Η Ακαδημία ανακοινώνει αλλαγές: Τέρμα ο όρος «ξενόγλωσση ταινία», νέα ημερομηνία - cinemagazine.gr
11:11
25/4

Η Ακαδημία ανακοινώνει αλλαγές: Τέρμα ο όρος «ξενόγλωσση ταινία», νέα ημερομηνία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου συνεδρίασε και ανακοίνωσε αλλαγές στη διεξαγωγή των Όσκαρ. Ευτυχώς δεν επανήλθε το θέμα περί Όσκαρ Δημοφιλίας!

Από τον Πάνο Γκένα

Μετά τις έντονες συζητήσεις για την κόντρα Σπίλμπεργκ - Netflix και τις επερχόμενες προτάσεις αλλαγών που θα επηρέαζαν την επιλεξιμότητα ταινιών streaming υπηρεσιών, το Δ.Σ. της Ακαδημίας δεν προχώρησε σε νέους κανονισμούς σχετικά με το παραπάνω θέμα. Προχώρησε όμως σε αλλαγές σχετικά με τους όρους συμμετοχής άλλων κατηγοριών και βάφτισε διαφορετικά την κατηγορία Ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο ευχαριστήριος λόγος του Αλφόνσο Κουαρόν («Roma») στη φετινή απονομή, ο οποίος υπογράμμισε το προφανές (στο Μεξικό οι ισπανόφωνες ταινίες δεν είναι ξενόγλωσσες), έδωσε έμπνευση στην Ακαδημία να επικαιροποιήσει την κατηγορία Ξενόγλωσσης και να τη μετονομάσει σε International Feature Film, δηλαδή Διεθνής Ταινία. Τίτλος που ενδεχομένως αλλάξει τη νοοτροπία των μελών της Ακαδημίας στην ψηφοφορία και δώσει το περιθώριο στις διεθνείς παραγωγές να διεκδικήσουν θέση (ή και νίκη) στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας στο μέλλον.

«Σημειώσαμε πως η αναφορά ξενόγλωσση είναι πλέον ξεπερασμένη στην παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα», σχολίασαν οι Λάρι Καρασέβσκι και Ντιάν Γουέγερμαν, συμπρόεδροι της Επιτροπής για τις Διεθνείς Ταινίες. «Πιστεύουμε ότι η Διεθνής Ταινία μεγάλου μήκους αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτήν την κατηγορία και προωθεί μια θετική και χωρίς αποκλεισμούς άποψη στην κινηματογραφική παραγωγή, την τέχνη του σινεμά ως παγκόσμια εμπειρία». Επίσης επεκτάθηκε η λίστα των φιναλίστ στην κατηγορία, από εννιά σε δέκα ταινίες. Εφτά θα επιλέγονται στη Φάση Ι από τα μέλη που παρακολούθησαν τις ταινίες που έχουν υποβληθεί (κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υποβάλει μία ταινία) και τρεις από ειδική επιτροπή.

Επιπλέον εκτιμώντας την αύξηση της παραγωγής σε ταινίες animation τα τελευταία χρόνια, η Ακαδημία αποφάσισε να άρει τον κανονισμό που ζητούσε οχτώ τουλάχιστον ταινίες να κάνουν πρεμιέρα μέσα στη χρονιά για να υφίσταται κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων σχεδίων, ενώ στην κατηγορία Μακιγιάζ και Κομμώσεις οι υποψηφιότητες θα γίνουν πέντε (μέχρι στιγμής ήταν τρεις).

Όσο για τη μεγάλη κουβέντα σχετικά με τις ταινίες που κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα σε streaming και την προστασία της κινηματογραφικής εμπειρίας στην αίθουσα, το Δ.Σ. δεν άλλαξε τους κανόνες, οπότε επιλέξιμη θεωρείται κάθε ταινία που προβλήθηκε τουλάχιστον μία εβδομάδα σε κινηματογραφική αίθουσα του Λος Άντζελες και είχε τρεις (το ελάχιστο) προβολές ανα ημέρα με εισιτήριο.

«Υποστηρίζουμε την εμπειρία της αίθουσας ως αναπόσπαστο μέρος της τέχνης του σινεμά και δώσαμε μεγάλο βάρος στις συζητήσεις μας για το θέμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Τζον Μπέιλι. «Οι κανόνες μας σήμερα απαιτούν προβολή στην αίθουσα και παράλληλα επιτρέπουν μια ευρεία επιλογή ταινιών που μπορούν να υποβληθούν προς εξέταση για Όσκαρ. Σκοπεύουμε να μελετήσουμε περαιτέρω τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον κλάδο μας και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τα μέλη μας για το θέμα».

Το επίσης σημαντικό, αλλά ήδη ανακοινωμένο μήνες πριν, είναι πως τα Όσκαρ, που το 2003 μεταφέρθηκαν από την τελευταία Κυριακή του Μάρτη στην τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, αλλάζουν ημερομηνία. Με τα βραβεία Ενώσεων Κριτικών, των επιμέρους Σωματείων, τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA να έχουν κερδίσει έδαφος (και φώτα δημοσιότητας) το δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος, τα Όσκαρ φαίνονταν τα τελευταία χρόνια αργοπορημένα. Από το 2020 λοιπόν, η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, οπότε σημειώστε από τώρα το οσκαρικό ραντεβού σας: 9 Φεβρουαρίου 2020 σε περισσότερες από 225 χώρες παγκοσμίως.