε να πετάξει.

Ο τίτλος χρησιμοποιείται ως σήμερα σε παραδείγματα αντικρουόμενων κανονισμών που δημιουργούν αδιέξοδο, ενώ 9 χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου έγινε και η κινηματογραφική του μεταφορά από τον Μάικ Νίκολς, με τον Άλαν Άρκιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν που θα έχει και ο Κλούνεϊ στην τωρινή μεταφορά. Ο Κλούνεϊ είχε συμμετοχή κατα το παρελθόν σε ταινία που σατίριζε το στρατιωτικό περιβάλλον, τους «Οι Άντρες που Κοιτούν Επίμονα Κατσίκες», μόνο που εδώ η εμπλοκή του θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το «Catch-22» θα ξεκινήσει γυρίσματα σύντομα για να προβληθεί μέσα στο 2018, ως μίνι σειρά 6 επεισοδίων και φαίνεται πως έκλεισε τα ονόματα των πρωταγωνιστών του. Πέρα από τον Κλούνεϊ, η παραγωγή ανακοίνωσε χθες τη συμμετοχή του «Dr. House» Χιου Λόρι, ο οποίος θα ξανασυναντηθεί με τον Κλούνεϊ λίγα χρόνια μετά το «Tommorowland». Μαζί τους θα παίζει και ο Κρίστοφερ Άμποτ («Girls») που φέτος θα τον δούμε και στο «First Man» του Ντέμιαν Σαζέλ. Το βιβλίο θα προσαρμόσουν οι Λουκ Ντέιβις («Lion») και Ντέιβιντ Μίτσοντ («War Machine»), ενώ για την προηγούμενη εμφάνιση του Κλούνεϊ σε σειρά πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω στα 90ς και το «ER».