26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Αυτές είναι οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ - cinemagazine.gr
10:25
18/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Αυτές είναι οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

Η πραγματικότητα γράφει πολλές φορές τα καλύτερα, πιο stranger than fiction σενάρια, και το Διεθνές Διαγωνιστικό των Ντοκιμαντέρ έρχεται να τα ανακαλύψει! 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (23  Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020).

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ / SONGS OF REPRESSION
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Marianne Hougen-Moraga, Estephan Wagner

Πίσω από το τουριστικό φολκλόρ μιας ειδυλλιακής γερμανικής κοινότητας στους χιλιανούς πρόποδες των Άνδεων κρύβεται μια σέχτα θρησκευτικού φανατισμού και ναζιστικού εξτρεμισμού, που αγκαλιάστηκε από το καθεστώς Πινοσέτ, η οποία επιδόθηκε σε βασανιστήρια, εκτελέσεις και φρικτά ιατρικά πειράματα. Βραβείο στο CPH:DOX για ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που θα σας αναγκάσει να αναρωτηθείτε τι είναι πιο ανατριχιαστικό: τα μαζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί ή η πεισματική σιωπή με την οποία εξακολουθούν να τα καλύπτουν οι εναπομείναντες κάτοικοι;

24/9/2020, 19:00, ΙΝΤΕΑΛ
3/10/2020, 19:45, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.



ΜΕΤΑΦΟΡΑ / TRANSFER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Elias Giannakakis

Εν όψει της μεταφοράς της από το επιβλητικό Βαλλιάνειο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Βιβλιοθήκη αποκτά φωνή και αφηγείται την πολύπαθη διαδρομή της, αντανακλώντας μέσω αυτής κάθε ιστορικό ορόσημο από καταβολής του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Ένα ανεκτίμητο ψυχογράφημα μιας Αθήνας που συχνά θυμίζει πεδίο μάχης, ένα πολλαπλών αναγνώσεων ταξίδι στο χρόνο μέσα από τους ανεκτίμητους θησαυρούς του κορυφαίου πνευματικού φορέα της χώρας, μα προπάντων ένα επίκαιρο σχόλιο πάνω στη σημασία διαφύλαξης της μνήμης, με την υπογραφή ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες κινηματογραφιστές. Παρουσία συντελεστών.

25/9/2020, 22:00, ΔΑΝΑΟΣ 1
1/10/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr



ΜΕ ΕΝΑΝ ΨΙΘΥΡΟ / IN A WHISPER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Patricia Pérez Fernández, Heidi Hassan

Δύο κολλητές φίλες γυρίζουν μαζί ταινίες στην Κούβα. Η μία αρπάζει την ευκαιρία και δραπετεύει μόνιμα στην Ευρώπη, αφήνοντας την άλλη πίσω. Η σχέση τους θα συνεχιστεί μέσω μιας συγκλονιστικής βίντεο αλληλογραφίας η οποία θα καταφέρει «με έναν ψίθυρο» να συλλάβει ιδιοφυώς το πένθος του εκπατρισμού, τις νευραλγικές πτυχές της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας, τις ρίζες μιας βαθιάς φιλίας και το πάθος για την ελευθερία. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο IDFA για μια συγκινητική υπόκλιση στην ικανότητα του σινεμά να θεραπεύει, να ενώνει και να λυτρώνει. Παρουσία των σκηνοθέτιδων.

26/9/2020, 19:45, ΙΝΤΕΑΛ
27/9/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr



ΓΙΑΤΙ ΧΟΡΟΠΗΔΩ / THE REASON I JUMP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jerry Rothwell

Το συγκλονιστικό μπεστ σέλερ που υπέγραψε ένας 14χρονος αυτιστικός από την Ιαπωνία, μετατρέπεται από τον Τζέρι Ρόθγουελ σε έναν πραγματικό ανεμοστρόβιλο από ήχους, οράματα, αναμνήσεις και μαγικές εικόνες, καλλιγραφώντας με σπάνια ευαισθησία τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο τα παιδιά με αυτισμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, θαυματουργό και θαυμάσιο, που έφυγε από το τελευταίο φεστιβάλ του Σάντανς με το Βραβείο Κοινού και υποψηφιότητα για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Παρουσία του σκηνοθέτη.


27/9/2020, 19:00, ΟΠΕΡΑ 1
29/9/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr



ΣΤΟ ΧΑΝΤΑΚΙ / THE FOUNDATION PIT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Andrey Gryazev 

Μια αλλόκοτη μόδα έχει προσφάτως συνεπάρει σημαντική μερίδα των Ρώσων, οι οποίοι ανοίγουν εκατοντάδες γιγαντιαίες τάφρους στο έδαφος όπου πρόκειται να θεμελιώσουν μελλοντικά κάποιο κτίσμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τεράστιοι λάκκοι μένουν για χρόνια κενοί, τροφοδοτώντας μοιραία τα δελτία ειδήσεων με πολυάριθμα κωμικοτραγικά περιστατικά. Φτιαγμένο από δεκάδες βίντεο του YouTube και on camera καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι τα χώνουν για κάθε πιθανό λόγο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το ντοκιμαντέρ του Αντρέι Γκριάζεφ συνιστά το ψυχογράφημα μιας βασανισμένης κοινωνίας η οποία νιώθει ότι διασύρεται και ταυτόχρονα την ζωντανή απόδειξη ότι δεν είναι απαραίτητο ένα μεγάλο μπάτζετ για να διηγηθείς μια επιδραστική και πέρα για πέρα αληθινή ιστορία.

27/9/2020, 22:30, ΣΤΕΛΛΑ
29/9/2020, 19:45, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγοράστε Εισιτήριο στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.



ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ / SPACE DOGS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Elsa Kremser, Levin Peter 

Ο θρύλος θέλει τη Λάικα, το πρώτο έμβιο ον που έστειλε ο άνθρωπος στο διάστημα, να επιστρέφει στη Γη σαν κομήτης για να συνεχίσει να τριγυρνά στους δρόμους της Μόσχας. Εκεί αναζητούν σήμερα οι Έλσα Κρέμσερ και Λέβιν Πίτερ τους απογόνους της διάσημης σκυλίτσας, με ποιητική διάθεση και ρετρό σφήνες ανέκδοτου αρχειακού υλικού από το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα. Και ό,τι παραδίδουν, είναι ένα πανέμορφο γράμμα αγάπης στα πλάσματα τα οποία, ανεξαρτήτως του πού τα φέρνει κάθε φορά η ανθρώπινη σκοπιμότητα, εκείνα μοιάζουν προορισμένα να περιπλανώνται αδιάκοπα. Από τη Γη ως το διάστημα.

28/9/2020, 18:30, ΔΑΝΑΟΣ 1
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.



ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΡΩΤΑΣ / IF IT WERE LOVE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Patric Chiha

Ο Πατρίκ Σίχα κινηματογραφεί τη φημισμένη χορευτική performance «Crowd» της Ζιζέλ Βιάν σαν αναγεννησιακή νωπογραφία, που πάλλεται σε μια neon οθόνη στους ρυθμούς της τέκνο μουσικής. Μέσα στο άχρονο σκηνικό, δεκαπέντε φιγούρες παραδομένες στην έκσταση, αλλάζουν συνεχώς υπόσταση, μέχρι τη στιγμή που η φαντασία και η πραγματικότητα έρχονται σε σύγκρουση. Η ένταση κι ο ερωτισμός τρυπάνε το κορμί και περνάνε στην ατμόσφαιρα. Κι όταν τα φώτα ξανανάψουν, όλοι μετρούν όσα άφησε ο χορός μέσα τους. Βραβείο Teddy στην τελευταία Berlinale για ένα διονυσιακό ντοκιμαντέρ για τη rave, τη μέθεξη και τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης.

30/9/2020, 22:30, ODEON ΟΠΕΡΑ 1
3/10/2020, 22:30, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΑΜΕΝΤΙ / PETIT SAMEDI
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Paloma Sermon-Daï 

Αυτή είναι η ιστορία των μικρών θριάμβων και των αναπόφευκτων ηττών του Νταμιάν Σαμεντί, ενός 43χρονου τοξικομανή που ζει με την μητέρα του στην καρδιά ενός μικρού χωριού της Βαλλονίας. Διανύοντας καθημερινά την απόσταση μεταξύ ευφορίας και απόλυτου κενού, ο «μικρός» Σαμεντί παλεύει να επανέλθει στις ράγες της κανονικότητας καθώς η κάμερα της αδελφής του καταγράφει κάθε στροφή του εθισμού του, κάθε στιγμή που η μητέρα τους καρτερικά τού εξασφαλίζει τον χώρο και τον χρόνο για να συνεχίσει να ονειρεύεται. Ένα απρόσμενα αστείο, βαθιά διορατικό και ανεπιτήδευτα τρυφερό πορτρέτο ενός ανθρώπου και της μάχης με όσα τον στοιχειώνουν, το οποίο ξεχώρισε στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου.

1/10/2020, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ
Αγοράστε Εισιτήρια στο Viva.gr

Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες στο online.aiff.gr.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, θα πραγματοποιηθεί 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ

Το 26ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 138 ταινίες απ' όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ελληνικές πρεμιέρες, επιλογές από το ακυρωμένο Φεστιβάλ Καννών και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα sites του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.