«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα»: Ο Μπαζ Λούρμαν δηλώνει έτοιμος να διασκευάσει Μπουλγκάκοφ - cinemagazine.gr
14:45
12/12

«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα»: Ο Μπαζ Λούρμαν δηλώνει έτοιμος να διασκευάσει Μπουλγκάκοφ

Το τολμηρό, σατιρικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα, επέλεξε να διασκευάσει με κινηματογραφικό θάρρος (ίσως και θράσος) ο Μπαζ Λούρμαν.

Από τον Πάνο Γκένα

Τα πάντα στο σινεμά του Λούρμαν είναι μεγάλα. Οι συγκινήσεις, η κωμωδία, οι μουσικές, το δράμα, οι ερμηνείες, ακόμα και οι αποτυχίες. Από τα παιχνιδιάρικα «Βήματα που Γοητεύουν» και την ιδανική μεταφορά του «Romeo + Juliet» ως τον μεγαλοϊδεάτη «Γκάτσμπι» την επική πτώση της «Αυστραλίας» και φυσικά το σαγηνευτικά μελοδραματικό «Moulin Rouge!», οι ταινίες του Λούρμαν δηλώνουν μαξιμαλιστικές και εντελώς απενοχοποιημένες γι' αυτό. Μπορεί άραγε να χωρέσει στο ύφος του ένα από τα καλύτερα ρωσικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα;

Αν και μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες παύσεις, ο Λούρμαν ανακοίνωσε ήδη πως το επόμενο πρότζεκτ του θα είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ αν και αυτή την περίοδο ετοιμάζει πυρετωδώς τη βιογραφία του Έλβις Πρίσλεϊ με τους Τομ Χανκς και τον νεαρό Όστιν Μπάτλερ στον ρόλο του Βασιλιά της Ροκ εν Ρολ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

«Πηγαίνοντας πίσω σχεδόν 20 χρόνια, είχα μία απίστευτη σύνδεση με την ιστορία του βιβλίου "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα" και προσπάθησα να διεκδικήσω τα δικαιώματα. Επιτέλους μπορώ να δηλώσω ενθουσιασμένος γιατί θα έχω την ευκαιρία να διασκευάσω αυτό το πρωτοποριακό έργο», δήλωσε ο Λούρμαν, για τον οποίο η μεταφορά του μυθιστορήματος του Μπουλγκάκοφ αποτελούσε ένα όνειρο ζωής.

Ακροβατώντας τον φανταστικό ρεαλισμό και την κοινωνική κριτική, ο Μπουλγκάκοφ εμπνέεται από τον «Φάουστ» του Γκαίτε και τοποθετεί την πλοκή του μυθιστορήματος «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» στη σταλινική Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του '30. Ο Διάβολος επισκέπτεται τη Μόσχα για να προκαλέσει ανατροπές στη σοβιετική κοινωνία και ο Μπουλγκάκοφ γεφυρώνει τις μεσαιωνικές προλήψεις με τον πολιτικό αυταρχισμό διαποτίζοντας τις σελίδες με μαύρο χιούμορ και φιλοσοφικό στοχασμό. Στην εποχή του θεωρήθηκε αντισοβιετικός, τα έργα του λογοκρίθηκαν (το συγκεκριμένο βιβλίο δημοσιεύτηκε στη Ρωσία 30 σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του) και πλέον θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα και πιο επιδραστικά μυθιστορήματα του προηγούμενου αιώνα. Το «Sympathy for the Devil» των Rolling Stones, το «Pilate» των Pearl Jam και οι «Σατανικοί Στίχοι» του Σαλμάν Ρουσντί, χρωστούν πολλά στο βιβλίο του Μπουλγκάκοφ.

Στο παρελθόν το μυθιστόρημα έχει μεταφερθεί στο θέατρο, στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη (ο Αντρέι Βάιντα είχε σκηνοθετήσει το «Pilate and Others» για τη γερμανική τηλεόραση το 1971 βασισμένος στο βιβλικό μέρος του βιβλίου), σε ταινίες κινουμενων σχεδίων και κόμικ, ενώ ο Ρομαν Πολάνσκι είχε ετοιμάσει στα τέλη '80s ένα σενάριο για τη Warner βασισμένο στο βιβλίο (ο ίδιος το θεωρεί ένα από  τα καλύτερα που έγραψε ποτέ) αλλά η παραγωγή του δεν προχώρησε ποτέ λόγω μεγάλου πρϋπολογισμού και της ιστορικής συγκυρίας της πτώσης του Τείχους. 

Τολμηρό και δύσκολο εγχείρημα, ανυπομονούμε να δούμε αν οι θεατές, ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα είναι έτοιμοι για κάτι πιο ποπ. Γιατί ο Λούρμαν - αν και αρέσκεται στις τραγωδίες - είναι σίγουρα!