Ο Ολιβιέ Ασαγιάς αποκαλύπτει πως η «Μελαγχολία» έχασε τον Χρυσό Φοίνικα εξαιτίας του Λαρς Φον Τρίερ - cinemagazine.gr
13:34
1/6

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς αποκαλύπτει πως η «Μελαγχολία» έχασε τον Χρυσό Φοίνικα εξαιτίας του Λαρς Φον Τρίερ

Η προβοκατόρικη στάση και η περιβόητη «κατανόηση» του Τρίερ στον Χίτλερ, του κόστισαν τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα στην καριέρα του.

Από τον Πάνο Γκένα

Το 2011 το υπαρξιακό έπος «Το Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ έφυγε από την Κρουαζέτ με τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ η υπαρξιακή αγωνία της «Μελαγχολίας» χάρισε ένα άξιο βραβείο ερμηνείας στην Κίρστεν Ντανστ. Σχεδόν 10 χρόνια μετά, μαθαίνουμε πως η ταινία του Λαρς Φον Τρίερ προοριζόταν για το μεγάλο βραβείο των Καννών.

Ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Ασαγιάς, μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού εκείνη την χρονιά με Πρόεδρο τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, εξομολογήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην γαλλική Liberation πως αρχικά μόνο εκείνος και ο Τζουντ Λο από την επιτροπή εισηγήθηκαν το «Δέντρο της Ζωής» για τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ η πλειοψηφία επιθυμούσε την «Μελαγχολία» (η επιτροπή αποτελούνταν επίσης από τις/τους Ούμα Θέρμαν, Μαρτίνα Γκουσμάν, Λιν Ούλμαν, Νανσούν Σι, Μαχάματ-Σαλέχ Χαρούν, Τζονι Το).

Ο Ασαγιάς δεν ήταν αρνητικός σε μία ενδεχόμενη νίκη της «Μελαγχολίας» («είναι ένα θαυμάσιο φιλμ», όπως δηλώνει), αλλά την απόφαση έκρινε τελικά η περιβόητη συνέντευξη τύπου της ταινίας στην οποία ο Τρίερ είχε δηλώσει πως «συμπάσχει λίγο με τον Χίτλερ» αποκαλώντας μάλιστα τον εαυτό του ναζί. Το 2011 οι συγκεκριμένες δηλώσεις είχαν εξαγριώσει τους ιθύνοντες των Καννών με αποτέλεσμα να ανακυρήξουν τον Τρίερ persona non grata (πρόσωπο όχι ευπρόσδεκτο) στο Φεστιβάλ.

«Η θέση μου ήταν να δηλώσω πως δεν βρισκόμουν στην επιτροπή ως ηθικός κριτής και πως η "Μελαγχολία" ήταν υπέροχη», τονίζει ο Ασαγιάς στην συνέντευξή του και καταλήγει πως «ο λόγος για τον οποίο άλλαξαν γνώμη τα υπόλοιπα μέλη και συμφώνησαν μαζί μας [σ.τ.σ. εννοεί μαζί με τον Τζουντ Λο] ήταν επειδή είχαν χάσει την αγαπημένη τους επιλογή».

Ο Λαρς Φον Τρίερ επέστρεψε στις Κάννες το 2018 με το «Σπίτι που Έχτισε ο Τζακ» (ταινία που προβλήθηκε Εκτός Διαγωνιστικού). Η μακρά κινηματογραφική παράδοσή του με τις Κάννες ξεκίνησε από το 1984 με την ταινία του «Το Στοιχείο του Εγκλήματος», η οποία μάλιστα κέρδισε το Βραβείο Τεχνικής. Έκτοτε άλλες οχτώ ταινίες του διαγωνίστηκαν στις Κάννες και το 2000 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα με το «Χορεύοντας στο Σκοτάδι».

Τόσο το «Δέντρο της Ζωής», όσο και η «Μελαγχολία» βρέθηκαν στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας 2010-2019, σύμφωνα με τους συντάκτες του Σινεμά cinemagazine.gr. Διαβάστε περισσσότερα στο άρθρο: Το cinemagazine ψηφίζει τις 100 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας 2010-2019.