Βραβεύτηκε στις Κάννες ο Λάνθιμος - cinemagazine.gr
14:15
24/5

Βραβεύτηκε στις Κάννες ο Λάνθιμος

Γιώργος Λάνθιμος
Γιώργος Λάνθιμος
Η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου τιμήθηκε το Σάββατο το βράδυ με το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 62ου Φεστιβάλ Καννών στο οποίο συμμετείχε.
Η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου τιμήθηκε το Σάββατο το βράδυ με το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 62ου Φεστιβάλ Καννών στο οποίο συμμετείχε.

Δέκα χρόνια μετά το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μια ελληνική ταινία βραβεύεται στις Κάννες και μάλιστα σε επίσημο τμήμα του φεστιβάλ. Διότι το «Ένα Κάποιο Βλέμμα» δεν θεωρείται παράλληλο τμήμα, είναι μέρος του επίσημου προγράμματος, έχει τον ίδιο καλλιτεχνικό διευθυντή (τον Τιερί Φρεμό) και περιλαμβάνει ταινίες νέων δημιουργών. 20 ήταν οι φετινές ταινίες, από ισάριθμες χώρες και ο «Κυνόδοντας» μια από αυτές.

Σκληρή, πρωτότυπη, αισθητικά και δραματουργικά άρτια, η ταινία του Λάνθιμου είχε συζητηθεί πάρα πολύ μετά την προβολή της την προηγούμενη Δευτέρα. Κι ενώ στην πρεμιέρα της η αίθουσα δεν ήταν γεμάτη («που να δούμε τώρα ελληνική ταινία» είπαν μάλλον οι ξένοι δημοσιογράφοι) αμέσως μετά η φήμη εξαπλώθηκε και οι πάντες άρχισαν να αναζητούν αυτόν τον «νεαρό Έλληνα που δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά άκουσα στο κοκτέιλ που παρέθεσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προς τιμή του.

Η ταινία του Λάνθιμου που αγοράστηκε από την γαλλική MK2- μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διεθνούς διανομής- δέχεται βροχή προτάσεις για συμμετοχή σε μεγάλα φεστιβάλ (το Τορόντο την εξασφάλισε ήδη) ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων διανομέων. Η βράβευση του «Κυνόδοντα» αποκαλύπτει την δυναμική μιας νέας γενιάς Ελλήνων δημιουργών που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και η οποία πολύ συχνά βρίσκει τις πόρτες των χρηματοδοτήσεων κλειστές. Ασχολούμενοι με θέματα που ελάχιστη σχέση έχουν με την «παραδοσιακή ελληνικότητα», οι σκηνοθέτες αυτοί, ακόμη κι αν δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου ρεύματος, δηλώνουν έντονα την παρουσία τους, συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ και δημιουργούν ένα διαφορετικό πόλο απέναντι από τις εμπορικές ταινίες του συρμού. Αυτό που κάνει τον Λάνθιμο να ξεχωρίζει πάντως είναι η κινηματογραφική του ακρίβεια. Έχει φτιάξει ένα καθαρό θέμα και το έχει τοποθετήσει σε ένα δικό του αυτούσιο κινηματογραφικό σύμπαν, χωρίς να φλυαρεί και χωρίς να χάνει τον στόχο του.

Η φετινή κριτική επιτροπή του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» που είχε πρόεδρο τον Ιταλό σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, (του υπέροχου περσινού «Il Divo») απένειμε δυο ακόμη βραβεία: το δεύτερο στο ρουμάνικο «Αστυνομικός, επίθετο» του Κορνέλιου Πορουμπόιου και το τρίτο, το ονομαζόμενο «ειδικό», το μοίρασε εξ ίσου στις «Περσικές γάτες» του Ιρανού Μπαμάν Γκομπάντι, και στο «Ο πατέρας των παιδιών μου» της Γαλλίδας Μία Χάνσεν-Λαβ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι και οι τρεις αυτές ταινίες είναι εξαιρετικές, πήραν πολύ καλές κριτικές και αγαπήθηκαν από τους εδώ φεστιβαλιστές, γεγονός που κάνει την νίκη του Λάνθιμου ακόμη πιο σημαντική.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Γιώργος Λάνθιμος
  • Κυνόδοντας από έναν  νεαρό Έλληνα που δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα ...