«Δεν Υπάρχει Κακό»: Η συγκλονιστική Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου απόψε στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας - cinemagazine.gr
16:47
26/9

«Δεν Υπάρχει Κακό»: Η συγκλονιστική Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου απόψε στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Γύρισε την ταινία κρυφά από ένα καθεστώς που του απαγόρευσε να σκηνοθετεί. Κέρδισε πανηγυρικά τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου δίχως να την παραλάβει, εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου του από το Ιράν. Περισσότερο από κάθε πολιτική δήλωση, ο σπουδαίος Μοχάμαντ Ρασούλοφ υπερασπίζεται με την πολυσυζητημένη ταινία του την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Απόψε, σε πανελλήνια πρώτη προβολή, στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Η φετινή Χρυσή Άρκτος του Βερολίνου ξεκινά από έναν πικρά ειρωνικό τίτλο - εξίσου ειρωνικό με την αδυναμία του σκηνοθέτη να παραστεί στην πρεμιέρα της ίδιας του της ταινίας, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου, και την παμψηφεί βράβευσή του από τον Πρόεδρο της φετινής κριτικής επιτροπής, Τζέρεμι Άιρονς. Με αφετηρία τον τίτλο αυτό, γίνεται τελικά μια οικουμενική δήλωση αντίστασης απέναντι σε κάθε αυταρχική εξουσία και φυσικά ένα ηχηρό μήνυμα πίστης στη δύναμη του σινεμά να σπάει όρια και τείχη. 

Τέσσερις καθηλωτικές ιστορίες, γυρισμένες κρυφά από το καθεστώς, επιχειρούν να ζυγίσουν τον ανθρώπινο αντίκτυπο της διαρκούς απειλής των πολιτικών διώξεων στο σύγχρονο Ιράν. Αψηφώντας την απαγόρευση να γυρίζει ταινίες, αλλά και να ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της πατρίδας του, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ αντιστέκεται έμπρακτα και σθεναρά μέσα από την τέχνη του. Και το αποτέλεσμα είναι ένα επικό δράμα, συγκλονιστικό και επείγον, όσο και μια κινηματογραφική χειρονομία επαναστατική και αυθάδης, κόντρα σε κάθε καταστολή, σε κάθε αυταρχισμό. Μια ταινία απαραίτητη όσο καμία άλλη.

Η ταινία «Δεν Υπάρχει Κακό» προβάλλεται απόψε, ώρα 22.30, στο θερινό σινεμά ΑΝΕΣΙΣ.