Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ, Λόουτς και Ντολάν! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών Καννών - cinemagazine.gr
11:25
18/4

Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ, Λόουτς και Ντολάν! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών Καννών

Αυτό τον Φοίνικα ποιος θα τον πάρει;

Από τους Π. Γκένα, Κ. Θεοδοσόπουλο, Τ. Μελεμενίδη, Ν. Σάκκα

Από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και τον Ξαβιέ Ντολάν μέχρι τους αδερφούς Νταρντέν και τον Κεν Λόουτς, το φετινό Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσε 19 τίτλους για το επίσημο Διαγωνιστικό, καλύπτοντας ένα κινηματογραφικό εύρος που ορίζουν οι «συνήθεις ύποπτοι» του Φεστιβάλ.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκιούρ μαζί με τον τον Διευθυντή Τιερί Φρεμό, ανακοίνωσαν το φετινό πρόγραμμα τιμώντας αρχικά την Ανιές Βαρντά, τη νονά της Νουβέλ Βαγκ, που αποτελεί και την έμπνευση για τη φετινή αφίσα. Στη συνέχεια ο Λεσκιούρ μίλησε για την περσινή επιτυχία του Σπάικ Λι που κέρδισε το Μέγα Βραβείο στις Κάννες με το «BlackKklansman» και έφτασε φέτος στο Όσκαρ Σεναρίου, αλλά και για την εμπορική απήχηση του «Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου» στα γαλλικά ταμεία, σχόλια που αφορούσαν λογικά τη σύγκριση του Φεστιβάλ με εκείνο της Βενετίας το οποίο απειλεί τελευταία τις Κάννες σε αίγλη και (οσκαρικούς) τίτλους.

Το σίγουρο είναι πως η «κόντρα» με τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Netflix συνεχίζεται, αφού το επιχειρηματικό μοντέλο της πλατφόρμας έρχεται σε σύγκρουση με τους κανονισμούς του Φεστιβάλ. «Πριν από χρόνια είχαμε δυο ταινίες του Netflix στο Διαγωνιστικό, το έχουμε συζητήσει ξανά. Η επιχειρηματική πολιτική του Netflix σχετικά με την προβολή των ταινιών του αποκλειστικά στην πλατφόρμα δεν συνάδει με το Φεστιβάλ», δήλωσε ο Φρεμό.

Η ταινία του Τζιμ Τζάρμους «The Dead Don’t Die» σηκώνει την αυλαία, ενώ δυνατοί τίτλοι όπως ο νέος Ταραντίνο («Κάποτε στο Χόλιγουντ») ή ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα (με το γαλλόφωνο «Η Αλήθεια») απουσιάζουν τελικά από την Επίσημη Επιλογή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το Φεστιβάλ δεν μπορεί να ανακοινώσει - όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια - επιπλέον τίτλους τις επόμενες εβδομάδες.

Στα καλά νέα του Φεστιβάλ η επιλογή της μικρού μήκους ταινίας «The Distance between us and the Stars» του Βασίλη Κεκάτου στο Επίσημο Διαγωνιστικό. Μετά την επιτυχημένη πορεία της περσινής ταινίας του «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» στα Φεστιβάλ του Λοκάρνου, Σάντανς, Νύχτες Πρεμιέρας (βραβεία Ανδρικής Ερμηνείας για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και Β' Καλύτερης Ταινίας) ο Βασίλης Κεκάτος επιστρέφει και κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό τμήμα των Καννών. Το Διαγωνιστικό αποτελείται από 11 ταινίες (9 μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ και μία κινουμένων σχεδίων) και ο αριθμός των καταθέσεων ξεπέρασε φέτος τις 4000 μικρού μήκους (συγκεκριμένα 4240). Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής θα είναι η σκηνοθέτιδα Κλερ Ντενί.

Συνολικά το πρόγραμμα αποτελείται από 56 ταινίες και οι γυναίκες δημιουργοί αντιπροσωπεύονται από 13 τίτλους. Φέτος η Τελετή Έναρξης θα προβληθεί σε 400 κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας (όχι όμως και η ταινία του Τζάρμους!) και μετά την περσινή δοκιμή, οι προβολές για τον Τύπο θα συνεχίσουν να γίνονται παράλληλα με τις επίσημες πρεμιέρες και όχι νωρίτερα.

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 14-25 Μαΐου και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

Επίσημο Διαγωνιστικό

The Dead Don’t Die - Τζιμ Τζάρμους (Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ, διαβάστε παρακάτω)

Pain and Glory - Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ετοιμάζει το δικό του «8½» και ξανασυναντά δυο αγαπημένους πρωταγωνιστές, την Πενέλοπε Κρουζ και τον Αντόνιο Μπαντέρας. Μετά το αλέγρο «Δεν Κρατιέμαι», το αταξινόμητο «Δέρμα που Κατοικώ» και την εσωστρεφή «Julieta», ο άνθρωπος που μας χάρισε τα «Ψηλά Τακούνια» και το «Όλα για τη Μητέρα μου» επιστρέφει με ένα κινηματογραφικό σχέδιο προσωπικό, μα τόσο οικείο. Το 21ο κινηματογραφικό βήμα του ακολουθεί μία σειρά από «συναντήσεις, φυσικές ή αναμνήσεις, ενός σκηνοθέτη που βρίσκεται στο λυκόφως του». Κι αν η παραπάνω σύνοψη σας θυμίζει το «8 1/2» του Φελίνι, είναι γιατί ο Αλμοδόβαρ θα εξερευνήσει τη δημιουργία, κινηματογραφική και θεατρική, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καλλιτέχνης στο να ξεχωρίσει την Τέχνη από την προσωπική ζωή. Λέτε φέτος να είναι η χρονιά του;

The Traitor - Μάρκο Μπελόκιο

O βετεράνος Ιταλός δημιουργός των «Γροθιές στις Τσέπες» και «Κρυφή Ερωμένη», επιστρέφει στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών με μια βιογραφία του Τομάζο Μπουσκέτα, του πρώτου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Κόζα Νόστρα, που αποφάσισε να σπάσει την σιωπή του και να γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας.

Matthias and Maxime - Ξαβιέ Ντολάν

Ο Ντολάν (Μέγα Βραβείο στις Κάννες με το «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου») επιστρέφει στις Κάννες και στη γενέτειρά του, το Κεμπέκ, για ένα φιλμ που σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι μια ανάμιξη της αισθητικής του «Ο Τομ στη Φάρμα» και του πνεύματος του «Mommy». Το  «Matthias & Maxime» θα έχει ως πρωταγωνιστές δυο άνδρες που βρίσκονται κοντά στα 30, γυρίστηκε στη γαλλική γλώσσα με τον σκηνοθέτη (που πάτησε πλέον τα 30) να κρατά έναν από τους δυο βασικούς ρόλους – ο δεύτερος ανήκει στον πρωτάρη, για το ντολανικό σύμπαν, Γκαμπριέλ Ντ' Αλμέιντα Φρέιτας.

The Wild Goose Lake - Ντιάο Γινάν

Ο (ανέλπιστα) βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο το 2014 για το «Black Coal, Thin Ice» έρχεται στο διαγωνιστικό των Καννών με την τέταρτη ταινία του. Η πλοκή επικεντρώνεται γύρω από έναν κυνηγημένο γκάνγκστερ έτοιμο να θυσιάσει τα πάντα και την αναπάντεχη γνωριμία του με μια γυναίκα διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να πάρει πίσω την ελευθερία της.

Parasite - Μπονγκ Τζουν Χο 

Ο νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν Χο κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του, μετά τις επιτυχίες που είχε μέσα σε αυτήν («The Host», «Mother»), αναλαμβάνοντας το διεθνές αλληγορικό θρίλερ «Snowpiercer» το 2013, ενώ το 2017 υπέγραψε το «Okja», μια από τις ταινίες του Netflix που προβλήθηκαν στις Κάννες εκείνη τη χρονιά. Δυο χρόνια μετά, επιστρέφει στην πατρίδα του για μια ταινία μυστηρίου που τον ξαναφέρνει στην Κρουαζέτ. 

Oh Mercy! - Αρνό Ντεπλεσέν

Η έκτη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα για τον σχεδόν μόνιμο επισκέπτη των Καννών Αρνό Ντεπλεσέν («Μια Νύχτα Χριστουγέννων», «Τα Χρυσά μας Χρόνια»), τον φέρνει στο είδος του αστυνομικου δράματος που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία η οποία συνέβη στη μικρή πόλη του Ρουμπέ, από όπου κατάγεται. Θα είναι περίεργο το ότι μετά από χρόνια δε θα δούμε τον μόνιμο πρωταγωνιστή του, Ματιέ Αμαλρίκ, αντιθέτως οι Λέα Σεϊντού, Σάρα Φορεστιέ και Αντουάν Ρεϊναρτζ («120 ΒPM») κρατούν τους βασικούς ρόλους.

The Young Ahmed - Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν

Οι αδερφοί Νταρντέν των δυο Χρυσών Φοινίκων επιστρέφουν στην Κρουαζέτ με το «Ahmed», ταινία που ξεκινά μεν από το γνωστό πεδίο κοινωνικού ρεαλισμού στο οποίο έχουν αριστεύσει αλλά μπορεί να αποδειχθεί η πιο αμφιλεγόμενη δημιουργία τους. Επίκεντρο της ταινίας είναι η ιστορία ενός Βέλγου έφηβου που αποφασίζει να δολοφονήσει έναν καθηγητή του, μετά από μία ριζοσπαστική «ανάγνωση» του Κορανίου.

Atlantique - Ματί Ντιόπ

Η πρώτη μεγάλου μήκους της Ματί Ντιόπ από τη Σενεγάλη αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την Αφρική στο φετινό διαγωνιστικό. Η Ντιόπ, πρωταγωνίστρια στο «35 Σφηνάκια Ρούμι» της Κλερ Ντενί, φαίνεται να δοκιμάζει εδώ μια διευρυμένη εκδοχή του επίσης δικού της «Atlantiques», του προ δεκαετίας μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της με θέμα την οδύσσεια μιας ομάδας Σενεγαλέζων μεταναστών που παλεύουν με τα κύματα με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Little Joe - Τζέσικα Χάουσνερ

Η Άλις δημιουργεί ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό, αξιοσημείωτης ομορφιάς αλλά και θεραπευτικής αξίας. Θα δωρίσει ένα από αυτά στον γιο της μόνο που σύντομα θα της γεννηθούν υποψίες ότι η δημιουργία της δεν είναι εντελώς αβλαβής. Πρώτη είσοδος και για την Τζέσικα Τζέσικα Χάουσνερ («Προσκύνημα στη Λούρδη», «Τρελή Αγάπη») στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ με ένα φιλμ που φαίνεται να διαθέτει τις προδιαγραφές ενός ελκυστικού sci-fi θρίλερ.

Les Miserables - Λαντζ Λι

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Γάλλος σκηνοθέτης Λαντζ Λι ρίχνεται με τη μία στα βαθιά με μια μεγάλου μήκους εκδοχή του βραβευμένου ομώνυμου μικρού μήκους που παρουσίασε προ διετίας στο διεθνές φεστιβαλικό κύκλωμα. Τα «εκρηκτικά» παρισινά προάστια και οι συμμορίες τους μπαίνουν εδώ σε πρώτο πλάνο, με τον Λι να αντλεί έμπνευση από τις ταραχές του 2005 και να τοποθετεί την πλοκή στο Μονφερμέιγ, εκεί ακριβώς που εκτυλίσσονται και οι «Άθλιοι» του Ουγκό.

Sorry We Missed You -  Κεν Λόουτς

Ένας από τους ελάχιστους που έχουν την τιμή να διατηρούν δύο Χρυσούς Φοίνικες στο παλμαρέ τους, ο Κεν Λόουτς επιστρέφει στην πάντα φιλόξενη για εκείνον Κρουαζέτ τρία χρόνια μετά τον θρίαμβο του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ». Η νέα του ταινία, το σενάριο της οποίας υπογράφει και πάλι ο Πολ Λάβερτι, αφορά στη δύσκολη καθημερινότητα ενός σκληρά εργαζόμενου διανομέα και της συζύγου του και όπως είναι λογικό, αναμένεται να κινηθεί στο γνώριμο ύφος του κοινωνικού ρεαλισμού που ο Βρετανός δημιουργός μας έχει συνηθίσει.

Bacurau -  Κλέμπερ Μεντόζα Φίλιο & Χουλιάνο Ντορνέλες

Ο Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου του υπέροχου «Aquarius» αλλά και των αξιομνημόνευτων «Ήχων της Γειτονιάς» μπορεί να ετοιμάζεται και επισήμως για τη δεύτερη παρουσία του στο διαγωνιστικό των Καννών. Στο «Barucau» συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του στην παραγωγή Ζουλιάνο Ντορνέλες, και σύμφωνα με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό πρόκειται για ένα «πολύ πολιτικό φιλμ». Αναφορικά με την πλοκή πάντως, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες το θέλουν να κινείται στα όρια του τρόμου με ήρωα έναν ντοκιμαντερίστα που έρχεται αντιμέτωπος με όσα σκοτεινά μυστικά κρύβουν οι κάτοικοι ενός απομονωμένου χωριού της Βραζιλίας.

A Hidden Life - Τέρενς Μάλικ

Είκοσι χρόνια μετά τη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» ο Μάλικ επισκέπτεται ξανά τα χαρακώματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και κάνει πρεμιέρα στις Κάννες οχτώ χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του «Δέντρου της Ζωής». Η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία ενός πραγματικού προσώπου, του Αυστριακού Φραντς Γαιγκερσταίτερ, ενός αντιρρησία συνείδησης που αρνήθηκε να καταταχθεί στον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου και θανατώθηκε στα 36 του γι' αυτή την απόφαση. Πρωταγωνιστούν οι Όγκουστ Ντιλ (που θυμόμαστε σε μικρό ρόλο από τους «Αδωξους Μπάσταρδους»), Βάλερι Πάκνερ και ο Ματίας Σένερτς («Σώμα με Σώμα», «Μοσχαροκεφαλή»). Πλάι τους οι αδικοχαμένοι Μίκαελ Νίκβιστ («Το Κορίτσι με το Τατουάζ») και Μπρούνο Γκανζ («Τα Φτερά του Έρωτα», «Η Πτώση») σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις τους στη μεγάλη οθόνη.

It Must be Heaven - Έλια Σουλεϊμάν

Ο Ελία Σουλεϊμάν, κεντρικός χαρακτήρας και αφηγητής του «It Must Be Heaven», δραπετεύει από την Παλαιστίνη αναζητώντας μια εναλλακτική πατρίδα σε ένα φιλμ που εξερευνά με χιούμορ και ευαισθησία τις έννοιες της ταυτότητας και της εθνικής συνείδησης.

The Whistlers - Κορνέλιου Πορουμπόιου

Εξέχον μέλος του ρουμάνικου νέου κύματος, ο Κορνέλιου Πορουμπόιου συμμετέχει για πρώτη φορά στο Επίσημο Διαγωνιστικό των Καννών με το «The Whistlers», ένα φιλμ νουάρ του οποίου οι ελάχιστες πληροφορίες που διαθέτουμε μιλάνε για μια ιστορία εγκλήματος, προδοσίας και θανατηφόρων γυναικών.

Portrait de la Jeune Fille En Feu - Σελίν Σιαμά

Σε ένα απομονωμένο νησί της Βρετάνης στο τέλος του 18ου αιώνα, μια γυναίκα ζωγράφος είναι υποχρεωμένη να ζωγραφίσει ένα πορτρέτο για τον επικείμενο γάμο μιας νεαρής γυναίκας. Η Σελίν Σιαμά του «Tomboy» υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τις Βαλέρια Γκολίνο και Αντέλ Ενέλ.

Frankie - Άιρα Σακς

Ο Άιρα Σακς επισκέπτεται για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Καννών με το «Frankie», μια ταινία για τις τρεις γενιές μιας οικογένειας που κατά την διάρκεια των διακοπών της στη Σίντρα της Πορτογαλίας έρχεται αντιμέτωπη με μια εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή των μελών της. Πρωταγωνιστούν οι Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπρένταν Γκλίσον, Γκρεγκ Κινίαρ και Μαρίζα Τομέι.

Sibyl - Ζιστίν Τριέτ

Πρώτη εμφάνιση στο Διαγωνιστικό των Καννών για την Ζουστίν Τριέ («Victoria») που κρατά ξανά ως πρωταγωνίστρια την πρόσφατα αφηχθείσα στην Ελλάδα, Βιρζινί Εφιρά, στο ρόλο της Σιμπίλ, μιας ψυχαναλύτριας που θέλει να επιστρέψει στην πρώτη της αγάπη, το γράψιμο. Αυτό συμβαίνει την περίοδο που η νέα της πελάτισσα (Αντέλ Εξαρχόπουλος), μια ανερχόμενη ηθοποιός, της παρέχει εξομολογήσεις για την προσωπική της ζωή που είναι πολύ ελκυστικές ως πρωτογενές υλικό για το βιβλίο της, με αποτέλεσμα η σχέση των δύο να φτάσει στα όρια της εμμονής.

Πρεμιέρα

The Dead Don’t Die - Τζιμ Τζάρμους

Ο Τζιμ Τζάρμους συγκεντρώνει το «μεγαλύτερο ζόμπι καστ που έγινε ποτέ», όπως μας ενημερώνει η αφίσα, και ανοίγει αυλαία στο Φεστιβάλ με το «The Dead Don't Die» στις 14 Μαΐου.

Ο 65χρονος Τζάρμους ετοίμασε μία κωμωδία με ζόμπι και μάζεψε τους συνήθεις υπόπτους για να τον βοηθήσουν στο νέο του σχέδιο. Το καστ περιλαμβάνει τον Μπιλ Μάρεϊ φυσικά, την Τίλντα Σουίντον, τον Άνταμ Ντράιβερ, την Κλοέ Σεβινί, τον Στιβ Μπουσέμι, τον Ντάνι Γκλόβερ, τη Ρόζι Περέζ, τον Ίγκι Ποπ, τον Τομ Γουέιτς και τη Σάρα Ντράιβερ, ενώ στον κλασικό αυτό τζαρμουσικό θίασο των νεκροζώντανων προστίθεται και οι νεοφερμένες Σελένα Γκόμεζ και Ρόζι Περέζ.

Ο Τζάρμους είχε κερδίσει τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ το 1984 με το «Stranger Than Paradise» και έκτοτε έχει επισκεφθεί το Φεστιβάλ άλλες 10 φορές με πιο πρόσφατη το «Πάτερσον» (Διεθνές Διαγωνιστικό) το 2016.

Ένα Κάποιο Βλέμμα

Από τον Λίβανο στην παγκόσμια αναγνώριση. Η Ναντίν Λαμπακί, σκηνοθέτιδα των ταινιών «Καπερναούμ» (2018), «Όταν Θέλουν οι Γυναίκες» (2011) και «Caramel» (2007), θα διαδεχθεί τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο στη θέση της Προέδρου του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο προσεχές Φεστιβάλ Καννών. Σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και ηθοποιός, η Ναντίν Λαμπακί έχει πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα όλων των ταινιών της στην Κρουαζέτ, ενώ πριν από ένα χρόνο κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής για το «Καπερναούμ».

Οι ταινίες του τμήματος
Vida Invisivel (Invisible Life) - Karim Aïnouz
Dylda (Beanpole) - Kantemir Balagov
Les Hirondelles De Kaboul (The Swallows of Kabul) - Zabou Breitman & Eléa Gobé Mévellec
La Femme De Mon Frere (A Brother’s Love) - Monia Chokri
The Climb - Michael Covino
Jeanne (Joan of Arc) - Bruno Dumont
O Que Arde (A sun that never sets) - Olivier Laxe
Chambe 212 - Christophe Honoré
Port Authority - Danielle Lessovitz
Papicha - Mounia Meddour
Zhuo Ren Mi Mi - Midi Z
Liberté - Albert Serra
Bull - Annie Silverstein
Liu Yu Tian (Summer of Changsha) - Zu Feng
Evge - Nariman Aliev

Εκτός Διαγωνιστικού

Στις φετινές προβολές Εκτός Διαγωνιστικού οι Κάννες «ανοίγουν» στον κόσμο της μουσικής, της τηλεόρασης και του ποδοσφαίρου! 

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Κλοντ Λελούς («Une Homme et Une Femme», 1966) θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του «The Best Years of a Life», ο εξαιρετικός ντοκιμαντερίστας (και βραβευμένος με Όσκαρ για  την «Amy») Άσιφ Καπάντια θα μπει στην κινηματογραφική σέντρα με το «Diego Maradona», το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τον θρυλικό Αργεντίνο ποδοσφαιριστή, ο «φεστιβαλικός δαίμονας» Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν θα προβάλει στις Κάννες επεισόδια από το τηλεοπτικό «Too Old To Die Young» και ο Ντέξτερ Φλέτσερ μετά το «Bohemian Rhapsody» θα παρουσιάσει το «μιούζικαλ φαντασίας» για τη ζωή του Έλτον Τζον «Rocketman».

Αναλυτικά οι ταινίες του τμήματος
Too Old To Die Young – Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν (επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς)
Diego Maradona - Άσιφ Καπάντια
La Belle Epoque - Νίκολας Μπεντός
Rocketman - Ντέξτερ Φλέτσερ

Ειδικές Προβολές

Share - Pippa Bianco
For Sama - Waad Al Kateab & Edward Watts
Family Romance, LLC. - Werner Herzog
Tommaso - Abel Ferrara
Être Vivant Et Le Savoir - Alain Cavalier

Μεταμεσονύκτιες Προβολές:

The Gangster, The Cop, The Devil - Lee Won-Tae

Η Κριτική Επιτροπή του Επίσημου Διαγωνιστικού

Ο δυο φορές - και μάλιστα σερί - βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Επίσημου Διαγωνιστικού και ο πρώτος μεξικανός που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση στην ιστορία του Φεστιβάλ. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Ινιάριτου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις Κάννες με το «Χαμένες Αγάπες» το 2000 στην Εβδομάδα Κριτικής, κέρδισε το Μέγα Βραβείο και στη συνέχεια διεκδίκησε Όσκαρ Ξενόγλωσσης. Το 2006 επέστρεψε στο Φεστιβάλ με το «Βαβέλ» (7 υποψηφιότητες για Όσκαρ) και το 2010 με το αμφιλεγόμενο «Biutiful», που απέσπασε το Βραβείο ερμηνείας για τον Χαβιέ Μπαρδέμ. Πριν λίγα χρόνια (2017) το Φεστιβάλ είχε φιλοξενήσει τη φιλόδοξη καλλιτεχνική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας «Carne y Arena» του σκηνοθέτη (για το οποίο παρέλαβε ένα τιμητικό, ειδικό Όσκαρ).

«Οι Κάννες είναι ένα φεστιβάλ πολύ σημαντικό για 'μένα, ήδη από το ξεκίνημα της καριέρας μου. Είμαι ταπεινός και παράλληλα ενθουσιασμένος που επιστρέφω αυτή τη χρονιά με την τεράστια τιμή να προεδρεύσω στην επιτροπή. Ο κινηματογράφος ρέει στις φλέβες του πλανήτη και αυτό το φεστιβάλ είναι η καρδιά του. Εμείς της επιτροπής θα έχουμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε νέα, εξαιρετική δουλειά από σκηνοθέτες όλου του κόσμου. Είναι μία αληθινή απόλαυση και ευθύνη που θα φέρουμε εις πέρας με πάθος και αφοσίωση», δήλωσε ο Ινιάριτου.

Ο Τιερί Φρεμό δήλωσε πως η επιλογή των μελών της Κριτικής Επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και αναμένεται σχετική ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα.

Η αφίσα του φεστιβάλ

Η πρωτοπόρος Ανιές Βαρντά, η νονά της Νουβέλ Βαγκ, έφυγε από τη ζωή πριν λίγες εβδομάδες, αλλά το δημιουργικό της φως σίγουρα θα συνεχίσει να εμπνέει γενιές κινηματογραφιστών και σινεφίλ. Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκε το Φεστιβάλ Καννών και αποφάσισε να τιμήσει στο φετινό πόστερ του μία δημιουργό που που με τη σειρά της είχε τιμήσει το γαλλικό σινεμά και το Φεστιβάλ όλα τα χρόνια της καριέρας της.

Η φωτογραφία της αφίσας, τραβηγμένη τον Αύγουστο του 1954 στη γειτονιά Σέτε της νότιας Γαλλίας, είναι από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας της Βαρντά «Pointe Courte» με πρωταγωνιστές τη Σίλβια Μονφόρντ και τον Φιλίπ Νουαρέ. 

Η Βαρντά συνέδεσε το όνομά της με το Φεστιβάλ Καννών ήδη από το ντεμπούτο της. Το «Pointe Courte» προβλήθηκε εκεί το 1955, ενώ στα 65 χρόνια καριέρας παρουσίασε 13 φορές ταινία της στο Επίσημο Πρόγραμμα, το 2005 ήταν μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού και το 2013 της επιτροπής για τη Χρυσή Κάμερα. Όταν παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα το 2015 δήλωσε πως «η ανθεκτικότητα και η αντοχή είναι προτιμότερα από τις τιμές» και αφιέρωσε το βραβείο σε όλους τους «θαρραλέους και ευρηματικοόυς κινηματογραφιστές, αυτούς που δημιουργούν αυθεντικό σινεμά, μυθοπλασίας ή τεκμηρίωσης, που δεν είναι στο προσκήνιο αλλά συνεχίζουν».

Avant-garde, δημοφιλής, οικεία και οικουμενική, αυτή η πυραμιδοειδής σύνθεση της φετινής αφίσας είναι μία εικόνα αισιοδοξίας και έμπνευσης.

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 - 25 Μαΐου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ, Λόουτς και Ντολάν! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών Καννών
  • Αλμοδόβαρ, Νταρντέν, Μάλικ, Λόουτς και Ντολάν! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών Καννών