Ζιλιέτ Μπινός για Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Υπήρξε μεγάλος παραγωγός, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της» - cinemagazine.gr
9:14
8/2

Ζιλιέτ Μπινός για Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Υπήρξε μεγάλος παραγωγός, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της»

Η πρόεδρος της κριτικής της φετινής Μπερλινάλε, σε χθεσινές της δηλώσεις, «ενόχλησε» τους θιασώτες της δημόσιας διαπόμπευσης διατυπώνοντας το αυτονόητο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Σε μια ίσως και εντυπωσιακή με τα σημερινά δεδομένα κίνηση ευρωπαϊκής πίστης σε βασικές αρχές μιας κοινωνίας Δικαίου, η Ζιλιέτ Μπινός πρόταξε χθες χαρακτήρα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πρώην μεγαλοπαραγωγό της βιομηχανίας με τον οποίον η ίδια έχει συνεργαστεί δις στο παρελθόν («Chocolat» και «Άγγλος Ασθενής» όπου και κέρδισε το Όσκαρ).

«Δεν είχα ποτέ προβλήματα μαζί του αν και μπορούσα να διακρίνω πως ο ίδιος αντιμετώπιζε θέματα. Προσπαθώ να μπω στη θέση του, έχει περάσει αρκετά νομίζω, πολλοί άνθρωποι έχουν εκφραστεί εναντίον του, είναι η ώρα της δικαιοσύνης να κάνει τη δουλειά της», συνέχισε η Μπινός στην συνέντευξη τύπου της κριτικής επιτροπής.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία πως δηλώσεις σαν αυτές θα ξεσηκώσουν τη νέα συντεταγμένη θύελλα αντιδράσεων, ιδίως από εκείνους που βρίσκουν στο πρόσωπο της τρέχουσας κατάστασης πέρα από την, ορθή προφανώς, ανάγκη για δικαιοσύνη και μια ευκαιρία να εκφράσουν κατώτερα ένστικτα δημόσιας διαπόμπευσης (όχι ουσιωδώς διαφορετικα από αυτά που καταγγέλουν), γεγονός παραμένει πως η δημόσια τοποθέτηση της Μπινός, ορθολογική και ανθρώπινη, είναι θαρραλέα.

Φυσικά αυτό δεν εξωραΐζει σε καμμία περίπτωση την υπόθεση. Άλλωστε ο πρώην μεγαλοπαραγωγός έχει αντιμετωπίσει κυριολεκτικά δεκάδες περιπτώσεις γυναικών που δημοσίευσαν τις ιστορίες παρενόχλησής τους και βέβαια εκκρεμεί σε βάρος του μια δίκη τον Μάιο για πέντε περιπτώσεις καταγγελιών μη συναινετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.