Ποια μεγάλη οθόνη; Τα Cahiers du cinéma ψηφίζουν το «Twin Peaks: The Return» ως καλύτερη ταινία της δεκαετίας - cinemagazine.gr
18:21
6/12

Ποια μεγάλη οθόνη; Τα Cahiers du cinéma ψηφίζουν το «Twin Peaks: The Return» ως καλύτερη ταινία της δεκαετίας

Το ψήφισαν το 2017, το κάνουν και φέτος. Το 18ωρο έπος του Ντέιβιντ Λιντς είναι για τους γάλλους κριτικούς του θρυλικού περιοδικού ό,τι καλύτερο είδαν αυτή τη δεκαετία. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Από την προηγούμενη εβδομάδα περιμέναμε τη λίστα των Cahiers du Cinéma, του θρυλικού γαλλικού κινηματογραφικού περιοδικού που συνήθως είναι από τα πρώτα μέσα που ανακοινώνουν τελικές λίστες κάθε χρονιάς. Φέτος προχώρησε απευθείας στα καλύτερα της δεκαετίας που κλείνει, συμπεριλαμβάνοντας κάποιες από τις ταινίες που πάτησαν στην κορυφή προηγούμενων χρονιών, επέμεινε όμως πως δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με την ψαλίδα μικρής και μεγάλης οθόνης. 

Αυτό εξάγεται από την απόφαση να ψηφιστεί ως κορυφαίο φιλμ της δεκαετίας ολόκληρος ο τρίτος κύκλος του «Twin Peaks», σκηνοθετημένος όλος από τον Ντέιβιντ Λιντς, σε μια μορφή που απέρριπτε τη συνηθισμένη φόρμα της σειράς και έμοιαζε όντως σαν κάτι ενιαίο. Για το περιοδικό, το «The Return» είναι ένα 18ωρο φιλμ που δε μπορούσε να προβλήθεί συνεχόμενα σε κινηματογραφική αίθουσα, γι' αυτό βρήκε διέξοδο στην τηλεόραση.

Στη δεύτερη θέση ήταν το «Holy Motors» του Λεό Καράξ, που από τη λατρεία που του είχε δείξει το περιοδικό το 2012 καταλαβαίναμε πως μόνο από μια extravagant περίπτωση, όπως αυτή του Λιντς, μπορούσε να χάσει. Για την ιστορία, το περιοδικό δεν έβαλε απλά τις 10 ταινίες που είχε κάθε χρόνο στην κορυφή, καθώς κάποιες από αυτές σαν τα «Άγρια Αγόρια» του Μπερτράν Μαντικό και το «Stranger by the Lake» του Αλέν Γκιροντί δε βρέθηκαν στην τελική δεκάδα. 

Δείτε παρακάτω το tweet που ανέβασαν τα Cahiers πριν λίγες ώρες σχετικά με τη δεκάδα τους: