Βίντεο: Αναλύοντας το κακό, αν και βραβευμένο, μοντάζ του «Bohemian Rhapsody» - cinemagazine.gr
13:45
18/3

Βίντεο: Αναλύοντας το κακό, αν και βραβευμένο, μοντάζ του «Bohemian Rhapsody»

Ένα video essay εστιάζει κυρίως σε μια σκηνή της ταινίας ως υπόδειγμα κακού μοντάζ, συνεχίζοντας τη συζήτηση περί της βράβευσης της ταινίας στη συγκεκριμένη κατηγορία. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Λιγότερο από ένας μήνας έχει περάσει από την φετινή απονομή των Όσκαρ και μια από τις βραβεύσεις που εξακολουθεί να συζητιέται είναι αυτή του Καλύτερου Μοντάζ που δόθηκε στο «Bohemian Rhapsody». Τη βράβευση ακολούθησαν βίντεο από την ταινία τις επόμενες μέρες που χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα κακού μοντάζ, με τους υπέρμαχους της ταινίας να υποστηρίζουν ότι ο Τζον Ότμαν έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με το υλικό που είχε.

Το «Bohemian Rhapsody» θα μείνει άλλωστε στην ιστορία ως ταινία χωρίς σκηνοθέτη, καθώς το όνομα του Μπράιαν Σίνγκερ δεν ακούστηκε πουθενά, o ίδιος αποχώρησε από τα γυρίσματα πριν ολοκληρωθούν αφήνοντας αναπάντητες τις κατηγορίες για κακή συμπεριφορά στο γύρισμα αλλά και τη «σκιά» των σκανδάλων που ακολουθούν πια το όνομά του. Το ότι ολοκληρώθηκε και προβλήθηκε η ταινία πιστώθηκε ουσιαστικά στον μοντέρ και η βράβευση του Ότμαν αυτή την παραδοχή εξυπηρετούσε. Πως όμως αισθάνονταν όσοι ψήφιζαν μια ταινία που σε στιγμές μνημονεύεται για το κακό μοντάζ της;

Το παρακάτω βίντεο αναλύει τη σκηνή της πρώτης συνάντησης των Queen με τον μάνατζερ Τζον Ρέιντ, σκηνή που σχολιάστηκε αρνητικά για τον υπερβολικό αριθμό cuts (έχει μεγαλύτερο μέσο όρο και από ταινία του Μάικλ Μπέι σύμφωνα με το βίντεο) που δεν προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που θα έδινε η σκηνή αν μοντάρονταν απλούστερα. Ο video essayist Τόμας Φλάιτ που έφτιαξε αυτή την ανάλυση προτείνει μάλιστα στο τέλος το δικό του μοντάζ ωστέ να κυλά η αφήγηση πιο ομαλά. 

Δείτε παρακάτω το βίντεο: