250 κριτικοί, ακαδημαϊκοί και κινηματογραφιστές ψηφίζουν τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας - cinemagazine.gr
11:49
2/5

250 κριτικοί, ακαδημαϊκοί και κινηματογραφιστές ψηφίζουν τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας

«What a lovely day» θα σκέφτεται σίγουρα ο Τζορτζ Μίλερ, που είδε το «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας 2010-2019.

Από τον Πάνο Γκένα

Μπορεί οι περισσότεροι να περίμεναν τέτοιους είδους λίστες να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη της χρονιάς, το World of the Reel όμως αποφάσισε να τους προλάβει όλους και ζήτησε από 250 κριτικούς κινηματογράφου, ακαδημαϊκούς και κινηματογραφιστές να γράψουν τις πέντε (μόλις!) ταινίες που ξεχώρισαν τη δεκαετία 2010-2019.

Πατώντας τσίτα τα κινηματογραφικά γκάζια για κορυφή, το συναρπαστικό, δημιουργικό παραλήρημα του Τζορτζ Μίλερ «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» κατέκτησε την πρώτη θέση, ενώ το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ, μία ποιητική ματιά στον κύκλο της ζωής, που κινηματογραφικά στέκεται στον αντίποδα του φρενήρους «Mad Max», βρέθηκε στη δεύτερη θέση με εννιά μόνο ψήφους διαφορά.

Το «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» απέσπασε υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ενώ κέρδισε 6 βραβεία - τα περισσότερα της βραδιάς. Μία από τις καλύτερες περιπέτειες δράσης που είδαμε στη μεγάλη οθόνη (ο Έντγκαρ Ράιτ πρόσφατα δήλωσε πως πρόκειται για την καλύτερη action ταινία που έγινε ποτέ), η επιστροφή του «Mad Max» είχε κερδίσει από το 2015 την εκτίμηση των κριτικών.

«Μια υψηλά προσδοκώμενη κινηματογραφική επιστροφή που ανταμείβει και με το παραπάνω την πολυετή αναμονή, ο νέος «Μαντ Μαξ» έρχεται να προσφέρει όχι μόνο μια γλαφυρότατη αποθέωση του σινεμά δράσης, αλλά και ένα ανακουφιστικό αντίδοτο στις άψυχες και ανέμπνευστες παρελάσεις υπερηρώων που προσφέρει εδώ και χρόνια το Χόλιγουντ, κατορθώνοντας μέσα από το χάος και το υπερθέαμα να αναδείξει πανηγυρικά το ανθρώπινο στοιχείο», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Λουκάς Κατσίκας (διαβάστε την κριτική εδώ).

Τη λίστα συμπληρώνουν το οσκαρικό «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς, το «Μεγαλώνοντας» (Boyhood) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «The Social Network» του Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ ο Πολ Τόμας Άντερσον εκπροσωπείται με δυο ταινίες, τα «The Master» και «Αόρατη Κλωστή».

Αναλυτικά η λίστα:

01. Mad Max: Fury Road (George Miller)  
02. The Tree of Life (Terrence Malick)  
03. Moonlight  (Barry Jenkins) 
04. Boyhood (Richard Linklater) 
05. The Social Network (David Fincher) 
06. The Master (Paul Thomas Anderson) 
07.  Roma (Alfonso Cuaron) 
08. Phantom Thread (Paul Thomas Anderson) 
09. A Separation (Asghar Farhadi)
10. Inside Llewyn Davis (Joel Coen) 
10. Get Out (Jordan Peele) 
12. Under the Skin (Jonathan Glazer) 
13. Carol (Todd Haynes) 
13. Margaret (Kenneth Lonergan) 
15. Toni Erdmann (Maren Ade) 
16. Uncle Boonmee (Apichatpong Weerasethakul) 
17. Twin Peaks: The Return (David Lynch) 
18. Her (Spike Jonze) 
18. Call Me By Your Name (Luca Guadagnino) 
20. The Act of Killing (Joshua Oppenheimer) 
20. Inception (Christopher Nolan) 
20. Holy Motors (Leos Carax) 
21. La La Land (Damien Chazelle)
21. 12 Years A Slave (Steve McQueen) 
23. Certified Copy (Abbas Kiarostami)
24. The Florida Project (Sean Baker)
24. Amour (Michael Haneke)
25. Ida (Pawel Pawlikowski)

Δείτε ποιοι/-ες συμμετείχαν στην ψηφοφορία εδώ (μαζί με τις ξεχωριστές πεντάδες τους) και τα αναλυτικά αποτελέσματα εδώ.