Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το... ακυρωμένο πρόγραμμα των Καννών - cinemagazine.gr
12:06
29/5

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το... ακυρωμένο πρόγραμμα των Καννών

Ίσως φαίνεται παράλογο ή ματαιόδοξο, δεν είναι όμως έτσι (ακριβώς), μιας και ο χαρακτηρισμός της επίσημης επιλογής στο σπουδαίο Φεστιβάλ αποτελεί υπολογίσιμο εύσημο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δεν είναι μικρό πράγμα να συμμετέχεις στο Φεστιβάλ των Καννών. Ως εκ τούτου, παρότι η επιδημία είχε άλλη γνώμη για την τέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, την ερχόμενη εβδομάδα, όπως από καιρό έχει προαναγγελθεί, οι Πιερ Λεσκίρ και Τιερί Φρεμό θα ανακοινώσουν τις ταινίες που...δεν θα παιχθούν φέτος στη νότια Γαλλία. Ο χαρακτηρισμός της «επίσημης επιλογής», για το κυρίως πρόγραμμα ή τα παράλληλα (Εβδομάδα Κριτικής, Ένα Κάποιο Βλέμμα) δεν είναι μικρό πράγμα και εξακολουθεί να σημαίνει κάτι για την «ζωή» της ταινίας στο κύκλωμα της διανομής. 

Ανάμεσά τους το «French Dispatch» του Γουές Άντερσον (που πάει προς Τορόντο μεριά), το «Comes Morning» της Ναόμι Καουάσε, το «John and the Hole» του Πασκουάλ Σίστο, το «Slalom» της Σαρλίν Φαβιέ. Κάμποσες ταινίες πάντως, όπως έχει ήδη δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Φρεμό, έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν οι δημιουργοί τους, να ξαναβρεθούν στις τάξεις της επόμενης διοργάνωσης, το 2021. Έτσι, η «Annette» του Λεό Καράξ, με τον Ανταμ Ντράιβερ και την Μαριόν Κοτγιάρ, καθώς και το «On a Clear Half Morning» του Μπρούνο Ντιμόν, πάνε για του χρόνου.

Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή για τα φεστιβάλ παραμένει ρευστό, με την Βενετία να παραμένει ορισμένη για τις αρχές του Σεπτεμβρίου ενώ τις ημερομηνίες του διατηρεί για την ώρα και το φεστιβάλ του Τορόντο (10-20 Σεπτεμβρίου).