Το Animayo και τα Τσεχικά Κέντρα παρουσιάζουν ένα μεγάλο, online αφιέρωμα στο stop-motion το Σάββατο 4 Ιουλίου - cinemagazine.gr
13:13
29/6

Το Animayo και τα Τσεχικά Κέντρα παρουσιάζουν ένα μεγάλο, online αφιέρωμα στο stop-motion το Σάββατο 4 Ιουλίου

Καλλιτέχνες και εξπέρ από διάφορες χώρες θα συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα διαλέξεων, masterclasses και προβολών κλασικών και σύγχρονων μαργαριταριών αυτής της μοναδικής τεχνικής animation, η οποία έχει πλούσια παράδοση στην Τσεχική Δημοκρατία.

Stop-motion είναι μια τεχνική στην οποία ένα αντικείμενο μετακινείται ελάχιστα και χειροκίνητα μεταξύ μεμονωμένων καρέ έτσι, ώστε μετά τη σύνδεση, η κινούμενη εικόνα να δημιουργεί την εντύπωση μίας συνέχειας. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι επιτρέπει στον δημιουργό να κινηματογραφεί σχεδόν οτιδήποτε και από οποιοδήποτε υλικό, προσφέροντας έτσι μια σειρά απεριόριστων δυνατοτήτων. Το μειονέκτημα είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός έργου, μίας ταινίας. Στα πιο διάσημα ονόματα του τσεχικού stop-motion ανήκουν οι σκηνοθέτες Jiří Trnka, Břetislav Pojar, Jan Švankmajer, Hermína Týrlová, Karel Zeman και Jiří Barta.

ΚΑΝΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΕΔΩ.

Το τσεχικό animation είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για το υψηλό του επίπεδο, και ειδικά στην τεχνολογία stop-motion, η Τσεχική Δημοκρατία θεωρείται αναμφίβολα μια υπερδύναμη. Εκπροσωπείται σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της τρέχουσας παραγωγής επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Στις 4 Ιουλίου, ορισμένοι από τους κύριους εκπροσώπους του stop-motion θα είναι παρόντες σε διαλέξεις, θα κάνουν σεμινάρια και θα υπάρχουν προβολές επιλεγμένων ταινιών, που θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα της ημέρας του φεστιβάλ. Δε θα λείπουν ούτε οι εκπρόσωποι και οι προβολές της κινηματογραφικής σχολής FAMU της Πράγας. 

Οι προσκεκλημένοι:
Tereza Brdečková (Τσεχία), δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας και σεναριογράφος
Martin Vandas (Τσεχία), παραγωγός stop-motion ταινιών
Daphne Rosenthal (Ολλανδία), εικαστικός τέχνης στον πειραματικό κινηματογράφο
Luca Raffaelli (Ιταλία), σεναριογράφος και ειδική σε κόμικς και animation
Patricia Ortiz Martínez (Ισπανία), καλλιτέχνης και σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων
Tami Berenstein (Ισραήλ), σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, animator και εικονογράφος
Daria Kashcheeva (Τσεχία), σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Το διαδικτυακό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 7 διεθνείς ομιλητές από την Τσεχική Δημοκρατία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ολλανδία, 2 online masterclasses, 1 εικονικό πάνελ συζήτησης με avatar, 1 ειδική παρουσίαση και 2 προβολές σειράς ταινιών stop-motion προβολών.

Η Daria Kashcheeva θα παρουσιάσει τη βραβευμένη της ταινία «Daughter» ως ειδική καλεσμένη της εκδήλωσης. 

Το εικονικό φεστιβάλ stop-motion είναι ένα από τα πολλά πρότζεκτ του δικτύου των Τσεχικών Κέντρων τα οποία προωθούν τον τσεχικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Σε αυτήν την ειδική έκδοση του φεστιβάλ, με το Animayo συνεργάζονται τα Τσεχικά Κέντρα στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τη Ρωσία μαζί με τις Πρεσβείες της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Κολομβία, την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και με τη σχολή FAMU, το NFA, το Congo Film School και την εταιρία παραγωγής Maur films.

Το event θα γίνει ONLINE το Σάββατο  4 Ιουλίου, από τις 12:00 ώρα Ελλάδος σε δύο ενότητες με ενδιάμεσο διάλλειμα.

Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα στο site του Animayo ΕΔΩ και στο facebook page για όλα τα νέα: https://www.facebook.com/FestivalAnimayo.