«Μην ξεχνάτε τη συλλογική εμπειρία»: Ο Νόα Μπάουμπακ μιλά υπέρ της σκοτεινής αίθουσας και του «Ε.Τ.» - cinemagazine.gr
11:57
12/11

«Μην ξεχνάτε τη συλλογική εμπειρία»: Ο Νόα Μπάουμπακ μιλά υπέρ της σκοτεινής αίθουσας και του «Ε.Τ.»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ιστορία Γάμου» στηρίζει τις προβολές της σε κινηματογράφους της Νέας Υόρκης, πριν αυτή μεταφερθεί στο Netflix όπου και θα ανέβει στις 6 Δεκεμβρίου. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η «Ιστορία Γάμου» ξεκίνησε να παίζεται σε κινηματογράφους των ΗΠΑ, πιο σιωπηλά σε σχέση με τον αναμενόμενο θόρυβο που προκαλεί το «Irishman», με τον Νόα Μπάουμπακ να στηρίζει τις προβολές στην αγαπημένη του Νέα Υόρκη συμμετέχοντας σε Q&A. Ο σκηνοθέτης της ταινίας βρέθηκε πρόσφατα στο Paris Theatre, αίθουσα που έσωσε προσωρινά το Netflix με σκοπό να προβάλλει αυτό το δίμηνο τις ταινίες του που ελπίζει να καταλήξουν στα Όσκαρ.

Μαζί με τον Έρικ Κον του Indiewire μίλησαν στο κοινό για την αξία της κινηματογραφικής εμπειρίας, που για τον ίδιο του Μπάουμπακ παραμένει αναντικατάστατη. «Αυτό που χάνεται συχνά στον διάλογο για την κινηματογραφική θέαση είναι η αξία της συλλογικής εμπειρίας του να βλέπεις κάτι αστείο ή συγκινητικό. Όλοι μιλούν συνήθως για τα εφέ, την ποιότητα της εικόνας και του ήχου, θεωρώντας αυτομάτως πως όποιος πάει πλέον στον κινηματογράφο παρακολουθεί αποκλειστικά blockbusters.»

Ο Μπάουμπακ μίλησε και για την ταινία που παρακολούθησε μικρός στον κινηματογράφο και του άλλαξε τη ζωή: «Θυμάμαι να βλέπω ως παιδί στο σινεμά τον "Ε.Τ.". Συγκινούμαι όποτε επιστρέφω νοητά σε αυτή τη στιγμή, ήταν κάτι τόσο συναρπαστικό αλλά και απελευθερωτικό για μένα. Δε νομίζω πως υπάρχει άλλη ταινία με αντίστοιχο αντίκτυπο σ' εμένα. Με έκανε περισσότερο συναισθηματικό και μου έδωσε την άδεια βρω την κάθαρση.»

Η «Ιστορία Γάμου» θα προβληθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 28 Νοεμβρίου και θα ανέβει στο Netflix στις 6 Δεκεμβρίου.